26-10-2020

Το κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό: Ξενοδοχεία καραντίνας, κίνητρα και ελαφρύνσεις

Σε ποια προϊόντα αναμένεται να μειωθεί ο ΦΠΑ - Τι θα γίνει με τις πτήσεις προς Ελλάδα και τον ξενοδοχειακό γιατρό

Καταρτίζεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξη του τουρισμού και αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες ημέρες, κάτι που αναμένει το σύνολο του κλάδου, μετά και τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το άνοιγμα των συνόρων και των ταξιδιών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο, στο οποίο μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές, θα βασίζεται σε τέσσερις άξονες και συγκεκριμένα στο άνοιγμα των αερομεταφορών, στη στήριξη της εργασίας, στη χρηματοδοτική στήριξη και στα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Καταρτίζονται πρωτόκολλα για κάθε τουριστική δραστηριότητα», είπε, άλλωστε, είπε ο Υπουργός Πολιτισμού, Χάρης Θεοχάρης στο «BBC».

Το πλάνο της κυβέρνησης για τον τουρισμό δεν έχει… ξεδιπλωθεί πλήρως και το αμέσως επόμενο διάστημα θα γνωστοποιηθούν οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους ξενοδόχους, με στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των μονάδων που θα παραμείνουν κλειστές. Ύστερα κι από τις συστάσεις της Κομισιόν για το καλοκαίρι στην Ευρώπη εν μέσω κορονοϊού, η ελληνική κυβέρνηση φέρνει στο τραπέζι νέες προτάσεις για να σωθεί η παρτίδα.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 7:00» στο «OPEN TV» καταρχάς η ελληνική πλευρά «κέρδισε» τις γεμάτες πτήσεις προς την Αθήνα. Τα αεροπλάνα που θα έρχονται στην Ελλάδα θα είναι γεμάτα κι όχι ένας επιβάτης ανά θέση. Θα υπάρχουν βέβαια αυστηροί κανόνες, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας, κάθετος αέρας στις θέσεις κι άλλα, ωστόσο, το γεμάτο αεροπλάνο είναι μια πρώτη… νίκη στο στοίχημα της τουριστικής κίνησης στη χώρα.

Επίσης θα θεσπιστεί ο όρος ξενοδοχείο καραντίνας ανά νομό. Κάτι που σημαίνει ότι όποιος τουρίστας νοσήσει σε κάποια μονάδα θα πηγαίνει σε εκείνο το ξενοδοχείο που θα έχει οριστεί και θα ακολουθούνται όλες οι ενδεδειγμένες διαδικασίες.

Η κυβέρνηση κάνει ωστόσο… ντρίμπλα σε ό,τι αφορά στην θέσπιση ειδικών κινήτρων για τους ξενοδόχους και θα εκπονήσει μέτρα στήριξης για όσους ανοίξουν. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους τόσο κατά την τουριστική περίοδο, όσο και μετά, θα καταβληθούν από το κράτος οι ασφαλιστικές τους εισφορές κατά την τουριστική σεζόν, αλλά και μετά και η σκέψη είναι να μπει μια ρήτρα λειτουργίας στα ξενοδοχεία, για να λάβουν τα… ευεργετήματα.

Εξάλλου θα υπάρξει εκπαίδευση προσωπικού στο μέτρο του δυνατού, ενώ θα υπάρξει γιατρός που θα χρεώνεται σε κάθε μονάδα. Ο γιατρός θα παρατηρεί τα φαινόμενα κι ο τουρίστας που θα έχει «ύποπτα συμπτώματα» δεν θα καταφεύγει στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία, αλλά θα εξετάζεται πρώτα από τον γιατρό στο ξενοδοχείο.

Μείωση ΦΠΑ μεταφορών – εκ περιτροπής εργασία

Πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στις μεταφορές, ενώ έχει καταλήξει στο περιεχόμενο των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως επίσης και στο πακέτο στήριξης της εργασίας, το οποίο θα προβλέπει εκ περιτροπής εργασία με μειωμένους μισθούς κατά 50%, ενώ το κράτος θα καλύψει ένα μέρος των απωλειών τους, που κυμαίνεται σε ύψος έως 60%.

Έτσι το εργασιακό κόστος με το οποίο θα επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις θα περιοριστεί κατά περίπου 75%, ενώ οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται λιγότερες ώρες, όπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες. Επίσης οι ξενοδόχοι αναμένουν εάν θα υπάρξουν προσαρμογές στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει θέση σε ισχύ η κυβέρνηση προκειμένου να ενταχθούν σε αυτά πολύ περισσότερες επιχειρήσεις.

Σ’ αυτά τα προϊόντα οι μειώσεις του ΦΠΑ – Τι θα γίνει με τις θέσει εργασίας

Όσον αφορά στα μέτρα στήρριξης του τουρισμού και της εστίασης αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Θα προβλέπονται μεταξύ των άλλων μειώσεις ΦΠΑ από το 24% στο 13% για καφέ, τσάι, αναψυκτικά, και ρόφημα σοκολάτας τα οποία πωλούνται σε καφέ καθώς και για τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα ισχύσουν τουλάχιστον έως το τέλος Σεπτεμβρίου χωρίς να αποκλείεται η βεντάλια των φορολογικών παρεμβάσεων να ανοίξει ακόμα περισσότερο το φθινόπωρο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί από την κυβέρνηση στη στήριξη της απασχόλησης, προκειμένου να «σωθούν» όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας. Οι οριστικές θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται προγράμματα περισσοτέρων δόσεων για την αποπληρωμή των φετινών φόρων (π.χ. εισόδημα) ή άλλων οφειλών που δημιούργησε η πανδημική κρίση. Τα σχέδια θα υποστηριχθούν με στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρίες, αυτοαπασχολούμενους και σε δραστηριότητες όπως είναι η εστίαση και οι μεταφορές (μειώσεις ΦΠΑ) και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

eurokinissi

Αυτό είναι το «πακέτο» ελαφρύνσεων

Στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης προβλέπεται μεταξύ των άλλων:

  • Παρεμβάσεις στον κλάδο της εστίασης: Το σχέδιο προβλέπει μειώσεις συντελεστών σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%.
  • Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους. Αρκεί βέβαια οι καφετέριες να περάσουν τη μείωση του συντελεστή στην κατανάλωση.
  • Προκαταβολή φόρου: Υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% που ισχύει σήμερα στο 70% ή 50%.
  • Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Δρομολογούνται φορο-ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα εισπράξουν το 60% των μισθωμάτων.
  • Στήριξη του τουρισμού: Στο τραπέζι βρίσκεται η προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και αναστολή του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.
  • Μεταφορές – ακτοπλοΐα: Μείωση του ΦΠΑ στο 13% για τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
  • Πληρωμές φόρων – οφειλών: Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται σχέδια διευκολύνσεων που προβλέπουν επιμήκυνση των υφιστάμενων δόσεων πληρωμής για τον φετινό φόρο εισοδήματος από 3 διμηνιαίες σε 6 με 8 μηνιαίες δόσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ταυτόχρονα νέο πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης των χρεών με ευνοϊκούς όρους για τους οφειλέτες.
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Δίκη Χρυσής Αυγής: Αίτημα για έφεση κατά των ποινών από τους συνήγορους των αιγύπτιων ψαράδων

Τι λέει η Κομισιόν – Το στοίχημα της διάσωσης της τουριστικής σεζόν

Οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει μία απάντηση στην ερώτηση δημοσιεύοντας ένα πακέτο συστάσεων προς τις 27 χώρες μέλη της Ενωσης, παρακινώντας τις να ανοίξουν τα εσωτερικά τους σύνορα για να αποτραπεί ένα ναυάγιο των δραστηριοτήτων του τουριστικού τομέα, που αντιπροσωπεύει το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και το 12% των θέσεων απασχόλησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την προοδευτική άρση των ελέγχων και των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: 790 νέα κρούσματα, 84 διασωληνωμένοι - Στο «κόκκινο» Αττική και Θεσσαλονίκη (video)

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι εμφανίσθηκε καθησυχαστικός σε συνέντευξή του δημοσιεύεται σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δραστηριότητες του τουριστικού τομέα μπορούν να διασωθούν. Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία δηλώνει ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να διασωθεί έως και κατά 60% .

«Θα έχουμε τουριστική περίοδο αυτό το καλοκαίρι, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμοσθούν μέτρα ασφαλείας και περιορισμοί που δεν ίσχυαν τον περασμένο χρόνο», δηλώνει στην συνέντευξή του.

Χωρίς διακρίσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά «συντονισμένο» τρόπο, όσο το δυνατόν περισσότερο «αρμονικά» και χωρίς διακρίσεις.

Στο σχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ίση μεταχείριση χωρών που βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση και έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα μέτρα πρόληψης.

Για την ακρίβεια, αν μία χώρα Α ανοίξει τα σύνορά της με μία χώρα Β, θα πρέπει να κάνει το ίδιο με τη γειτονική της χώρα Γ, εάν αυτή η τελευταία βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την χώρα Β.

Επίσης, αν μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίξει τα σύνορά της με μία άλλη, αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους τους κατοίκους της, και όχι μόνο για όσους έχουν την δική της υπηκοότητα.

Η Κομισιόν συνιστά στα κράτη μέλη να λάβουν αποφάσεις με βάση την υγειονομική εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους επικοινωνία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την πρόθεση να θέσει μέχρι το καλοκαίρι στη διάθεση των τουριστών ιστοσελίδα με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση στα σύνορα, αλλά και σε κάθε τουριστικό προορισμό.

Για ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως οι βαρύτατα πληγείσες Ιταλία και Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα και η Πορτογαλία με τις υψηλές επιδόσεις στην πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημίας και την εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα, το στοίχημα είναι ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός της ζημίας.

Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν καλεί στις 27 χώρες μέλη να παρατείνουν την προσωρινή απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών προ την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις 15 Ιουνίου.

γερμανοί τουρίστες all inclusive τουριστικά πακέτα

Αεροπλάνα, τρένα, πλοία

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν, οι αεροπορικές εταιρίες δεν είναι υποχρεωμένες να διατηρούν κενή την μεσαία θέση στα αεροπλάνα. Οι επιβάτες θα πρέπει, ωστόσο, να είναι υποχρεωμένοι θα φορούν μάσκες κατά την διάρκεια της πτήσης ,αλλά και στους χώρους των αεροδρομίων.

Η Επιτροπή αναφέρει στις προτάσεις της ότι οι αεροπορικές εταιρίες θα πρέπει να περιορίσουν τους κινδύνους μόλυνσης με μέτρα όπως η εγκατάσταση φίλτρων νοσοκομειακού τύπου στα συστήματα εξαερισμού, η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και ο περιορισμός των κινήσεων των επιβατών.

Οι διαδικασίες του check-in, της παράδοσης και της παραλαβής αποσκευών θα πρέπει να οργανωθούν κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν προτείνει η διάρκεια των voucher, που οι αεροπορικές εταιρείες δίνουν έναντι των ματαιωμένων πτήσεων της προηγούμενης περιόδου, να παραταθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο, με ενεργοποιημένη την προστασία έναντι πτώχευσης, ώστε οι δικαιούχοι να τα αποδέχονται χωρίς να ζητούν πλήρη αποζημίωση από αεροπορικές εταιρείες και τουριστικά γραφεία. Η Κομισιόν προτρέπει τις αεροπορικές εταιρείες να καταστήσουν περισσότερο ελκυστικά τα voucher παρατείνοντας την διάρκειά τους, προσφέροντας τους ίδιους με την αρχική κράτηση όρους ή αν είναι δυνατόν αναβαθμίζοντάς τους. Ορισμένα voucher πρέπει να μπορούν να είναι μεταβιβάσιμα και αυτομάτως αποπληρωτέα, αν δεν χρησιμοποιηθούν εντός του έτους.

τουρίστες Αθήνα ανήλικες κλοπές

Για τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά την εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης μέσω της αύξησης της συχνότητας των δρομολογίων και της δυναμικότητας των συρμών. Πρέπει να απαιτείται η χρήση μάσκας στο εσωτερικό των τρένων και στους σταθμούς, ενώ θα πρέπει να συνιστάται η αποφυγή μετακινήσεων κατά τις ώρες αιχμής. Οι πόρτες πρέπει να ανοίγουν αυτόματα και να υπάρχει διαθεσιμότητα αντισηπτικού διαλύματος.

Αντίστοιχοι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς και στα κρουαζιερόπλοια. Η Κομισιόν συνιστά την μείωση του αριθμού των επιβατών στις κρουαζιέρες. Τα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να έχουν διαθέσιμους χώρους για καραντίνα, εάν υπάρξει ανάγκη.

(πληροφορίες από OPEN TV, ethnos.gr, naftemporiki.gr)