28-10-2020

Νέες μαρτυρίες για το φονικό στα Ανώγεια – Ο καβγάς και οι τελευταίες στιγμές του Γιώργου Ξηλούρη

«Έτσι άφησε την τελευταία του πνοή» - Οι καταθέσεις που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές

Νέες συγκλονιστικές πτυχές έρχονται στη δημοσιότητα για το διπλό φονικό στα Ανώγεια μέσα από τις καταθέσεις μαρτύρων ενώπιον της ανακρίτριας Ρεθύμνου. Πώς περιγράφονται οι τελευταίες στιγμές του Γιώργου Ξυλούρη. Τι έχει γίνει γνωστό για τον άγριο καυγά, για τις φωνές, τους πυροβολισμοούς…

Στις καταθέσεις, που έχει στα χέρια της και η Αστυνομία, περιγράφονται, οι τελευταίες στιγμές του Γιώγου Ξυλούρη, το πώς ξεψύχησε στην καρότσα του αγροτικού κατά τη μεταφορά του στο Κέντρο Υγείας αλλά και τι προηγήθηκε στο σπίτι του, όπου συγγενείς και φίλοι προσπαθούσαν με όλες τις δυνάμεις τους να τον κρατήσουν κλειδωμένο και ασφαλή. Επίσης καταθέτουν ότι ο 29χρονος για του Λευτέρη Καλομοίρη, μετά τον αρχικό καυγά, κινήθηκε οπλισμένος προς το σπίτι του Γιώργου Ξυλούρη και ήταν ο αδικοχαμένος πατέρας του εκείνος που τον γύρισε πίσω…

Στην κατάθεση ο μάρτυρας φέρεται να υποστηρίζει: «Είδα τον 29χρονο Μανόλη να κρατάει ένα όπλο και πήγαινε προς το σπίτι του Ξυλούρη. Ο πατέρας του και ο ξάδερφος του μαζί με άλλα άτομα, δεν θυμάμαι πια, του φώναζαν και προσπαθούσαν να τον σταματήσουν. Ο πατέρας θυμάμαι ότι του είπε: «Μη Μανόλη υπάρχουν κοπέλια μέσα». Το ίδιο του είπα και εγώ. Εκεί είδα το πιστόλι, το κρατούσε στο χέρι. Ο Καλομοίρης έφθασε έξω από το σπίτι του Ξυλούρη. Ο πατέρας του τον γύρισε πίσω».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης περιγράφεται ότι ο Γιώργης Ξυλούρης είχε θολώσει από τη μπουνιά που είχε φάει από τον Μ. Καλομοίρη. Ήταν νευριασμένος και δεν μπορούσε να το χωνέψει ότι τον χτύπησε ενώ πήγαινε στο σπίτι του. Όταν πλέον γύρισε στο σπίτι με το μάτι μωλωπισμένο, οι δικοί του προσπάθησαν να τον κλειδώσουν και να τον κρατήσουν εκεί.

«Ζήτησα να κλειδώσω την πόρτα του διαμερίσματος. Κλειδώνω την πόρτα και βάζω το κλειδί στην τσέπη. Μέχρι να κλειδώσω μπήκε στην κρεβατοκάμαρα του μαζί με τη γυναίκα του. Μπήκα και εγώ. Πέσαμε και οι τρεις στο κρεβάτι. Προσπαθούσαμε να τον συγκρατήσουμε», καταθέτει μάρτυρας, ο οποίος αγνοούσε ότι κρεβατοκάμαρα συγκοινωνούσε με την ταράτσα του διπλανού σπιτιού απ’ όπου έφυγε ο νεαρός κτηνοτρόφος.

Συγκλονιστική όμως είναι και η περιγραφή των τελευταίων στιγμών του Γιώργου Ξυλούρη. «Περίπου στο σημείο που είχε γίνει ο καυγάς, είδα ότι είχε μαζευτεί κόσμος και άκουγα τις γυναίκες να ουρλιάζουν. Είδα τον Γιώργη με σφαίρες επειδή η μπλούζα του ήταν σκισμένη. Ήταν πεσμένος κολλητά στην καρότσα του Ν…

Δεν ξέρω αν εκεί χτυπήθηκε ή αν είχε μεταφερθεί για να τον βάλουν στην καρότσα. Με τον Μ…, δεν θυμάμαι αν ήταν άλλος και ποιος, ανεβάσαμε το Γιώργη στην καρότσα. Ανέβηκα εγώ, ο Μ. και η γυναίκα του Γιώργη. Κατά τη μεταφορά στο Κέντρο Υγείας πιστεύω ότι ξεψύχησε διότι άκουσα-είδα δύο επιθανάτιους ρόγχους και μετά νομίζω ότι χάθηκε η επικοινωνία. Όσο τον βάζαμε στην καρότσα, δεν είδα κανένα όπλο ούτε είχα αντιληφθεί ότι στο ίδιο αυτοκίνητο ήταν ο Λευτέρης».

Υπενθυμίζεται ότι προφυλακιστέος κρίθηκε ο 29χρονος Κρητικός από τα Ανώγεια, ο οποίος ομολόγησε τη δολοφονία του 30χρονου γείτονά του Γιώργου Ξηλούρη, που φέρεται να σκότωσε τον πατέρα του, Λευτέρη Καλομοίρη.

Στοιχεία έχει δώσει στην Αστυνομία και ο 23χρονος που τραυματίστηκε στη φονική συμπλοκή. Επίσης, οι κάλυκες που βρέθηκαν στον τόπο του φονικού ταυτοποιήθηκαν με τα δύο όπλα που έχουν κατασχεθεί, σύμφωνα με τη βαλλιστική εξέταση. Όπως έγινε γνωστό, βρέθηκε DNA του 29χρονου και του 30χρονου σε όπλα και κάλυκες.

Με όσα είπε συγκλόνισε και ο αδερφός του Γιώργου Ξηλούρη.

Το μήνυμα της κόρης του Νίκου Ξυλούρη

«Ακούστε, λέγομαι Ρηνιώ Ξυλούρη του “Ψαρονίκου”. Τιμή και περηφάνια μου είναι τα Ανώγεια», γράφει σε μήνυμά της η κόρη του Νίκου Ξυλούρη. «Θέλω να σας πω, επειδή Ξυλούρηδες, Καλομοίρηδες, Σκουλάδες, Κεφαλογιάννηδες, Κουνάληδες, Μανουράδες, όλοι μια οικογένεια είμαστε και είμαι περήφανη για αυτό, θα αφήσουμε την κακή την στιγμή πίσω και θα κάνουμε επανεκκίνηση», προσθέτει. «Δεν θα αφήσουμε ξανά χήρες και ορφανά και Μάνες να μοιρολογούνε…», καταλήγει η Ρηνιώ Ξυλούρη.

Πηγή: cretalive.gr