20-01-2021

Handelsblatt: Η Ελλάδα απειλείται με μαζική ανεργία – Εξαφανίστηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας

Το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο προβλέπει ότι 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα φέτος από την ύφεση κορονοϊού, σύμφωνα με το άρθρο

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα για την εργασία στη χώρα μας, που παρουσιάζει άρθρο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο «Η Ελλάδα απειλείται με μαζική ανεργία».

Στη δημοσίευμα του ανταποκριτή στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ σημειώνεται ότι «ήδη πριν από την κρίση του κορονοϊού η Ελλάδα είχε τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη. Τώρα η ύφεση εξαφανίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας» καθώς και ότι η πραγματικότητα αυτή αποτελεί «μια δοκιμασία για τον συντηρητικό πρωθυπουργό».

«Ο κορονοϊός θα μπορούσε να ρίξει την Ελλάδα στην ύφεση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Κομισιόν προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας για τους Έλληνες το 2020 κατά 9,7% και μια αύξηση της ανεργίας στο 19,9% σε σχέση με το 9% του μέσου όρου στην ΕΕ. Το ΔΝΤ αναμένει για τους Έλληνες ανεργία της τάξεως του 22,3%. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα πλησιάζει τους αριθμούς από την εποχή της οικονομικής κρίσης», επισημαίνεται στο άρθρο.

Παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το άρθρο, η κατάσταση ανατράπηκε: «Τον Φεβρουάριο υπήρχαν ακόμη ελπιδοφόρα μηνύματα από την ελληνική αγορά εργασίας: το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 16,1%. Ένα φρικτό ποσοστό, με βάση τον μέσο όρο της ΕΕ 6,5 τοις εκατό, αλλά για την Ελλάδα ήταν το χαμηλότερο ποσοστό σε σχεδόν εννέα χρόνια. Αλλά όταν η κρατική στατιστική υπηρεσία ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε αυτά τα στοιχεία στις 7 Μαΐου, η κατάσταση είχε ήδη αλλάξει δραματικά. Τον Απρίλιο, 211.500 εργαζόμενοι είχαν καταχωρηθεί ως άνεργοι, αύξηση 22% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

«Περίπου 580.000 άνθρωποι στην ανεργία έως τον Ιούλιο του 2020»

«Σύμφωνα με μια μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), περίπου 580.000 άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους προσωρινά ή μόνιμα έως τον Ιούλιο του 2020. Το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο προβλέπει ότι 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα φέτος από την ύφεση κορονοϊού, μέσω απολύσεων ή βραχυπρόθεσμης εργασίας. Αυτό θα ήταν σχεδόν το ήμισυ όλων των απασχολούμενων. Το Επιμελητήριο αναμένει να χαθούν 390.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του έτους», επισημαίνεται στο άρθρο.

«Η Ελλάδα πλησιάζει ξανά τα ποσοστά ανεργίας της εποχής της οικονομικής κρίσης. Η κρίση έφερε στη χώρα τη βαθύτερη και μακρύτερη ύφεση στην μεταπολεμική ιστορία. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε σωρευτικά κατά 30% μεταξύ 2008 και 2013. Το καλοκαίρι του 2013 η ανεργία έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών, 27,7%. Μόνο τον Απρίλιο του 2018 το ποσοστό έπεσε ξανά κάτω από το 20%».

Όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής πλέον κρίσης από την κυβέρνηση, η εφημερίδα γράφει: «Όπως και στην περίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού, ο Μητσοτάκης βασίζεται για την ανάκαμψης της οικονομίας στις εισηγήσεις των ειδικών. Για τη διαχείριση των χρημάτων που προορίζονται για βοήθεια, συμβουλεύεται μια ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων, το λεγόμενο “συμβούλιο των σοφών της οικονομίας”. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο Κύπριος οικονομολόγος βραβευμένος με Νομπέλ Σερ Κρίστοφερ Πισαρίδης, ο οικονομολόγος Δημήτρης Βαγιάνος από το London School of Economics και ο καθηγητής Οικονομίας Κωνσταντίνος Μεγκίρ από το πανεπιστήμιο του Γέιλ».

Κάνει, επίσης αναφορά στο «κορονοϊό ως ευκαιρία», τονίζοντας πως «ο πρωθυπουργός βλέπει στο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης “ένα εργαλείο για την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας”».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ