29-09-2020

Εστίαση: Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες των καταστημάτων – Πλήρης οδηγός για τους επαγγελματίες (video)

 

Οι βασικοί κανόνες και για τους εργαζόμενους

Μετά από δύο και πλέον μήνες, άνοιξε ο κλάδος της εστίασης με νέους κανόνες και διαδικασίες λόγω του κορονοϊού. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών κατάρτισε σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, οδηγό με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τον νέο τρόπο λειτουργίας.

 

Αρχικές οδηγίες για τους επαγγελματίες

Η κάθε εισερχόμενη κράτηση τραπεζιού (ανά παρέα – συντροφιά) εάν επιθυμεί, αφού διευκρινιστεί ότι είναι για δικό τους όφελος, συμπληρώνει έγγραφο ατομικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας) τουλάχιστον ένας από την κάθε παρέα, για να μπορεί να ειδοποιηθεί σε περίπτωση στενής επαφής του με τον ιό εντός του χώρου.

Τηρείται έγγραφο ατομικών στοιχείων και με τους εισερχομένους προμηθευτές σας των τελευταίων 14 ημερών.

Ζητήστε από τους προμηθευτές σας να σας ενημερώσουν σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα κορονοϊού. Ως στενή επαφή ορίζεται η συνεύρεση (π.χ. συνεργασία σε πολύ κοντινή απόσταση, κοινό διάλειμμα) με επιβεβαιωμένο κρούσμα για χρόνο>15 min ή συνεύρεση με πιθανό κρούσμα για χρόνο >2 ώρες.

1.Εξετάζεται το ενδεχόμενο ακύρωσης μη βασικών επαγγελματικών ταξιδιών σε άλλες χώρες ανά γεωγραφικό προορισμό. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ακύρωσης μεγάλων συναντήσεων ή γεγονότων που σχετίζονται με την εργασία στο συγκεκριμένο χώρο.

2.Λαμβάνεται μέριμνα για ενημέρωση των εργαζομένων από ειδικούς για παράβλεψη του φόβου, του άγχους, των φημών και της παραπληροφόρησης.

3.Λαμβάνεται μέριμνα για την συντήρηση και την καλή λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων που αφορούν την υγεία και την υγιεινή των χώρων, με έμφαση στις τουαλέτες.

4.Προτιμάται η χρήση καρτών και όχι μετρητών.

5.Φροντίστε έγκαιρα την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας και αναλώσιμα. Δημιουργήστε ένα χώρο προσωρινής αποθήκευσης, ιδανικά με πρόσβαση σε φυσικό φως και αέρα.

6.Να ενημερώνεστε συχνά από αρμόδιους φορείς για τυχόν αλλαγές.

Συστάσεις προς εργαζομένους

Οι εργαζόμενοι εισέρχονται στο χώρο εργασίας όταν:

1.ΔΕΝ εμφανίζουν συμπτώματα οξείας λοίμωξης αναπνευστικού (βήχα, πυρετό, πονόλαιμο, ρινική καταρροή, δύσπνοια)

2.ΔΕΝ αποτελούν στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19

3.ΔΕΝ ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες καθ’ υπόδειξη του θεράποντος ιατρού τους

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Στη φυλακή ο ένας εκ των συλληφθέντων για τη γιάφκα στο Κουκάκι (video)

4.ΔΕΝ υπάρχει σοβαρό υποκείμενο πρόβλημα υγείας που τους καθιστά ευάλωτους έναντι του Covid-19 σε σχέση με τα καθήκοντά τους στη θέση εργασίας τους

Οι εργαζόμενοι πρέπει να μεριμνούν ώστε να μην αφήνουν σε πολλά σημεία εντός του χώρου τα προσωπικά τους αντικείμενα όπως τσάντες, κινητά κλπ. αλλά σε ένα συγκεκριμένο σημείο (αποδυτήρια, ερμάρια) το οποίο θα πρέπει να καθαρίσουν και να απολυμάνουν όταν τελειώσει η βάρδια τους.

Βασικές οδηγίες υγιεινής

•Αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής

•Πλύσιμο των χεριών τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και ζεστό νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).

•Κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτεται άμεσα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, κάλυψη με το εσωτερικό του αγκώνα.

•Χρήση όλων των μέσων ατομικής προστασίας που προβλέπονται κατά περίπτωση

•Συχνός καθαρισμός και απολύμανση όλων των επιφανειών που αγγίζονται από εργαζόμενους.

•Αποφυγή χρήσης κλιματιστικών, σχολαστικός καθαρισμός φίλτρων και συντήρηση των συσκευών ανακύκλωσης/ ψύξης. Σε περίπτωση χρήσης του κλιματιστικού, ακολουθήστε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Εάν λειτουργήσει το κλιματιστικό, φροντίζουμε να δημιουργείται κύμα αέρα (ανοιχτή πόρτα).

•Συνεχής φυσικός αερισμός εργασιακών χώρων

•Το αλκοολούχο διάλυμα να έχει άδεια ΕΟΦ, περιεκτικότητα αλκοόλης ή μίγματος αλκοολών (αιθανόλη, ισοπροπανόλη ή προπανόλη) με άθροισμα 60-70% και πιστοποίηση CE.

•Να υπάρχει στον χώρο σε εμφανές σημείο πόστερ υπενθύμισης των μέτρων

•Να γίνεται μέριμνα για τα συνεργεία επισκευών. Ιδανικός ο προγραμματισμός της επίσκεψης αυτών σε ώρα με την λιγότερη δυνατή πελατεία. Οι εργαζόμενοι του συνεργείου να προσέρχονται στον χώρο φορώντας τα ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκα, ρουχισμό).

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στο Άγιο Όρος - 4,7 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας

Διάταξη τραπεζοκαθισμάτων

•Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ορίζεται ως ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας (ΣΩΕΕΛ).

•Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των πελατών δεν δύναται να υπερβαίνει τον επιτρεπόμενο μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται από την αρχική άδεια λειτουργίας του καταστήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ανάγωγος της Κυριακής: Put down the lock down!

Αν καθώς οδηγείς δεις μια αγελάδα να πετάει στον αέρα, μην απορήσεις, μην τρομάξεις, μην τηλεφωνήσεις. Είμαστε στο 2020 και κυβερνάει ο Μητσοτάκης. @ Με κλειστά...

Συγκλονίζει η Άννα Κυριακού: Κάθε μέρα που περνάει η ζωή μου είναι εφιαλτική

Η Άννα Κυριακού παραχώρησε μια σπάνια συνέντευξη καθώς τα τελευταία χρόνια απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας. «Σας έχω λείψει γιατί έχω γεράσει. Είμαι υπερήλιξ...

Μίλτος Πασχαλίδης: Έξοδος με τη σύντροφό του, Ανθή δύο μήνες μετά τη γέννηση της κόρης τους

Ο Μίλτος Πασχαλίδης με τη σύντροφό του, Ανθή δύο μήνες μετά τη γέννηση της κόρης τους έκαναν δημόσια εμφάνιση. Το ζευγάρι έδωσε το «παρών» στην...

Ο Γιάννης Μπέζος για τη σειρά «Παρουσιάστε»: Δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο η πλοκή της

Ο Γιάννης Μπέζος σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στη νέα σειρά του ΑΝΤ1 «Παρουσιάστε». Πώς προέκυψε η σειρά; Έχει αναφορές στην επιτυχία σας, «Της Ελλάδος τα...

«Big Brother»: Διέρρευσε νέο ροζ βίντεο της Χριστίνας Ορφανίδου (video)

Τέλος δεν έχει ο εφιάλτης για τη Χριστίνα Ορφανίδου. Εδώ και λίγες ώρες διέρρευσε νέο ροζ βίντεο της παίκτριας του «Big Brother» σύμφωνα με την...

Συναγερμός σε κρουαζιερόπλοιο: Εντοπίστηκαν 12 κρούσματα κορονοϊού – Επιστρέφει Πειραιά (video)

Το κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff 6 είχε την τιμητική του όταν έγινε το πλοίο με το οποίο επανεκκίνησε η κρουαζιέρα στη χώρα μας, όμως τώρα...