06-05-2021

Συνταγογραφούμενα φάρμακα: Προστέθηκαν 195 νέα σκευάσματα – Ποια είναι

Τα περισσότερα από αυτά είναι γενόσημα

Στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων εντάχθηκαν, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, 195 συσκευασίες φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, πολλών εκ των οποίων η εξέταση εκκρεμούσε από το 2018.

Από αυτά, 104 (53,33%) είναι γενόσημα, 36 (18,46%) βιοομοειδή, 36 (18,46%) πρωτότυπα, 8 (4,1%) υβριδικά, 6 (3,07%) καλώς καθιερωμένης χρήσης και 5 (2,56%) σταθεροί συνδυασμοί.

Τα φάρμακα αφορούν παθήσεις όπως λευχαιμία, μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, σακχαρώδη διαβήτη, αναιμία, αρτηριακή πνευμονική υπέρταση, ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, άσθμα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, νόσο του Crohn, ενώ περιλαμβάνονται και φάρμακα αντιρετροϊκής θεραπείας και σπάνιων παθήσεων.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλια είχε αναφερθεί στην έκδοση της νέας Θετικής Λίστας, στην οποία – κατά τον Υπουργό – έχουν ενταχθεί 145 νέα γενόσημα και βιο-ομοειδή φάρμακα, που «λίμναζαν για δύο χρόνια».

Στη νέα Θετική Λίστα ενσωματώνονται αποφάσεις για την ένταξη φαρμάκων από τις 20 Μαρτίου αλλά και από τις 21 Μαΐου, καθώς και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για τις θεραπείες της Ηπατίτιδας C, αλλά και φαρμάκων για το μεταστατικό μελάνωμα σε ασθενείς που φέρουν την BRAF V 600 μετάλλαξη.

Μεταξύ, άλλων στο νέο Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων έχουν ληφθεί υπόψη και οι αποφάσεις για την τιμολόγηση για λόγους δημόσιας υγείας φαρμακευτικού σκευάσματος με δραστική ουσία χλωροκίνη.

Τονίζεται ότι η επιπλέον δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που αναμένεται να προκληθεί από την ένταξη νέων φαρμάκων στη θετική λίστα με τα φάρμακα που αποζημιώνει θα αντισταθμιστεί από το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών (clawback).

Η Υπουργική Απόφαση έχει ισχύ από την Τετάρτη 27 Μαϊου, καταργώντας την προηγούμενη απόφαση της 24ης Ιανουαρίου.

Ο κατάλογος των φαρμάκων:

(ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ