12-02-2021

Έρχονται οι τουρίστες σε «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία» – Πώς γίνεται ο έλεγχος (video)

Ομαλή πρεμιέρα στην Αθήνα - Πρώτη πτήση με Χαρδαλιά στη Θεσσαλονίκη

Ομαλά ξεκίνησε τη Δευτέρα (15/06) το «άνοιγμα των πυλών» του αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο δεν σταμάτησε όλους αυτούς τους μήνες να δέχεται διεθνείς πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, για να υποδεχθεί περισσότερες διεθνείς πτήσεις και τουρίστες από το εξωτερικό. Το αεροδρόμιο επισκέφθηκε ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος καλωσόρισε τους επιβάτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Θυμηθείτε τι ισχύει για αεροπορικές αφίξεις έως τις 30 Ιουνίου και σε ποιους επιβάτες γίνονται τεστ… Με τα μέτρα και τους κανόνες που ισχύουν.

Στις 13.22 προσγειώθηκε το αεροσκάφος της «Aegean» προερχόμενο από το Μόναχο στο «Μακεδονία», παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και των αρχών της Θεσσαλονίκης.  «Όλα θα πάνε καλά» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, φτάνοντας στις 12.30 το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Τα αεροδρόμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν σε πλήρη ετοιμότητα.

Ομαλή πρεμιέρα για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Η επιβατική κίνηση κατά την πρώτη ημέρα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν ήταν μεγάλη, ωστόσο όμως δίνεται το σήμα της επανεκκίνησης δύο εβδομάδες πριν από το καθοριστικό άνοιγμα του τουρισμού την 1η Ιουλίου. Οι προγραμματισμένες διεθνείς πτήσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Δευτέρα (15.06) ήταν συνολικά 28, με το πρόγραμμα βεβαίως να ανανεώνεται διαρκώς από τις αεροπορικές εταιρείες με τροποποιήσεις ή αλλαγές. Οι διεθνείς αφίξεις ξεκίνησαν από τη Λάρνακα το πρωί και ακολούθησαν με Άμστερνταμ, Παρίσι, Βουκουρέστι, Ντόχα, Ρώμη, Βιέννη, Ζυρίχη, Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες, Βουδαπέστη, Βελιγράδι, Ντίσελντορφ, Ζυρίχη, Σόφια.

«Ζεστό καλωσόρισμα» από τον ΔΑΑ

Το αεροδρόμιο της Αθήνας επιφύλαξε ένα «ζεστό καλωσόρισμα» στους ταξιδιώτες:

Mεταξύ 12.00 και 16:00, ο Φίλος ο Αθηναίος – η μασκότ του αεροδρομίου, πλέον με τη μάσκα του – αλλά και εργαζόμενοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, υποδέχθηκαν τους επιβάτες προσφέροντάς τους ένα safety kit με τα απαραίτητα για ένα ασφαλές ταξίδι: την υφασμάτινη μάσκα του αεροδρομίου με τα «Αυθεντικά Χαμόγελα» (AuTHENtic Smiles – μέσα στα οποία κρύβεται, με κεφαλαία γράμματα, η πόλη μας: ATHENS) και ένα ατομικό αντισηπτικό χεριών.

Παράλληλα, στις αναχωρήσεις και στις αφίξεις του αεροδρομίου, η καμπάνια του αεροδρομίου της Αθήνας «AuTHENtic Smiles»… «πήρε ζωή» και υποδέχτηκε τους επιβάτες, συμβολίζοντας το «ζωντάνεμα» του αεροδρομίου και της πόλης μας: ακίνητα, ανθρώπινα «αγάλματα» που, συμβολίζοντας ταξιδιώτες από τις 5 ηπείρους (Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική και Ωκεανία), απέκτησαν ζωή και κίνηση καθώς οι επιβάτες περνούσαν από μπροστά τους.

Το ρομπότ του αεροδρομίου, ο Pepper, αποχαιρετώντας τους αναχωρούντες επιβάτες, υπενθύμισε με το δικό του τρόπο και τη «ρομποτική γλώσσα του σώματός του» τα μέτρα ατομικής υγιεινής, για την προστασία τη δική μας και των γύρω μας.

Όσοι φτάνουν από αεροδρόμιο που είναι εκτός λίστας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μεταφορών, θα ελέγχονται δειγματοληπτικά, μόνο κάποιες από τις πτήσεις και όχι όλες. Σε αυτή την κατηγορία, θα συστήνεται στου τουρίστες των πτήσεων να προχωρούν σε αυτοπεριορισμό σε ξενοδοχείο. Αν το τεστ βγει αρνητικό θα μπορεί να συνεχίσει τις διακοπές του, σε περίπτωση που βγει θετικό, θα πρέπει για 14 ημέρες να παραμείνει σε ξενοδοχείο σε καραντίνα.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι επιβάτες με τουρίστες από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Σε αυτές τις περιπτώσεις και μέχρι τις 30 Ιουνίου θα ελέγχονται όλοι οι επιβάτες των πτήσεων και θα ακολουθείται η δειγματοληπτική διαδικασία.

Στο «Μακεδονία» η πρώτη πτήση από το εξωτερικό παρουσία Χαρδαλιά

«Όλα θα πάνε καλά» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, φτάνοντας στις 12.30 το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Αιτία, η άφιξη της πρώτης πτήσης από το εξωτερικό, τη μετά κορονοϊό εποχή, που προσγειώθηκε σήμερα, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, πρώτη ημέρα επαναφοράς πτήσεων από το εξωτερικό.

«Έως τις 30 Ιουνίου, στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” θα κάνουν έλεγχο όλοι» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, εννοώντας τους επιβάτες που θα φτάνουν από χώρες του εξωτερικού.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε από όλους τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουρισμού, και όχι μόνο, την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από όλους, ώστε να προφυλαχτεί η τουριστική περίοδος, «και να μην έχουμε πισογυρίσματα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η τουριστική αυτή περίοδος πρέπει, πάση θυσία, να την προφυλάξουμε, να μην έχουμε πισογυρίσματα. Με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι ο μόνος τρόπος να προφυλαχτούμε» ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσφέρει σεμινάρια δωρεάν για τις επιχειρήσεις, για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί. Για αυτό είμαστε εδώ για να βεβαιωθούμε ότι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ανοίγει πια για τις διεθνείς πτήσεις με ασφάλεια» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη υποδέχονται τις πρώτες διεθνείς πτήσεις με υψηλή περηφάνεια και αυτοπεποίθηση» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να περάσουμε αυτήν την μεταβατική περίοδο με πολύ μεγάλη προσοχή αλλά και επιτυχία.

«Είμαι αισιόδοξος ότι όπως καλά ανταποκριθήκαμε μέχρι τώρα, εξίσου καλά θα τα καταφέρουμε και στο υπόλοιπο της τόσο σημαντικής θερινής περιόδου για την χώρα και την εθνική οικονομία» πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας, κατά τη διάρκεια της σημερινής αυτοψίας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» σχετικά με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από πτήσεις του εξωτερικού.

Τεστ κατά την άφιξη των επιβατών

Στο χώρο αφίξεων από πτήσεις του εξωτερικού και της παραλαβής αποσκευών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένα σημεία για τα τεστ που γίνονται σ’ όλους τους επιβάτες. Μετά τα ολιγόλεπτα τεστ, οι επιβάτες, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, θα φεύγουν κατευθείαν στον προορισμό τους.

Αντίστοιχα, όπως μας ενημέρωσαν επιβάτες που ταξίδεψαν σήμερα από το Μόναχο με την πτήση της Aegean Α3501, τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και οι απαραίτητες αποστάσεις. Το τεστ είναι διάρκειας ενός λεπτού, και όπως μας ενημέρωσαν οι επιβάτες δεν είχαν κάποια σύσταση για αυτοπεριορισμό. Έχουν δώσει, ωστόσο, όλα τους τα στοιχεία (διεύθυνση, τηλέφωνα, τόπο παραμονής κτλ.).

«Το τεστ ήταν γρήγορο, μπορούμε να φύγουμε για τον προορισμό μας» είπε στο «ethnos.gr» ο Μιχάλης Ελευθεριάδης, ο οποίος είχε προορισμό του το εξοχικό του στην Χαλκιδική. «Ηρθα για διακοπές και δουλειές, όχι δεν θα είπαν να αυτοπεριοριστούμε» μας ενημέρωσε.

Το ίδιο είπε ο κ. Πρόδρομος Ελευθεριάδης, με προορισμό την Καβάλα και ο οποίος θα επιστρέψει στο Μόναχο στις 5 Ιουλίου.

Τριάντα κινήσεις ημερησίως

«Τα όμορφα αεροδρόμια είναι αυτά που είναι γεμάτα με κόσμο, γεμάτα με επιβάτες» ανέφερε στο ethnos.gr ο γενικός διευθυντής λειτουργίας της Fraport Greece Ηλίας Μαραγκάκης λέγοντας ότι η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς, να γεμίζει το αεροδρόμιο με κόσμο. «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε επιβάτες από το εξωτερικό, εδώ και δυο μήνες, είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε ακόμη περισσότερους επιβάτες» τόνισε χαρακτηριστικά στο «ethnos.gr» ο κ. Μαραγκάκης.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η ημερήσια κίνηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» υπολογίζεται στις 30 κινήσεις με πτήσεις του εσωτερικού και αρχής γενομένης, τη σημερινή ημέρα, και του εξωτερικού (σ.σ. από Μόναχο και Λάρνακα στις 8 το βράδυ). Την αντίστοιχη περσινή περίοδο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» οι ημερήσιες κινήσεις ανέρχονταν περίπου στις 200.

Όσο για τους χώρους στάθμευσης που βρίσκονται εντός του αεροδρομίου, η πτώση υπολογίζεται γύρω στο 80%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Χωρίς ξενοδοχείο αναφοράς

Και αν οι πρώτοι 160 επιβάτες από Μόναχο αφίχθησαν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη και οι επόμενοι 160 θα προσγειωθούν στις 8 το βράδυ, προερχόμενοι από τη Λάρνακα της Κύπρου, η Θεσσαλονίκη, μέχρι στιγμής, δεν έχει ξενοδοχείο αναφοράς για να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσματα για κορονοϊό.

«Το υπουργείο Τουρισμού, μέχρι σήμερα, θα δώσει όλα τα ξενοδοχεία καραντίνας που χρειάζονται. Θα οριστικοποιηθεί σήμερα, για ξενοδοχείο αναφοράς» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς σε σχετική ερώτηση των ΜΜΕ προσθέτοντας «σε κάθε περίπτωση έχουμε εναλλακτικές δυνατότητες. Αυτή τη στιγμή, έχουμε νοσοκομεία αναφοράς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος μιλώντας στο «ethnos.gr» λέει χαρακτηριστικά «έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση, να υπάρξει ανάθεση για ξενοδοχείο αναφοράς, αρχικά, για το πρώτο χρονικό διάστημα, χωρίς διαγωνισμούς» προσθέτοντας «χρειάζεται να γίνει άμεσα η ανάθεση, είναι μεγάλο πρόβλημα, δεν έχουμε ξενοδοχείο αναφοράς, και η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει άλλο».

Αυτή τη στιγμή, από την επίσημη έναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, στη Θεσσαλονίκη, λειτουργούν τα μισά, όπως ενημερώνει το «ethnos.gr» ο κ. Μανδρίνος. «Από τα 86 λειτουργούν τα 43, και αυτά με ελάχιστες κρατήσεις» αναφέρει προσθέτοντας ότι για το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, όσα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης τόλμησαν να ανοίξουν, σημείωσαν 12% της πληρότητας της πόλης.

Με 28 πτήσεις από χώρες του εξωτερικού υποδέχεται επιβάτες το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουνίου, πρώτη ημέρα ανοίγματος των δυο μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας, για διεθνείς πτήσεις.

Διστακτικό το ξεκίνημα, αλλά ουσιαστικό, με αισιοδοξία και, το βασικότερο, με ασφάλεια, και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη των αεροδρομίων, στο «ethnos.gr».

Θεοχάρης: Ελπίζω πως η τουριστική βιομηχανία θα ενεργοποιηθεί βλέποντας πόσο ασφαλής χώρα είμαστε

Τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» επισκέφθηκε τη Δευτέρα (15/06) ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού.

Ο υπουργός μίλησε για «πολύ θετική η εικόνα» από το σημερινό τουριστικό άνοιγμα και ζήτησε «να δώσουμε την ύψιστη σημασία στα μέτρα ασφαλείας». Όπως είπε, «η ατομική ευθύνη συνεχίζει να υπάρχει, δεν εξαφανίζεται, πρέπει να την εξασκούμε και ειδικά τώρα που ανοίγουμε ακόμα περισσότερο, ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, το μήνυμα του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για όλον τον κόσμο. «Ακόμη και την πρώτη αυτή ημέρα του ανοίγματος, τα όποια διαδικαστικά προβλήματα υπάρχουν βλέπω πως επιλύονται και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Ελπίζω πως όλη η τουριστική βιομηχανία θα ενεργοποιηθεί, βλέποντας το πόσο ασφαλής χώρα είμαστε και θα μας προτιμήσει. Έχουμε ανοίξει για τις ευρωπαϊκές χώρες, τηρούμε την ευρωπαϊκή οδηγία για τις τρίτες χώρες και διατηρούμε τον περιορισμό μέχρι την 1η Ιουλίου. Από εκεί και πέρα, θα δούμε τις κοινές, ευρωπαϊκές αποφάσεις» ανέφερε.

Για τις χώρες που επιτρέπονται οι διαδικασίες είναι δύο, υπενθύμισε: μία όταν οι πτήσεις προέρχονται από τα αεροδρόμια που περιλαμβάνονται στη λίστα της EASA και μία για τα αεροδρόμια που δεν περιέχονται στη λίστα αυτή. Στην πρώτη περίπτωση, προβλέπεται πλήρης έλεγχος και μία διανυκτέρευση σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη για τους ταξιδιώτες, ενώ στη δεύτερη περίπτωση γίνεται στοχευμένος έλεγχος μέσω κάποιων κριτηρίων «και κατόπιν κινούμαστε αναλόγως του αποτελέσματος του ελέγχου».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Τουρισμού μετέβη στον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εργαζομένους και με τους υπεύθυνους της Πολιτικής Προστασίας.

Και εκεί εμφανίστηκε ικανοποιημένος «για το γεγονός ότι τα πράγματα πήγαν πολύ καλά, αφού ήδη ξεκίνησαν οι πτήσεις. Η διαχείριση της κατάστασης είναι πολύ καλή από όλους και μέσα σε μία ώρα τελείωσε η διαδικασία του ελέγχου όλων των επιβατών. Αυτό αποδεικνύει πως οργανωτικά υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι ροές όλων των πτήσεων με τις απαραίτητες προσαρμογές. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν εντατικά, τους εργαζομένους του αεροδρομίου και την Πολιτική Προστασία, για την τεράστια μάχη που δίνουν και που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του κορονοϊού, της μάχης για το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού» δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr

Φωτογραφίες: sooc.photos

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ