19-05-2021

Μέχρι 26/6 η λειτουργία των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων – Δεν ανοίγουν ολοήμερα (video)

«Προαιρετική η μάσκα, πως θα γίνονται τα διαλείμματα» - Δείτε τις ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων

«Κλείδωσε» η επαναλειτουργία δημοτικών, νηπιαγωγείων, την 1η Ιουνίου και όπως έγινε γνωστό από τη Νίκη Κεραμέως θα λειτουργήσουν έως τις 26 Ιουνίου. Δε θα λειτουργήσουν θα ολοήμερα.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εκτός από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, έδωσαν το «παρών» οι Υπουργός Παιδείας και Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, που μίλησαν για το σχέδιο ανοίγματος των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών, μονάδων ειδικής αγωγής. 

Όπως τόνισε η Νίκη Κεραμέως μέχρι 15 μαθητές θα κάνουν μάθημα σε κάθε τάξη και θα… σπάνε οι ημέρες διδασκαλίες. Εάν είναι λιγότεροι, τα παιδιά θα κάνουν κάθε ημέρα σχολείο. Επίσης, δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα. Έγινε επίσημα γνωστό ότι οι παιδικοί σταθμοί θα είναι ανοιχτοί και τον Ιούλιο.  Ο Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι παραμένουν κλειστά τα ΚΑΠΗ.

Υπενθυμίζεται ότι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία αποφασίστηκε να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, μετά και το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας την Κυριακή (24/05). Έχοντας γίνει γνωστό πως οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα (25/05).

Έτσι πάρθηκε η απόφαση να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία

Η Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε αναλυτικά στους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στο να παρθεί η τελική απόφαση για το άνοιγμα των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των σχολείων Ειδικής Αγωγής. Κυριότερος παράγοντας ήταν – όπως τόνισε – η ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες για επαναλειτουργία των εν λόγω σχολικών δομών.

Καταλυτικό ρόλο λοιπόν στην απόφαση για την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έπαιξε:

  • Η ομόφωνη εισήγηση των ειδικών του υπουργείου Υγείας. Η εισήγηση συνδέεται με την καθοδική πορεία της επιδημίας, με το ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν λιγότερο, με το ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία.
  • Η συνολική αποκλιμάκωση έχει ξεκινήσει ομαλά. Υποδειγματά τηρούνται τα μέτρα σε Λύκεια και Γυμνάσια.
  • Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε επιστροφή μαθητών στον φυσικό τους χώρο. Η μακρόχρονη απουσία δυσκολεύει την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία.
  • Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στα σχολεία όπου ακολουθούν κανόνες σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει έξω.
  • Τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά από πιο ευάλωτα κοινωνικά περιβάλλοντα.
  • Για τα ειδικά σχολεία οι μαθητές που φοιτούν εκεί έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν σε αυτό το περιβάλλον για τη μαθησιακή τους εξέλιξη και την ψυχολογική τους εξέλιξη.

Η Υπουργός ανακοίνωσε ακολούθως τα εξής:

«Σχετικά με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου), ενώ συνολικά για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30η Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.

Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1.5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.

Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού. Έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.

Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.

Προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία), ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών. Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.

Υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

Για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δε θα λειτουργήσουν.

Για τα ειδικά σχολεία: Θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια. Συνεδριάζει σήμερα η αρμόδια υπο-επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να δώσει ειδικές οδηγίες για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής. Θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας».

Θεοδωρικάκος: Έτσι, θα λειτουργήσουν από 1η Ιουνίου παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί – Παραμένουν κλειστά τα ΚΑΠΗ

«Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που εργάζονται τα καταστήματα εστίασης και έχει δοθεί η δυνατότητα να επεκτείνουν το δημόσιο χώρο που καταλαμβάνουν προκειμένου να συγκρατήσουν τον τζίρο τους, τηρώντας παράλληλα τα μέτρα ασφαλείας», επισήμανε αρχικά ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Στη συνέχεια μίλησε για τα σχολεία, και το πώς θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, κάνοντας γνωστό ότι δε θα ανοίξουν τα ΚΑΠΗ.

Επειδή πρώτο μέλημα είναι η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, γι’ αυτό και δίνουμε το δικαίωμα οι δήμοι να προχωρήσουν σε μείωση των δημοτικών τελών, σημείωσε, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία της κυβέρνησης με τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε τα μέτρα λειτουργίας παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, που ανοίγουν από 1ης Ιουνίου. Οι κανόνες είναι ακριβώς οι ίδιοι με τους κανόνες που ισχύουν για τα δημοτικά, δηλαδή οι αίθουσες θα φιλοξενούν έως 15 παιδιά σε κάθε αίθουσα. Εάν ο αριθμός είναι μικρότερος των 15, τότε θα μπορούν να λειτουργούν σε καθημερινή βάση, σημείωσε.

Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την καθαριότητα των χώρων, όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, ενώ έχει γίνει ειδική μέριμνα και για έκτακτες προσλήψεις, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι τα ΚΑΠΗ παραμένουν κλειστά.

Οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου. Για τις κατασκηνώσεις έχει ζητηθεί η τελική πρόταση των ειδικών εντός της επομένης εβδομάδας, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. 

Όσον αφορά στη λειτουργία του Δημοσίου, συνεχίζεται κανονικά, με εξαίρεση τους εργαζομένους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Τέλος, όσον αφορά στην άδεια ειδικού σκοπού, ο Υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η χορήγησή της θα συνεχισθεί στην περίπτωση που τα παιδιά τους δεν υπάγονται σε καθημερινό πρόγραμμα παρακολούθησης σχολικών τάξεων.

Αρχικά πήρε τον λόγο στη συνέντευξη Τύπου ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έκανε πρώτα μια γενική αναφορά στην άρση των μέτρων (4η φάση) και στην πορεία του νέου κορονοϊού στη χώρα.

«Από σήμερα η χώρα κάνει ένα ακόμα βήμα στην κανονικότητα, με βάση τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως σημείωσε, «άνοιξε από σήμερα, νωρίτερα απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί, η εστίαση, ενώ επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς όλα τα νησιά και το yachting».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι από την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι κατασκηνώσεις, τα Κέντρα Διημέρευσης και Φροντίδας Ηλικιωμένων και παιδιών με αναπηρία, καθώς και οι φοιτητικές εστίες. Τέλος, είπε ότι από σήμερα ο ΕΟΔΥ και η αστική ΜΚΟ «Σύμπλευση» ξεκινούν διαγνωστικά τεστ για Covid-19 σε μικρά νησιά.

Μετά την ενημέρωση από τη Νίκη Κεραμέως και τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε την ενημέρωση στους πολιτικούς συντάκτες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ