18-01-2021

«Ο Πολιτισμός δεν φιμώνεται» – Στους δρόμους βγήκαν οι καλλιτέχνες (video)

Με σύνθημα «Μείναμε σπίτι αλλά ΔΕΝ μείναμε σιωπηλοί»

Περίπου 2.000 καλλιτέχνες, απ’ όλους τους χώρους του πολιτισμού και εργαζόμενοι στον τομέα του θεάματος συγκεντρώθηκαν στις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης στην Πλατεία Συντάγματος, με βασικό αίτημα τους να στηριχθεί από την κυβέρνηση ο κλάδος για την τεράστια ζημιά που έχει υποστεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Διονύσης Τσακνής

Οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες προστασίας και στις περισσότερες περιπτώσεις κράτησαν απόσταση μεταξύ τους, ενώ στο οδόστρωμα υπήρχαν σημάδια για να υποδεικνύουν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Κωνσταντίνος Καζάκος

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, διατύπωσαν τα αιτήματα του κλάδου, ενώ υπήρχαν και καλλιτεχνικά δρώμενα που πλαισίωσαν τη διαμαρτυρία.

«Η πανδημία χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού, που επέβαλλε η Κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συμβάλαμε με την Τέχνη μας και με όλες μας τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας. Μείναμε σπίτι, αλλά δεν μείναμε σιωπηλοί!» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Άννα Μαρια Παπαχαραλάμπους

Τα αιτήματα:

-Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα- Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Γιώτα Νέγκα

-‘Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.

Αργύρης Πανταζάρας

Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.

Αλεξάνδρα Παντελάκη-Νίκη Παλληκαράκη

-Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).

Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.

Ντίνος Αυγουστίδης

Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.

Μποφίλιου – Κιμούλης – Κανελλοπούλου

Άκης Σακελλαρίου-Αποστολία Ζώη

Σοφία Πανάγου-Βαγγέλης Αλεξανδρής

Τάνια Τρύπη

Βάσια Παναγοπούλου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ