18-05-2021

Ανοίγουν την 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία – Τι αποφασίστηκε (video)

Τι έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιο Πέτσας εν όψει και των ανακοινώσεων τη Δευτέρα (25/05)

Με τον πλέον επίσημο τρόπο έγινε γνωστό ότι ανοίγουν, τελικά, τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί/ βρεφονηπιακοί σταθμοί την 1η Ιουνίου 2020. Κάτι που είχε φανεί από τη θέση (έδωσε το «πράσινο φως») που πήρε ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Υποπτέραρχος και μέλος των επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Χατζηγεωργίου στην ενημέρωση για την πορεία του νέου κορονοϊού στη χώρα την Κυριακή (24/05). Την ώρα που συνεδρίαζε, μάλιστα, η επιτροπή Υγείας, ώστε στη συνέχεια να ενημερωθεί και η κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση έγινε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσας, ο οποίος ενημέρωσε πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση της η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες έδωσε το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά και νηπιαγωγεία), ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων καθώς και παιδικών και βρεφικών σταθμών.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα αναφέρει:

Κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ανακοινώνεται ότι θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020:

οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία),
οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και
οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα τη Δευτέρα (25/50) στις 13:00 στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα συμμετάσχει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος για περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με την επαναλειτουργία των ανωτέρω δομών.

Το μήνυμα της Νίκης Κεραμέως

Την είδηση έκανε γνωστή και η Υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως μέσω του Facebook, που έγραψε:

«Αποφασίστηκε, κατόπιν ομόφωνης σύστασης της Επιτροπής των ειδικών του ΕΟΔΥ, ότι από Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 επαναλειτουργούν:

– δημοτικά και νηπιαγωγεία

– εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων και

– παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.

Αύριο στη 1 μμ οι λεπτομέρειες. Με προσοχή και αισιοδοξία, επιστρέφουμε στη νέα κανονικότητα».

«Πράσινο φως» για τα δημοτικά σχολεία

Απαντώντας, λοιπόν, σε ερώτημα για το άνοιγμα των σχολείων, ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου τόνισε ότι τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας δεν είναι πολύ ισχυρά, αλλά «υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που μας λένε ότι μπορούμε να ανοίξουμε. Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους συνηγορούν ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν, καθώς το Ρ0 έχει διατηρηθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο».

«Η ζυγαριά τείνει προς το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων», είπε στη συνέχεια προσθέτοντας πως «όλοι οι συνάδελφοι συνηγορούν ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία», και πως αυτήν την ώρα συνεδριάζει η επιτροπή Υγείας, ώστε στη συνέχεια να ενημερωθεί και η κυβέρνηση.

«Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι ο ιός θα συνεχίσει να είναι μαζί μας για αρκετό καιρό. Πρέπει, όμως, να συνειδητοποιήσουμε ότι τα παιδιά έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να νοσήσουν, δεύτερον ότι τα παιδιά έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές λόγω του Covid 19. Τρίτον, υπάρχει χαμηλό ποσοστό μεταδοσιμότητας του ιού στα παιδιά. Έτσι, βάζοντας στη ζυγαριά και άλλες παραμέτρους, όπως το ότι είναι αρνητικό να μένουν τα παιδιά στο σπίτι τόσο για πολλούς γονείς, λόγω δουλειάς, όσο και για τα ίδια, αφού μένουν πίσω σε ότι αφορά την εκπαίδευσή τους, συμφωνούμε ότι είναι καλό να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε ακόμα… Οι λοιμωξιολόγοι είχαν πει, άλλωστε, ναι στο άνοιγμα και των δημοτικών σχολείων.

κορονοϊός δημοτικό σχολείο απολύμανση

Για το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών, ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι θα υπάρξει σύντομα επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του Υπουργείου Υγείας.

Όπως είχε γίνει γνωστό, οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα (25/05), κάτι που επανέλαβε και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

eurokinissi σχολείο κορονοϊός μέτρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ