02-06-2020

Η πρωτοπόρα τεχνική εμβολιασμού για την οποία μίλησε ο Τσιόδρας – Τι είπε για το κάπνισμα (video)

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε και στη φιλολογία των θανάτων από τον ιό

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στα… ευχάριστα νέα από τις ΗΠΑ για τους εμβολιασμούς, αλλά και στα fake news, σχετικά και με τους νεκρούς και τη όλη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στάθηκε στην ατομική υγιεινή, όπως και στο πλύσιμο των χεριών, λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας που γιορτάζεται στις 5 Μαΐου, έκανε αναφορά ξανά στο κάπνισμα, σε ερώτηση για νέες μελέτες που έχουν γίνει

«Χθες άρχισε η μελέτη εμβολίου στις ΗΠΑ που βασίζεται στην τεχνική Messenger RNA. Με αυτή την πρωτοπόρα τεχνική εμβολιασμού, κατά κάποιο τρόπο δίνονται οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου για το πώς να κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν αλλά δεν είναι ο ιός. Έτσι το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή σε κάτι που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού, κάποιον ψευτο-ιό. Και άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό.

Νομίζω πρέπει να είμαστε με επαγρύπνηση στην αλήθεια του ιού και όχι σε ψέματα, που μας στεναχωρούν λίγο στην αρχή, σαν ένα τσίμπημα εμβολίων, αλλά γεννούμε αντισώματα και δεν μας αγγίζουν», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Δεν κοιτάμε τα fake news, δεν προσηλωνόμαστε στα social media σε ό τι αφορά τον ιό, προσηλωνόμαστε στην επιστήμη. Κι αυτό δε θα μας αποσπά ποτέ από τον αληθινό στόχο μας, αυτό στον οποίο όλοι συμμετέχουμε. Αναζητούμε την αλήθεια η οποία θα μας ελευθερώσει από τον ιό. Εμείς κάνουμε αναφορά και στους νεκρούς για να τιμήσουμε και τη μνήμη των ανθρώπων που “έφυγαν”.

Εμείς εδώ τους τελευταίους μήνες υιοθετούμε τις εισηγήσεις μιας Επιτροπής 26 ατόμων. Η ζωή συνεχίζεται και κάποια στιγμή όλοι μας θα θυμόμαστε τον αιματηρό αγώνα που δώσαμε όλοι μαζί.

Σήμερα όπως κάθε χρόνο, στις 5 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Υγιεινής των χεριών. Η οποία τονίζει το μήνυμα των καθαρών χεριών και ειδικά τώρα στην περίπτωση του κορονοϊού». Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα: «Σώστε ζωές, καθαρίστε τα χέρια σας».


Ακολούθως, μίλησε για την σωστή μέθοδο και τη σωστή τεχνική του πλυσίματος των χεριών, λέγοντας πως οδηγίες έχει δώσει και ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας:

«Το κύριο μήνυμα αναφέρεται στις Υγειονομικές Μονάδες και αναγνωρίζει στην συμβολή των υγειονομικών που φροντίζουν τις ζωές μας. Αν υιοθετήσουμε την υγιεινή των χεριών στην καθημερινότητά μας, αν μεταδώσουμε το μήνυμα στα μέλη της οικογένειάς μας, στους φίλους μας, σε κάθε μέρος που βρισκόμαστε, τότε όλοι θα συμβάλλουμε στην προσπάθεια να προστατευτεί η κοινωνία από την εξάπλωση του ιού.

Να θυμόμαστε όμως ότι το να πλένει κανείς τα χέρια του, είναι αποτελεσματικό όταν εφαρμόζεται την κατάλληλη στιγμή, με την σωστή μέθοδο και την σωστή τεχνική. Εδώ μας βοηθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Η συγκινητική αναφορά του για τους νεκρούς

«Πρέπει να πω ότι με έχει κουράσει η φιλολογία των θανάτων. Η ανάγκη να μιλάμε γι’ αυτούς σαν μέρος της καθημερινής αναφοράς. Πιστέψτε με δεν είναι κίνητρο για φόβο, ούτε για να προκαλέσει πανικό. Είναι κατά τη γνώμη μου ότι αποδίδουμε τιμή στους αγαπημένους μας, που έφυγαν από κοντά μας. Να θυμόμαστε το τίμημα που πληρώσαμε και πληρώνουμε σαν κοινωνία για τον νέο ιό», ανέφερε ακόμα και συμπλήρωσε:

«Είναι άλλοι καιροί, είναι μοναδικές στιγμές. Διανύουμε ταυτόχρονα δυο δύσκολες και ταυτόχρονες κρίσεις. Από τη μία, έχουμε τον ιό να παρουσιάζεται ως συνεπιβάτης στην καθημερινότητά μας. Κάποτε σιωπηλός. Και θέλουμε να μην τον αφήσουμε να αγγίξει τους αγαπημένους μας. Όσο πιο γρήγορα να τον εξαφανίσουμε από κοντά μας. Και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες. Να μην θρηνήσουμε άλλες απώλειες. Είναι αρκετές οι απώλειες που έχουμε. Λυπόμαστε, θρηνούμε γι’ αυτές. Έστω και μια παραπάνω σοβαρή περίπτωση της νόσου να αποφύγουμε θα είναι επιτυχία.

Κανείς μας δεν είναι αλώβητος. Ακόμη κι αν δεν λαβωθήκαμε σωματικά, μας αφήνει αυτή η ιστορία μπλεγμένους. Σε μια συνεχή πνευματική περιπέτεια. Με ανασφάλειες, με αγωνία για την αλήθεια. Με καχυποψία για τους γύρω μας. Για όλους κάποια στιγμή. Με στρες, με θλίψη, μας βγάζει έναν εαυτό που δεν μας αξίζει. Έχουμε ένα πεδίο εσωτερικής και μυστικής μάχης. Ίσως είναι πιο σημαντική από την μάχη με τον ιό. Θα βγούμε άραγε νικητές; Θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε και να συνομιλήσουμε στα ίσια με τον εσωτερικό άνθρωπο; Θα παλέψουμε αν είναι αναγκαίο μ’ αυτόν; Να παίρνουμε μια βαθιά ανάσα, να είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτά που έχουμε; Να χαμογελάσουμε και να παραμείνουμε αισιόδοξοι;».

Τι είπε για το κάπνισμα και τον κορονοϊό, κάνοντας ξανά αναφορά στα fake news

Στο θέμα του καπνίσματος και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα περί προστασίας της νικοτίνης από τον κορονοϊό αναφέρθηκε, ακόμα, ο Σωτήρης Τσιόδρας, μετά από σχετική ερώτηση, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για έρευνα στη Γαλλία που έδειξε ότι η νικοτίνη προσφέρει προστασία.

Το πρώτο του σχόλιο ήταν χαρακτηριστικό: «Σε κάτι τέτοια δημοσιεύματα αναφέρομαι όταν μιλάω για fake news». Συνεχίζοντας τόνισε ότι υπήρξε μία επιδημιολογική μελέτη που έδειξε ότι οι καπνιστές έχουν κάποια αντίσταση, ωστόσο, από την άλλη μεριά «όλοι γνωρίζουμε ότι η νικοτίνη είναι βλαβερή ουσία για πνεύμονες, προκαλεί στεφανιαία νοσήματα».

Τόνισε ότι μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ έφερε αντικρουόμενα αποτελέσματα, ενώ πριν ένα μήνα διατυπώθηκε και η θεωρία ότι το κάπνισμα αυξάνει τους υποδοχείς (σ.σ. για τον ιό) στον άνθρωπο.

Συνέστησε «να περιμένουμε τα δεδομένα, για μένα τα δεδομένα είναι ότι σαφώς το κάπνισμα λειτουργεί επιβαρυντικά για να αναπτύξει κανείς νοσήματα».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ενημέρωση, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα (2.642 συνολικά) και κανέναν νέο θάνατο τις τελευταίες 24 ώρες. Σύμφωνα με τον καθηγητή, 35 άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και 81 ασθενείς έχουν εξέλθει από αυτές. Από τα θύματα, 36 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 90,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.