12-02-2021

Ξαναχτύπησε ο ισοβίτης της κλοπής «μαμούθ» από την Τράπεζα της Ελλάδος – Ξέπλενε χρήματα στην Καλαμάτα

Πώς τον εντόπισε η ΕΛΑΣ

Αντιμέτωπη με έναν γνώριμό της από τα παλιά ήρθε η ΕΛΑΣ στην Καλαμάτα, όταν έγινε γνωστό ότι εξαρθρώθηκε σπείρα εκβιαστών και συνελήφθησαν «βαριά» ονόματα της τοπικής κοινωνίας. Πρόκειται για τον 45χρονο σήμερα, πρώην ισοβίτη Κ.Α. και «εγκέφαλο» της μεγάλης κλοπής του θησαυροφυλακίου του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα, απ’ όπου μαζί με τους συνεργούς του «εξαφάνισαν» τότε περίπου, 5,9 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια φέρεται να είχαν καταλήξει σε εκείνον και βεβαίως δεν βρέθηκαν ποτέ.

Μετά από 15 χρόνια παραμονής στις φυλακές, βγήκε και πάλι έξω και αυτή την φορά επιδόθηκε στην μαζική αγορά καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια, για τα οποία έβαζε «αχυρανθρώπους» του να τα διαχειρίζονται και ξέπλενε ατελείωτα μεγέθη βρώμικου χρήματος… ελέγχοντας το 70% της νυχτερινής ζωής της Καλαμάτας.

Μάλιστα, όσο ήταν στην φυλακή το «κουμάντο» για εκείνον φέρεται να το έκανε ένας ξάδελφός του και μετά από διαφορές που ξέσπασαν μεταξύ τους, έδωσε εντολή σε δύο μπράβους, έναν Σέρβο και έναν Έλληνα να τον βρουν στην Αθήνα και να προβούν στον άγριο ξυλοδαρμό του.

Για την υπόθεση, η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει:

«Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας δρούσαν με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν στις 26.5.2020, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις στην Καλαμάτα και σε περιοχές της Αθήνας Αττικής, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι./ Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών).

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, συνελήφθησαν 10 ημεδαποί, ηλικίας από 25 έως 52 ετών και 34χρονος αλλοδαπός, αντίστοιχα, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ κατηγορείται ακόμη ένας 32χρονος ημεδαπός.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για –τα κατά περίπτωση- αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων, εκβίασης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης, απειλής και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και περί συμπληρωμάτων διατροφής και καταπολέμησης του ντόπινγκ.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, συγκρότησαν τουλάχιστον από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019 εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, σε περιοχή της Καλαμάτας, αποκομίζοντας σημαντικά χρηματικά ποσά.

Επιπλέον, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενεργώντας με ιεραρχική διάρθρωση και διακριτούς ρόλους, ασκούσαν σωματική βία ή απειλή βίας σε ιδιοκτήτες και εργαζομένους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να πετύχουν βλάβη της επιχείρησης τους.

Επίσης, ως μέλη της εγκληματικής ομάδας- συμμορίας, συγκεκριμένα ο 45χρονος ημεδαπός και ο 34χρονος αλλοδαπός, καθώς και ο 32χρονος ημεδαπός, που κατηγορείται, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από τις αρχές του 2020, δραστηριοποιούνταν και στη προμήθεια, αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία απαγορευμένων μέσων και συγκεκριμένα αναβολικών ουσιών, με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής διάθεσης, ικανότητας και απόδοσης ερασιτεχνών αθλητών.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών, σε οικίες, οχήματα κ.α., βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των 50.207,80 ευρώ, συσκευές κινητής τηλεφωνίας και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές (φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, υπολογιστές παλάμης, μέσα αποθήκευσης κλπ.), φυσίγγια πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων, ένα πιστόλι, άνευ άδειας μετά τριών γεμιστήρων, αναβολικές ουσίες σε ενέσιμη μορφή και σε μορφή χαπιών, πληθώρα ιδιόχειρων σημειώσεων σχετικών με τη διερευνώμενη υπόθεση, μία μηχανή καταμέτρησης κερμάτων, μία μηχανή καταμέτρησης χαρτονομισμάτων, τρία αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω ερευνών συνελήφθη επιπλέον και μία 28χρονη ημεδαπή, διότι κατείχε 10 ναρκωτικά δισκία. Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης και η τυχόν εμπλοκή- συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ