23-04-2021

Κορονοϊός: Σε τρεις φάσεις η απελευθέρωση της μετακίνησης στα νησιά (video)

Τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους με βάση το σχέδιο για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων - Τι θα γίνει με την ηπειρωτική χώρα

Η ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στη διαδικασία της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού, εφόσον όλα πάνε καλά, σε κάτι που αναφέρθηκε και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Υπάρχουν, όπως και οι εργαζόμενοι, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους που πάνε τώρα στα νησιά και στα μέρη έχουν μόνιμη κατοικία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «ΣΚΑΪ» η αρχή θα γίνει, πάντως, τη Δευτέρα (11/05), οπότε θα υπάρξει μετακίνηση στα νησιά των εργαζομένων σε ανοικτών επιχειρήσεις και των αναπληρωτών καθηγητών με πλοίο ή με αεροπλάνο. Για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα θα απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη.

Η δεύτερη ημερομηνία σταθμός θα είναι η Δευτέρα (18/05), οπότε θα μπορούν να πάνε στα νησιά οι εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού και τα απαραίτητα συνεργεία, πάντα όμως με βεβαίωση του εργοδότη.

Αν όλα πάνε καλά τότε η πρόσβαση στα ελληνική νησιά θα είναι ελεύθερη για όλους από την 1η Ιουνίου, όταν και ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Παραμένει, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί και νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι με τα νησιά ακολουθήθηκε ειδικό πρωτόκολλο ώστε να μην υπάρξουν κρούσματα, λόγω και της έλλειψης νοσηλευτικών μονάδων.

Τι θα γίνει με την ηπειρωτική χώρα

Οι περιορισμοί μετακίνησης από νομό σε νομό ισχύουν στο ακέραιο είπε και την Παρασκευή (08/05) ο Νίκος Χαρδαλιάς, στη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Με δεδομένο ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έχουν διαπιστωθεί 414 παραβάσεις που αφορούν μη προβλεπόμενες μετακινήσεις, ο Υφυπουργός επανέλαβε ότι η κίνηση μεταξύ νομών στην ηπειρωτική Ελλάδα επιτρέπεται μόνο για τροφοδοσία, για λόγους υγείας και επαγγελματική απασχόληση. Κάλεσε τους πολίτες να κάνουν υπομονή μέχρι τις 18 Μαΐου, οπότε και αν όλα πάνε καλά, θα είναι δυνατή η μετακίνηση τους χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς και σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η διαμόρφωση της νέας καθημερινότητας είναι μια σταδιακή διαδικασία που μπορεί να φαντάζει αργή με δεδομένη την κόπωση των τελευταίων εβδομάδων, είναι όμως απαραίτητο «να λειτουργήσουμε με σύνεση με πειθαρχία, σταθμίζοντας και αξιολογώντας το κάθε μας βήμα», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει πολλά, «δεν πρέπει να αφήσουμε την ανυπομονησία μας τη βιασύνη μας να τα θέσουν σε κίνδυνο. Παραμένουμε πειθαρχημένοι, υπεύθυνοι, γιατί κανένας μας δεν θέλει να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν εχθές».

(πληροφορίες από ΣΚΑΪ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ