05-08-2020

Η Ιερά Σύνοδος «αδειάζει» τον Αμβρόσιο: Μόνον εμείς μπορούμε να αφορίζουμε

Τι λέει η σχετική ανακοίνωση

Η Ιερά Σύνοδος πήρε θέση άμεσα για τον «μεγάλο» αφορισμό στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά από τον πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος και… άδειασε τον τελευταίο.

Συγκεκριμένα η Ιερά Σύνοδος μετά από ερωτήματα δημοσιογράφων ανακοινώνει πως μόνο η ίδια «δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος».

«Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977): “Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα”», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Και η Ιερά Σύνοδος καταλήξει: «Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος διάβασε τον αφορισμό το πρωί της Κυριακής (17/05), μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου. Ο αφορισμός έγινε απόντος του Μητροπολίτη Αιγιαλείας Ιερώνυμου.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.