09-05-2021

Κορονοϊός: Αύριο Τρίτη η επίσημη λίστα με τις χώρες για τις οποίες ανοίγει τα σύνορα η Ελλάδα

Αναμένονται να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Αύριο Τρίτη 30 Ιουνίου θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό τόνισαν πριν από λίγη ώρα κυβερνητικές πηγές με αφορμή ερωτήματα για το τι θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, για αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές από και προς τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα αναφορικά με την είσοδο από τρίτες χώρες στην ΕΕ, αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως οι εξής: Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τυνησία, Ταϊλάνδη, Σερβία, Γεωργία, Ουρουγουάη, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Αλγερία και Μαρόκο. Σ’ αυτές θα συμπεριληφθεί και η Κίνα υπό τον όρο να εφαρμόσει πολιτική αμοιβαιότητας, δηλαδή να ανοίξει κι εκείνη τα σύνορα για όσους εισέρχονται από την Ευρώπη.

Εκτός μένουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Τουρκία.

Πάντως, όπως έκανε γνωστό ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανοίγουν από την Τετάρτη 1η Ιουλίου τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, ενώ από την ίδια ημερομηνία ξεκινούν οι πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού, αποφασίστηκε «μπλόκο» στις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Η απόφαση πάρθηκε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ