12-08-2020

«Λουκέτο» στα εκπαιδευτήρια «Ζηρίδη» – «Στον αέρα» γονείς και μαθητές, σε «ομηρία» οι εκπαιδευτικοί

Η αναστολή των εγγραφών για την ερχόμενη σχολική χρονιά και η σταδιακή επιστροφή των προκαταβολών χαρακτηρίζεται ως το «κύκνειο άσμα» του σχολείου

Φαίνεται ότι έπειτα από 87 ολόκληρα χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια βάζει «λουκέτο». Ο λόγος για τα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» που εδώ και χρόνια αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, χρωστώντας υπέρογκα ποσά σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Η είδηση της αναστολής των εγγραφών για την ερχόμενη σχολική χρονιά και η σταδιακή επιστροφή των προκαταβολών χαρακτηρίζεται από γονείς και εκπαιδευτικούς ως το «κύκνειο άσμα» του σχολείου, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει επισήμως αν θα τελικά θα καταθέσει αίτημα αναστολής ή κατάργησης στο υπουργείο Παιδείας.

Αποτέλεσμα; Εκατοντάδες γονείς να μένουν κυριολεκτικά στον αέρα αναζητώντας νέα σχολική στέγη για τα παιδιά τους. Σημειώνεται ότι στα εκπαιδευτήρια φοιτούν πάνω από 1.000 μαθητές. Την ίδια ώρα, οι επί τρεις μήνες απλήρωτοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας διότι δεν έχουν λάβει απαντήσεις για τις προθέσεις της διοίκησης του σχολείου.

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς που μίλησαν στο alfavita.gr, υπάρχει έντονη ανησυχία των εργαζόμενων διότι εκτιμούν ότι με την αναστολή των εγγραφών επιχειρείται μια «αποψίλωση» του μαθητικού πληθυσμού ώστε να η διοίκηση του σχολείου να μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός μαθητών και άρα «δεν μπορούμε να ανοίξουμε το Σεπτέμβριο». Φοβούνται δε για το ενδεχόμενο να χάσουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις ολόκληρων χρόνων. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται εγκλωβισμένοι διότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι τους ξημερώνει.

Τα οικονομικά προβλήματα των εκπαιδευτηρίων ήταν γνωστά εδώ και χρόνια στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η οικονομική δυσπραγία ξεκίνησε το 2003 όταν τα εκπαιδευτήρια μεταφέρθηκαν από την Κηφισίας σε καινούργια και υπερσύγχρονα κτίρια στα Σπάτα, χάνοντας αρχικά πολλούς μαθητές. Σταδιακά τα εκπαιδευτήρια κατάφεραν να προσελκύσουν νέους μαθητές από την Ανατολική Αττική, αλλά τα χρέη συσσωρεύονταν… Το 2017 οι εγκαταστάσεις στα Σπάτα πέρασαν με πλειστηριασμό στα χέρια της τράπεζας λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.

«Για κακές επιλογές προσώπων σε θέσεις κλειδιά» κάνουν λόγο στο «alfavita.gr» πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν τα εκπαιδευτήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η υπόθεση για τη «διαρροή θεμάτων» του International Baccalaureate το 2009, η οποία κόστισε στα εκπαιδευτήρια την άδεια να οργανώνουν τα ομώνυμα διετή προγράμματα. Ουσιαστικά η «Νέα Γενιά Ζηρίδη» ”πλήρωσε” την επιλογή ενός συγκεκριμένου προσώπου που δρούσε ερήμην της διοίκησης» μας είπαν χαρακτηριστικά.

Κακοδιαχείριση και καθυστερήσεις στις πληρωμές

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, υπήρξαν κατά διαστήματα καθυστερήσεις στις πληρωμές των μισθών. Η κατάσταση έγινε απελπιστική στη διάρκεια της καραντίνας, όταν οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση την ώρα που η διοίκηση του σχολείου τους ενημέρωσε ότι θα προβεί σε αναστολή λειτουργίας του σχολείου.

Μετά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών του σχολείου, αλλά και άλλων εκπαιδευτικών που εργάζονταν σε άλλα ιδιωτικά σχολεία και προχώρησαν σε σχετικές καταγγελίες για παρόμοιες τακτικές, το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καθιστούσε σαφές ότι κανένα εκπαιδευτήριο που υλοποιεί εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές τους δεν δύναται να προβεί σε αναστολή λειτουργίας. Εκείνες τις ημέρες ήταν που η διοίκηση του σχολείου εξόφλησε τελικά τους εργαζόμενους για το μήνα Μάρτιο (μέχρι τότε είχαν πάρει έναντι).

Τα χρήματα αυτά όμως ήταν και τα τελευταία που έλαβαν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους τρεις μήνες (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο).

Πριν ένα μήνα μάλιστα οι εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε 48ωρη απεργία διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και ζητώντας σαφείς απαντήσεις για το μέλλον του σχολείου. Δεν έλειψαν ωστόσο οι προσπάθειες υπονόμευσης των εκπαιδευτικών. Η 48ωρη απεργία συνοδεύτηκε, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, από μια «επιχείρηση τρομοκράτησης». Οι εκπαιδευτικοί μέσω της Ομοσπονδίας γνωστοποίησαν ότι διευθυντικά στελέχη επικοινώνησαν «τηλεφωνικά με τους συναδέλφους και τους απειλούν για την ενδεχόμενη συμμετοχή τους, ισχυριζόμενοι ότι η απεργία είναι παράνομη . Ταυτόχρονα, καταφέρονταν με βαρύτατες εκφράσεις κατά της Ομοσπονδίας».

Η 48ωρη απεργία πραγματοποιήθηκε, πάντως, κανονικά, αλλά με «παρατράγουδα» καθώς η ιδιοκτησία κάλεσε την αστυνομία «κατά συναδέλφων του ΠΑΜΕ οι οποίοι έκαναν ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας».

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, η νομοθεσία ορίζει ότι ένα ιδιωτικό σχολείο μπορεί να κλείσει μόνο εάν η ιδιοκτησία καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας αίτηση αναστολής που ισχύει για ένα έτος ή κατάργησης που ισχύει για τρία έτη. Το αίτημα αυτό εξετάζεται και υπογράφεται από τον/την υπουργό Παιδείας. Σημειώνεται ότι κανένα ιδιωτικό σχολείο που καταθέτει την αίτηση δεν μπορεί να κλείσει νωρίτερα από τη λήξη του σχολικού έτους, δηλαδή στις 31 Αυγούστου.

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι η ιδιοκτησία των εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη προχωρήσει στην επίμαχη αίτηση, οι εκπαιδευτικοί μέχρι τα τέλη Αυγούστου δεν θα είναι ούτε εργαζόμενοι ούτε απολυμένοι καθώς ούτε θα πληρώνονται ούτε θα μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Ταυτόχρονα δεν θα μπορούν να αναζητήσουν άλλη εργασία καθώς θα φαίνεται ότι «εργάζονται» και άρα δεν θα έχουν χαρτί απόλυσης στα χέρια τους.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, η νομοθεσία ορίζει ότι απολυμένος μπορεί να θεωρηθεί μόνο εκείνος του οποίου η σύμβαση καταγγέλθηκε και καταγγελία αυτή της σύμβασης κριθεί νόμιμη. Μόνο τότε ο αρμόδιος Διευθυντής Εκπαίδευσης μπορεί να υπογράψει τη διαπιστωτική πράξη απόλυσης, με βάση την οποία οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους.

ΟΙΕΛΕ: Παραπλανούν τους εκπαιδευτικούς

Με νέα ανακοίνωση η ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο για επιχείρηση παραπλάνησης των «απελπισμένων και τρομοκρατημένων» εκπαιδευτικών από διευθυντικά στελέχη του Γυμνασίου-Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, υποστηρίζοντας πως τους ωθούν να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα απαλλάξουν την ιδιοκτησία από την καταβολή των αποζημιώσεων και των υπόλοιπων μισθών.

Η Ομοσπονδία, αναφερόμενη σε επιστολή που εστάλη στη Διεύθυνση Δ.Ε. Ανατ. Αττικής και κοινοποιείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κάνει λόγο για «εξοργιστική επιστολή», η οποία «αμφισβητεί ευθέως την συνταγματική και εκπαιδευτική νομιμότητα, ευνοεί τα σχέδια των μεγαλοσχολαρχών».

Ειδικότερα, η ΟΙΕΛΕ αναφέρει πως η επιστολή ζητά ουσιαστικά την επαναφορά του καθεστώτος Αρβανιτόπουλου, καθώς ζητά την «την κατάργηση της διαδικασίας απόλυσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών βάσει του Ν. 682/77 και τις καταγγελίες των συμβάσεων με όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία».

Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

Ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο κλείνει μόνο με υπογεγραμμένη απόφαση αυτού που του χορήγησε την άδεια λειτουργίας, δηλ. του Υπουργού Παιδείας. Η απόφαση αυτή ενεργοποιείται υποχρεωτικά στη λήξη του σχολικού έτους, δηλ. την 31/8.

Με το κλείσιμο ενός σχολείου, έρχεται η αυτεπάγγελτη καταγγελία σύμβασης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι κατοχυρώνουν μέχρι εκείνη την ημέρα δικαιώματα μισθοδοσίας, αποζημίωσης και προϋπηρεσίας. Υπενθυμίζουμε ότι:

Α) Η σύμβαση εργασίας μεταξύ του ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου και του ιδιωτικού εκπαιδευτικού λύεται με το θάνατο, την έκπτωση, την αποδοχή παραίτησης και την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και εκδίδεται σχετική πράξη του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης (βλ. Ν. 682/77).

Β) Σύμφωνα με σειρά εγκυκλίων του Υπουργείου Εργασίας, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί καταγγελία σύμβασης ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην Εργάνη, αν δεν εκδοθεί πρώτα διαπιστωτική πράξη απόλυσης από το Διευθυντή Εκπαίδευσης με βάση την εκπαιδευτική νομοθεσία.

Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη ζητούν κατάργηση της νομοθεσίας και σπρώχνουν στο γκρεμό τους εκπαιδευτικούς

Είχε προηγηθεί εξοργιστική επιστολή που αμφισβητεί ευθέως την συνταγματική και εκπαιδευτική νομιμότητα, ευνοεί τα σχέδια των μεγαλοσχολαρχών και φέρνει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε «πόλεμο» με ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, διακινήθηκε από διευθυντικά στελέχη του Γυμνασίου – Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη προς υπογραφή στους (απελπισμένους και τρομοκρατημένους) εκπαιδευτικούς. Βούληση των συντακτών της η μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε σούπερ μάρκετ και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε απλούς υπαλλήλους.

Η επιστολή αυτή που απευθύνεται στη Διεύθυνση Δ.Ε. Ανατ. Αττικής και κοινοποιείται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και (προσχηματικά) στην ιδιοκτήτρια, απηχεί πλήρως τις θέσεις της ιδιοκτησίας και των φερέφωνών της που, έχοντας φέρει με την καταστροφική τους πολιτική το σχολείο στο όριο του γκρεμού, επιχειρούν να μεταβιβάσουν τις ευθύνες τους για την επαγγελματική και οικονομική καταστροφή των εκπαιδευτικών τάζοντας ακόμη και διορισμούς, ως νέοι …Μαυρογιαλούροι. (Ποιος σύστησε, άραγε, τον φωστήρα νομικό και τι συμφέροντα εξυπηρετούνται;)

Ανάμεσα σε πολλά άλλα αδιανόητα, η επιστολή ζητά:

  • Την κατάργηση της διαδικασίας απόλυσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών βάσει του Ν. 682/77 και τις καταγγελίες των συμβάσεων με όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Με τον τρόπο αυτό, επί της ουσίας ζητείται η επαναφορά του καθεστώτος Αρβανιτόπουλου με ελεύθερες απολύσεις, ελεύθερου χρονικού ορίου συμβάσεις (τέλος, πχ, η αρχική διετία) και η μεταφορά της διοικητικής εποπτείας μας στο Υπουργείο Εργασίας. Ούτε ο Πρόεδρος του ΣΙΣ θα τολμούσε να συντάξει τέτοιο κείμενο-δώρο για τους μεγαλοσχολάρχες. Εννοείται πως σε περίπτωση τέτοιας καταγγελίας σύμβασης δεν είναι δυνατή η χρήση της προϋπηρεσίας για ένταξη σε αξιολογικό πίνακα του ΑΣΕΠ στο μέλλον, άρα οι επιτήδειοι σκάβουν και το δικό τους, αλλά και το λάκκο των συναδέλφων τους.
  • Την κατάργηση του Ν. 4589/2019 (του νόμου για τις προσλήψεις) που δικαίωνε μακροχρόνια αιτήματα του κλάδου, αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μέχρι τα 120 μόρια, όταν θεοί και δαίμονες προσπαθούσαν να μην μας αναγνωρίζεται ούτε ένα μόριο. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Με απύθμενο θράσος και περιφρονώντας σκαιά δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που απολύθηκαν πέρσι και φέτος και δεν μπορούν να βάλουν νέα στοιχεία στον ΟΠΣΥΔ, ζητούν κατ’ εξαίρεση (!!!) ένταξη στους αξιολογικούς πίνακες του ΑΣΕΠ. Λες και όλοι οι υπόλοιποι, δημόσιοι και ιδιωτικοί συνάδελφοί τους δεν απολύθηκαν… Λες και η δική τους κατάσταση δεν είναι δύσκολη… Αδυνατεί κανείς να αντιληφθεί τη λογική πίσω από αυτή την αντισυνταγματική (καταστρατηγείται το άρθρο 4), παράλογη και παρασιτικής φύσης απαίτηση που, πέραν όλων των άλλων, είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει θύελλα αγανάκτησης σε όλες τις συλλογικότητες των δημόσιων εκπαιδευτικών που θα στραφούν, όχι εναντίον των ελάχιστων αφρόνων συντακτών της επιστολής, αλλά του κλάδου μας.
  • Την κατάργηση της διαδικασίας για το κλείσιμο ενός σχολείου, ζητώντας να μπορεί ο ιδιοκτήτης να το κλείνει εν τω μέσω της σχολικής χρονιάς, ζητώντας δηλαδή τον υποβιβασμό του σε κοινή επιχείρηση. Ζητά, επομένως, (εμμέσως) το κλείσιμο του σχολείου εδώ και τώρα, όταν ακόμη δεν έχει καν κατατεθεί αίτηση προς την Υπουργό Παιδείας για αναστολή, ή κατάργηση. Για ποιο λόγο, άραγε, βιάζονται ορισμένοι;

Είμαστε υποχρεωμένοι να επιστήσουμε την προσοχή στους ταλαιπωρημένους συναδέλφους μας που από άγνοια και απελπισία υπέγραψαν το κατάπτυστο αυτό κείμενο, (αλλά και σε όσους δεν το υπέγραψαν) και να τους τονίσουμε τα ακόλουθα:

  • Ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο κλείνει μόνο με υπογεγραμμένη απόφαση αυτού που του χορήγησε την άδεια λειτουργίας, δηλ. του Υπουργού Παιδείας. Η απόφαση αυτή ενεργοποιείται υποχρεωτικά στη λήξη του σχολικού έτους, δηλ. την 31/8.
  • Με το κλείσιμο ενός σχολείου, έρχεται η αυτεπάγγελτη καταγγελία σύμβασης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι κατοχυρώνουν μέχρι εκείνη την ημέρα δικαιώματα μισθοδοσίας, αποζημίωσης και προϋπηρεσίας. Υπενθυμίζουμε ότι:

Α) Η σύμβαση εργασίας μεταξύ του ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου και του ιδιωτικού εκπαιδευτικού λύεται με το θάνατο, την έκπτωση, την αποδοχή παραίτησης και την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και εκδίδεται σχετική πράξη του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης (βλ. Ν. 682/77).

Β) Σύμφωνα με σειρά εγκυκλίων του Υπουργείου Εργασίας, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί καταγγελία σύμβασης ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην Εργάνη, αν δεν εκδοθεί πρώτα διαπιστωτική πράξη απόλυσης από το Διευθυντή Εκπαίδευσης με βάση την εκπαιδευτική νομοθεσία.

Για την ΟΙΕΛΕ το κλείσιμο οποιουδήποτε σχολείου, δημόσιου και ιδιωτικού, είναι πλήγμα για το χώρο της εκπαίδευσης, για την κοινωνία, για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία θα προχωρήσει σε κάθε ενέργεια, ώστε να διασφαλιστεί η νόμιμη λειτουργία του. Στην απευκταία, όμως, περίπτωση που η ιδιοκτησία επιλέξει το κλείσιμο, θα απαιτήσουμε τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας και θα σταθούμε στο πλευρό τους νομικά και πολιτικά.

Όμως, έχουμε ήδη ζητήσει την πειθαρχική δίωξη των νόμιμων εκπροσώπων και των διευθυντικών στελεχών που με τις ενέργειές τους βλάπτουν σοβαρά τόσο το σχολείο όσο και τους εργαζόμενους και απειλούν την τήρηση της εκπαιδευτικής νομιμότητας. Τέλος, επιφυλασσόμαστε για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της ιδιοκτησίας και των διευθυντικών στελεχών μετά από συνεδρίαση των οργάνων της Ομοσπονδίας με το νομικό μας επιτελείο.

Πηγή: alfavita.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.