21-04-2021

Μετά τις αντιδράσεις, το Δημόσιο παραιτείται υπέρ των συγγενών των θυμάτων της Marfin

Αποζημιώνονται οι συγγενείς των θυμάτων - Οι αποκαλύψεις που ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάξει στάση

Το ελληνικό δημόσιο θα παραιτηθεί από την αναίρεση που αφορά στην αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin. Όπως έγινε γνωστό, αυτό γίνεται έπειτα από πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Αυτό σημαίνει, ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατομμύρια ευρώ.

Της εν λόγω απόφασης προηγήθηκε η αποκάλυψη του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου, ότι το ελληνικό δημόσιο υπέβαλε τον Νοέμβριο του 2019 και κατέθεσε τον Μάρτιο του 2020 στο ΣτΕ την αίτηση αναίρεσης του Δημοσίου κατά των αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων που δικαιώνουν τους συγγενείς των θυμάτων. Αυτήν ήταν και η θέση που θα υποστήριζε το Δημόσιο, στη δικάσιμο που έχει οριστεί για την 1η Ιουνίου 2020.

Ωστόσο, μετά τις οξύτατες αντιδράσεις και μια ημέρα πριν την εκδήλωση αποκάλυψης πλακέτας μνήμης για τους νεκρούς της Marfin, το Δημόσιο αναγκάστηκε να προβεί σε οπισθοχώρηση.

«Κεραυνοί» ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση: Η ΝΔ όλο αυτόν τον καιρό μέχρι σήμερα είχε επιδιώξει τη μη καταβολή των αποζημιώσεων

«Η χυδαιότητα και ο φαρισαϊσμός του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πολιτική εκμετάλλευση ακόμα και της τραγωδίας της Marfin», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια της παραπάνω ανακοίνωσης της κυβέρνησης.

«Δε φθάνει που επιβράβευσε τους τότε ιθύνοντες, που δεν έκαναν τίποτα για να βρουν τους εγκληματίες και να τους φέρουν αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη, χρήζοντας τους σήμερα υπουργούς. Ενώ ετοίμαζε την επικοινωνιακή φιέστα με πρόσχημα τους νεκρούς της Marfin, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη άσκησε αναίρεση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που καταδίκασαν τα υπουργεία Εργασίας και Δημόσιας Τάξης για την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων», συνεχίζει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ επισημαίνει ότι η «η ΝΔ δηλαδή όλο αυτόν τον καιρό μέχρι σήμερα είχε επιδιώξει τη μη καταβολή των αποζημιώσεων».

«Λίγη ντροπή δε θα έβλαπτε. Καλύτερα μαζί με την ακύρωση της αίτησης αναίρεσης μετά την κατακραυγή, να ακυρώσει και την αυριανή υποκριτική του παράσταση», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση Πέτσα σε ΣΥΡΙΖΑ: Επενδύει ακόμη και σήμερα στο μίσος και τον διχασμό

Μεμφόμενος όσους «επενδύουν ακόμη και σήμερα στο μίσος και τον διχασμό», απάντησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στην παραπάνω ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην απάντησή του ο κ. Πέτσας αναφέρει: «Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για τρεις εργαζόμενους και ένα αγέννητο μωρό που δολοφονήθηκαν δέκα χρόνια πριν στο κτήριο της Marfin.

Η συμβολική αυτή κίνηση ενότητας αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού που έχει γνωστοποιηθεί στους συγγενείς των θυμάτων το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από την αναίρεση που είχε ασκηθεί υπηρεσιακά, ώστε να καταβληθούν επιτέλους οι σχετικές αποζημιώσεις».

Και τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Είναι ανατριχιαστικό και θλιβερό αυτοί που δεν καταδίκασαν ποτέ ρητά τους δολοφόνους των εργαζομένων να επενδύουν ακόμη και σήμερα στο μίσος και τον διχασμό.

Το 2020 δεν είναι 2010. Η κοινωνία προχωράει μπροστά, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει ίδιος».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ