29-10-2020

Κορονοϊός: Ανοιχτά τα σύνορα Βουλγαρίας – Ελλάδας αλλά όχι για άλλους, «ουρές» χιλιομέτρων (video)

Τι είπε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης

Στο θέμα των χερσαίων συνόρων που άνοιξαν με τη Βουλγαρία τη Δευτέρα (15/06) αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε την απόφαση να είναι ανοιχτές οι μετακινήσεις μεταξύ των 27χωρών, συν της Νορβηγίας, Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας».

«Αυτό δημιουργεί ένα ζήτημα με τα δυτικά Βαλκάνια, προφανώς. Φαίνεται ότι έγινε ένα βήμα πίσω από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο σχετίζεται με υγειονομικά δεδομένα και κάποιο φόβο που μπορεί να υπάρχει. Εμείς συμμορφωνόμαστε με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Θα το κάνουμε το επόμενο διάστημα, όσο μπορούμε πιο συστηματικά», είπε ο κ. Θεοχάρης.

Έπειτα από τρεις μήνες απομόνωσης, οι ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν σταδιακά από τη Δευτέρα (15/06) τα σύνορά τους και επιτρέπουν τα ταξίδια μετά την υποχώρηση της πανδημίας του κορονοϊού στην ήπειρο.

Στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας (15/06) ξεκίνησε επίσημα η ελεύθερη μετακίνηση τουριστών- επισκεπτών και από τη Βουλγαρία, μέσω των συνοριακών σταθμών στις Σέρρες και την Ξάνθη, αλλά και της Ροδόπης. Λόγω της αυξημένης κίνησης των αυτοκινήτων από πολύ νωρίς το πρωί, τα σύνορα του Προμαχώνα άνοιξαν τελικά γύρω στις 11 το πρωί προς διευκόλυνση των οδηγών.

Στα σύνορα υπάρχουν δύο συνεργεία του ΕΟΔΥ που πραγματοποιούν τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους και κρατούν τα στοιχεία των επισκεπτών. Όσοι υποβάλλονται στα τεστ, θα πρέπει να μπουν υποχρεωτικά σε καραντίνα μιας ημέρας μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Αν αυτά είναι θετικά, τότε θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για συνολικά 14 ημέρες.

Μεγάλος αριθμός των οχημάτων που βρίσκονται στα σύνορα προέρχονται από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αλλά υπάρχουν και πολλοί συμπατριώτες μας προερχόμενοι από τη Γερμανία που επιθυμούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Από τη Δευτέρα (15/06) παύει να ισχύει η καραντίνα των επτά ημερών για όσους εισέρχονται – εξέρχονται από την Ελλάδα, διευκολύνοντας έτσι τη μετακίνηση Βούλγαρων και Ρουμάνων επισκεπτών που αναμένεται να κινηθούν σε τουριστικές περιοχές προς τον Στρυμονικό κόλπο (Ασπροβάλτα, Σταυρό, Ολυμπιάδα), τη Θάσο και την Καβάλα (παραλία Οφρυνίου).

Από μέρους της ελληνικής πλευράς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή κίνηση των αυτοκινήτων που εισέρχονται στην Ελλάδα.

Οι διακοπές στην Ελλάδα στα πρωτοσέλιδα των βουλγαρικών ΜΜΕ

Ενδεικτικά του ενδιαφέροντος που υπάρχει από Βούλγαρους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα είναι τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και ειδησεογραφικών ιστότοπων της γειτονικής χώρας.

«Μπορούμε να ταξιδεύουμε ελεύθερα στην Ελλάδα» γράφει η εφημερίδα «24 Chasa» («24 Ώρες») στο πρωτοσέλιδο της ιστοσελίδας της. «Ελεύθερες οι διακοπές στην Ελλάδα για τους Βούλγαρους από σήμερα χωρίς περιορισμούς και καραντίνα» επισημαίνει ο ιστότοπος «mediapool.bg», ενώ το «BulgariaONAir» γράφει: «Οι Βούλγαροι που συνηθίζουν να περνούν τα καλοκαίρια τους στην Ελλάδα, περίμεναν με ανυπομονησία τη σημερινή ημέρα».

Στα τυχαία τεστ, τέλος, που διενεργούνται στα σύνορα αναφέρεται ο ιστότοπος του τηλεοπτικού σταθμού «bTV», ενώ το «News.bg» αναφέρεται στην επιδημιολογική πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, σημειώνοντας: «5η μέρα στη σειρά που δεν σημειώθηκε θάνατος από κορωνοϊό στην Ελλάδα».

Με «ουρές» Βούλγαρων και Ρουμάνων το άνοιγμα της Νυμφαίας

Η είσοδος Βουλγάρων και Ρουμάνων – σε επίπεδο νομού Ροδόπης – γίνεται από το συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα – Νυμφαία. Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, αρκετοί ήταν οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι που θέλησαν να περάσουν στην Ελλάδα από το συγκεκριμένο σημείο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χρόνος», η είσοδος των Βουλγάρων επιτρεπόταν από το πρωί, ενώ η είσοδος των Ρουμάνων από τις 12:00 και μετά.

Όπως ανέφεραν πολλοί στα social media από Βουλγάρους, η «ουρά» τις πρωινές ώρες ήταν μερικών χιλιομέτρων, άρα χρειάστηκε υπομονή απ’ όσους θέλησαν να μπουν στην Ελλάδα. Για μεγάλη ταλαιπωρία έκαναν λόγο βουλγαρικά ΜΜΕ κατά τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (15/06).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, xronos.gr