09-05-2021

Ανοίγουν από 1η Ιουλίου τα χερσαία σύνορα με Τουρκία – Στο «κόκκινο» η χώρα για είσοδο ταξιδιωτών στην ΕΕ

Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανοίγουν οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων

Ανοίγουν από την Τετάρτη 1η Ιουλίου τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, ενώ η χώρα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των τρίτων χωρών, από τις οποίες οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «από μεθαύριο θα επιτρέπεται και ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια. Ταυτόχρονα ανοίγουν οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων».

Η είδηση μεταδόθηκε ως έκτακτη από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνοντας τις μετακινήσεις που απελευθερώνονται από την 1η Ιουλίου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Από μεθαύριο Τετάρτη 1η Ιουλίου, κάνουμε το τελικό βήμα για την επιστροφή στη «νέα κανονικότητα», καθώς ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας για τις πτήσεις εξωτερικού. Και είναι πολύ θετικό ότι η Ελλάδα ως προορισμός εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στον κόσμο σε αναζητήσεις κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, όπως των Financial Times.

Επίσης, στην Κω πρόκειται αύριο να υπογραφεί στρατηγική συμφωνία για τη στήριξη του Ελληνικού τουρισμού ανάμεσα στον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τους επικεφαλής του Ομίλου TUI. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία που δείχνει ότι η TUI, ένας από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς μας εταίρους, δίνει προτεραιότητα στη χώρα μας ως ευρωπαϊκό προορισμό και ενισχύει την προσπάθεια ανάκαμψης του Ελληνικού τουρισμού ύστερα από την πρωτοφανή κρίση που υπέστη ο τουρισμός παγκοσμίως».

«Στο κόκκινο» η Τουρκία

Πάντως παρά το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε το βράδυ της Κυριακής (28/06) από τη Μυτιλήνη στο πλαίσιο τετραήμερης περιοδείας του στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ενόψει του «ανοίγματος» των διεθνών πτήσεων την 1η Ιουλίου, ότι τα δρομολόγια από και προς την Τουρκία δε θα πραγματοποιούνται μέχρι τις 15 Ιουλίου.

«Το δεδομένο είναι ότι η Τουρκία μέχρι και τις 15 Ιουλίου είναι κλειστή. Κάθε 15 μέρες αξιολογούμε την κατάσταση επιδημιολογικά και μόνο» είπε ο υφυπουργός σημειώνοντας πως «οι αποφάσεις μας δεν αφορούν τη διπλωματία, δεν αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι βασισμένες αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα, στα φορτία που έχει η κάθε περιοχή. Όλα αυτά αξιολογούνται και με βάση αυτά το παρατηρητήριο που έχει συσταθεί εδώ και αρκετούς μήνες παίρνει και την κατάλληλη απόφαση».

Εκτός και από την ΕΕ

Χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα, καθώς αύριο το πρωί αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα, η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τις τρίτες χώρες, από τις οποίες οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ. 

Πέρα από την Τουρκία εκτός παραμένουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ