06-05-2021

Τσιόδρας για σχολεία: Σύνθετο δίλημμα η επιστροφή των παιδιών, αλλά τα οφέλη είναι πολλά (video)

Τι είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού

«Σύνθετο δίλημμα η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, το όφελος είναι, όμως, μεγαλύτερο», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοίό, Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση την Τρίτη (19/05). Με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά να αναφέρει ότι οι τελικές αποφάσεις για τα Δημοτικά θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα (25/08).

Ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας για το εμβόλιο, ανέφερε πως δύο παγκόσμιες έρευνες είναι στη φάση 2 και εκτίμησε πως πιθανώς στο τέλος αυτού του έτους ή τις αρχές του επομένου, θα υπάρχει παραγωγή. «Θα αργήσει να κυκλοφορήσει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιόδρας στην αρχή των ανακοινώσεων του μίλησε για την πορεία της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, αναφέροντας πως αυτή τη στιγμή μεγάλο πρόβλημα έχει η Ρωσία, ενώ στη Σουηδία έχουν καταγραφεί, πλέον, πολλοί θάνατοι. 

Στάθηκε στο πόσο σημαντικό ήταν για την Ελλάδα τα γρήγορα μέτρα που πάρθηκαν, αλλά και το γεγονός πως τηρήθηκαν αυτά από την πλειοψηφία του κόσμου, με αποτέλεσμα ο ιός να μην εξαπλωθεί. Αυτό ανέφερε και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Τσιόδρας έστειλε το μήνυμα: «Τώρα που αυτή η πανδημία μας διδάσκει ανθρωπιά και αλληλεγγύη είναι αφορμή να διαμορφώσουμε μια νέα οπτική για τις μεταμοσχεύσεις».

Ο καθηγητής ανέφερε πως δύο παγκόσμιες έρευνες για εμβόλιο είναι στη φάση 2 και εκτίμησε πως πιθανώς στο τέλος αυτού του έτους ή τις αρχές του επομένου, θα υπάρχει μαζική παραγωγή.

«Το όφελος είναι μεγαλύτερο με τα παιδιά στα σχολεία»

Στη συνέχεια, αναφορικά με τα σχολεία, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπήρξε επιδημιολογικό όφελος με το κλείσιμο των σχολείων. Υποστήριξε ότι τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία, με την τελική απόφαση να ανήκει στους γονείς.

Τόνισε ότι μπορεί στατιστικά ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών έχει φανεί να έχει πρόβλημα με τον ιό, ενώ αναφέρθηκε ότι είναι σημαντικό τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο να ξέρουν οι Αρχές και η επιστημονική κοινότητα που είναι, αναφέροντας πώς είναι καλό να μη βγαίνουν πολύ έξω και έτσι να αυξάνεται ο κίνδυνος να εκτεθούν στον ιό.

«Πολλοί γονείς δεν μπορούν να υποστηρίξουν διδασκαλία στο σπίτι ή να επιστρέψουν στις εργασίες τους όσο τα σχολεία είναι κλειστά. Τόνισε πως επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι η επιστροφή στο σχολείο είναι απόλυτα ασφαλής», ανέφερε…

Όπως είπε, ακούγονται διαφορετικές τοποθετήσεις από επιστημονικούς κύκλους που μπερδεύουν τους ανθρώπους σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

«Υπήρξε κάποιο επιδημιολογικό όφελος στο λουκέτο. Πολλές χώρες της ΕΕ ξεκίνησαν την επιστροφή των παιδιών. Σε κάποιες χώρες τα σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν την αγωνία των ανθρώπων. Πολλοί γονείς δεν θέλουν να τα στείλουν στο σχολείο. Από την άλλη, κάποιοι γονείς δεν μπορούν να υποστηρίξουν την διδασκαλία από το σπίτι», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και συνέχισε: «Ενώ υπάρχουν επιχειρήματα για επιστροφή στο σχολείο, πολλοί λένε πως η επιστήμη δεν έχει φτάσει στο επίπεδο για 100% ασφάλεια. Τώρα δεν υπάρχουν δεδομένα πως τα παιδιά είναι 100% ασφαλές να επιστρέψουν στα σχολεία. Δείχνουν ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο. Υπάρχουν όμως και παιδιά που θα περάσουν βαριά τη νόσο και παιδιά που περνούν το σπάνια φλεγμονώδες σύνδρομο. Το συμπέρασμα δεν είναι πως δεν συμβαίνουν αυτά, αλλά ότι συμβαίνουν πολύ σπάνια. Να μη μένουμε όμως σε αυτά τα σπάνια ευρήματα Ο ιός αυτός αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο τρόπο, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας συνέχισε λέγοντας πως η παρουσία του ιού δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή. Και ανέφερε λόγους για τους οποίους τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία.

  • «Πρώτον, υπάρχει ανισότητα στην εκπαίδευση για παιδιά που δεν έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα.
  • Δεύτερον, υπάρχει κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική γνώση. Πολλά παιδιά δεν παρακολουθούσαν στο εξωτερικό ολοκληρωτικά την εκπαίδευση.
  • Τρίτον, αναγνωρίζονται περισσότερες επιπτώσεις στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Ας μην υποτιμάμε την επιρροή του σχολείου στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.
  • Τέταρτον, υπάρχουν οικονομικοί λόγοι. Το κόστος της μη παρακολούθησης θα είναι πάντα υψηλότερο για ένα παιδί που ζει σε ένα περιβάλλον με προβλήματα.
  • Τέλος, είναι σημαντικό να ξέρει κανείς τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι, σε απομόνωση, θα είναι ασφαλέστερο. Αν όμως βγαίνει να παίζει στη γειτονιά, τότε εκτίθεται σε κίνδυνο. Οριζόντιες αποφάσεις είναι δύσκολο να λαμβάνονται».

Ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των παιδιών του δημοτικού στα σχολεία, λέγοντας πως τα οφέλη είναι περισσότερα. Όπως ανέφερε: «Είναι σημαντικό να ξέρει κανείς τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι, σε απομόνωση, θα είναι ασφαλέστερο. Αν όμως βγαίνει να παίζει στη γειτονιά, τότε εκτίθεται σε κίνδυνο. Οριζόντιες αποφάσεις είναι δύσκολο να λαμβάνονται.

Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί για τα μικρά παιδιά παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα. Υπάρχουν αρκετά υπέρ και κάποιοι ενδοιασμοί. Από την άλλη η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν στην κανονικότητα που τους στερήσαμε».

«Ό,τι και να αποφασίσει η πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρει το οικογενειακό περιβάλλον», κατέληξε.

Για τα εμβόλια – Πότε εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανέφερε πως δύο παγκόσμιες έρευνες για εμβόλιο είναι στη φάση 2 και εκτίμησε πως πιθανώς στο τέλος αυτού του έτους ή τις αρχές του επομένου, θα υπάρχει παραγωγή. Σημείωσε, ωστόσο, πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς μια διαδικασία παραγωγής εμβολίου περνάει από συγκεκριμένες φάσεις.

Όπως εξήγησε, στην τρίτη φάση, το εμβόλιο δίνεται στον πληθυσμό. «Χρειάζεται χρόνο για αυτό ακούτε ότι χρειάζεται 1-1μιση χρόνο. Ευελπιστούμε ότι κάποια από τα εμβόλια θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του χρόνου», είπε και συνέχισε: «Θα χρειαστούν πολλά εμβόλια, δεν θα φτάσει ένα. Εθελοντικά θα τα πάρουν οι άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο- μακρόχρονη διαδικασία με τους μεγίστους κανόνες ασφαλείας. Πιστεύω ότι θα αργήσει, και να βγουν γρήγορα εμβόλια δεν θα είναι σε επαρκείς ποσότητες για όλον τον κόσμο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ