07-08-2020

Στο στόχαστρο της Κομισιόν η Ελλάδα για τα voucher – Παραβιάζονται δικαιώματα των επιβατών υπέρ των αεροπορικών

Η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει πως οι εταιρείες θα πρέπει να δίνουν στους καταναλωτές επιλογή ανάμεσα σε voucher και επιστροφή χρημάτων

Καθημερινά είναι πλέον τα λάθη και οι παραλείψεις που παρατηρούνται όσον αφορά στην πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τη διαχείριση του τομέα του Τουρισμού. Μετά τα πυρά του γερμανικού Τύπου, ήρθαν οι ενέργειες της Κομισιόν για να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές.

Αναλυτικότερα, η Κομισιόν ξεκίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας και της Ιταλίας για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί δικαιωμάτων των επιβατών, με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπογραμμίζει πως και οι δύο χώρες έχουν υιοθετήσει μέτρα που δεν συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ για τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μετακινήσεις.

Ο εν λόγω εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε πως οι περιγραφόμενες νομικές ενέργειες αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς πρόκειται για τις μοναδικές χώρες που έλαβαν μέτρα που δίνουν ευθέως στις αεροπορικές εταιρείες να αποζημιώνουν τους καταναλωτές με κουπόνια, τα γνωστά vouchers.

Μάλιστα, η Ιταλία έλαβε αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία και για τις μεταφορές με λεωφορείο και τρένο, με αποτέλεσμα η διαδικασία επί παραβάσει να επεκτείνεται και σε αυτούς τους τομείς.

Τα δύο κράτη – μέλη έχουν ήδη ενημερωθεί με επιστολή.

Όπως τονίζεται από πλευράς της Κομισιόν, αρκετές εταιρείες μεταφορών βρέθηκαν αντιμέτωπες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, η Κομισιόν έχει πολλάκις τονίσει πως τα δικαιώματα των επιβατών δεν μπορούν να καταπατηθούν.

Υπενθυμίζεται πως η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει πως οι εταιρείες θα πρέπει να δίνουν στους καταναλωτές επιλογή ανάμεσα σε voucher και επιστροφή χρημάτων.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία έχουν δύο μήνες προθεσμία για να απαντήσουν στις κατηγορίες της Κομισιόν.

Σε περίπτωση που οι απαντήσεις τους δεν κριθούν επαρκείς, τότε η διαδικασία θα περάσει στο επόμενο στάδιο -δηλαδή την αιτιολογημένη γνώμη- και σε περίπτωση που οι δύο χώρες επιμείνουν στη μη συμμόρφωση, τότε η Κομισιόν έχει το δικαίωμα να παραπέμψει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

(Με πληροφορίες από cnn.gr)

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.