21-01-2021

Πιο νωρίς το πρώτο κουδούνι στα σχολεία τον Σεπτέμβριο – Τι θα γίνει με τα ολοήμερα (video)

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε ξανά σε λεπτομέρειες για το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων και των Νηπιαγωγείων

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρουσίασε τις λεπτομέρειες για το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων και των Νηπιαγωγείων (από την 1η έως την 26η Ιουνίου) και όλα τα σχετικά μέτρα, ενώ απαρίθμησε και τους λόγους για τους οποίους ελήφθη η απόφαση. Αναφέρθηκε και στα ολοήμερα, που δεν θα λειτουργήσουν και αυτό το θέμα «καίει» πολλούς γονείς.

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε ξανά ότι το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά θα χτυπήσει πιο νωρίς σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ μίλησε και για πιθανές ημερομηνίες.

Η Υπουργός Παιδείας επισήμανε πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε αναφέρει στο διάγγελμα του, λίγο πριν ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, πως τα δημοτικά θα ανοίξουν εάν η πορεία της πανδημίας στη χώρα είναι καθοδική.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, σε κάθε τάξη Δημοτικού και Νηπιαγωγείου θα μπορούν να βρίσκονται έως 15 μαθητές, με αποστάσεις 1,5 μέτρου στα θρανία. Σε περίπτωση που οι μαθητές υπερβαίνουν το όριο των 15, τότε το τμήμα θα «σπάει» σε δυο υπο – τμήματα, τα οποία θα λειτουργούν, εναλλάξ, με πρόγραμμα Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή και Τρίτη – Πέμπτη.

Για το πρώτο κουδούνι τη νέα χρονιά

Ένα μεγάλο ερώτημα που προκύπτει για τα σχολεία είναι το πότε θα χτυπήσει το κουδούνι για την επόμενη σχολική χρονιά. Ερωτηθείσα σχετικά, μιλώντας στο «MEGA», η Υπουργός Παιδείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα σχολεία από κάθε άλλη χρονιά. Συγκεκριμένα, η υπουργός επισήμανε: «Υπάρχει ένας σχεδιασμός για νωρίτερη εκκίνηση, θα τα δούμε όλα αυτά εν όψει του προγραμματισμού του νέου έτους. Όλα έχουν έρθει πιο μπροστά, και τα έχουμε κινήσει πιο μπροστά προκειμένου να γίνουν οι διαδικασίες πιο νωρίς. Θα εξετάσουμε και θα γίνουν οι ανακοινώσεις εν ευθέτω χρόνω».

Μιλώντας, το πρωί της Τρίτης (26/05), στον «ΣΚΑΪ», η Υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν προγραμματίζεται να γίνει πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, «αλλά πιο νωρίς (σ.σ. από άλλες σχολικές χρονιές) ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος». Παρά ταύτα, η Υπουργός επανέλαβε ότι τον πρώτο λόγο θα έχουν οι επιστήμονες οι οποίοι θα «ζυγίσουν» τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνη την περίοδο. Καθώς η 1η Σεπτεμβρίου «πέφτει» Τρίτη, δεν αποκλείεται τελικά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία να χτυπήσει τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου.

Η Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε πως η αργία του Αγίου Πνεύματος θα ισχύσει κανονικά για τα σχολεία και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία. Τα παιδιά του δημοτικού έχουν μείνει εκτός δομών ήδη 3 μήνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι εκτός σχολείου υπάρχει μια σημαντική επίπτωση στην εξέλιξη των παιδιών… πνευματική εξέλιξη, κοινωνική, ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη», υπογράμμισε η Υπουργός.

«Είχαμε ένα χρέος στα παιδιά να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο, τα σχολεία», επισήμανε και πρόσθεσε: «Κοιτάξτε γύρω σας. Έχουν ανοίξει τα πάντα πλέον. Τα παιδιά είναι έξω παίζουν χωρίς κανόνες και μέτρα. Πολύ καλύτερο να βρίσκονται στο σχολείο, όπου τηρούνται τα μέτρα, και θα μάθουν να ζουν στη νέα κανονικότητα, από την στιγμή που έχουμε δει ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση».

Τι θα γίνει με τα παιδιά που φοιτούν σε ολοήμερο σχολείο

Αναφερόμενη στην απόφαση να μην λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο, με το σκεπτικό του Υπουργείου να δοθεί έμφαση στα πρωινά τμήματα, η υπουργός Παιδείας είπε: «Έχω ζητήσει στο υπουργείο Εσωτερικών να προσαρμοστεί το καθεστώς των αδειών των γονέων που έχουν παιδιά που είναι στο ολοήμερο, ούτως ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση μειωμένου ωαρίου για να παραλάβουν τα παιδιά τους».

Τι είπε για τις αποφάσεις

«Ακούμε τους ειδικούς, είχαμε ομόφωνη εισήγηση. Η πορεία της πανδημίας είναι καθοδική, και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία», ανέφερε, ακόμα, στον «ΣΚΑΪ», για τις αποφάσεις να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία, κάτι που ανέφερε και στις σχετικές ανακοινώσεις.

Οι ειδικοί θεώρησαν ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι η ιδανική εποχή να ανοίξουν τα σχολεία, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως όπως είναι γνωστό τα παιδιά κολλάνε δυσκολότερα τον ιό.

«Έχουμε μια προηγούμενη εμπειρία από τα γυμνάσια και τα λύκεια. Δεν είχαμε ούτε ένα κρούσμα και επιπλέον είχαμε μια υποδειγματική τήρηση των μέτρων», επεσήμανε η κα Κεραμέως, δίνοντας συγχαρητήρια στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που εφάρμοσαν τα μέτρα.

Θυμηθείτε τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούν μαθητές και εκπαιδευτικοί, αλλά και το πώς θα λειτουργήσουν από 1η Ιουνίου οι παιδικοί σταθμοί μέχρι και 31 Ιουλίου.

(πληροφορίες από ΣΚΑΪ, Mega)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ