02-06-2020

Μεγάλη απάτη 1,1 εκατ. ευρώ σε ελληνικό πανεπιστήμιο με ευρωπαϊκά κονδύλια – Πώς αποκαλύφθηκε

Με υποτιθέμενη διεθνή επιστημονική έρευνα στην οποία είχαν δηλωθεί ονόματα δεκάδων επιστημόνων, οι οποίοι δεν είχαν ιδέα

Υπόθεση μεγάλης απάτης σε ελληνικό πανεπιστήμιο με δήθεν διεθνή επιστημονική έρευνα «ξεσκπέπασε» η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, γνωστή ως OLAF.

Ελληνίδα ερευνήτρια κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε μέρος από ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν χορηγηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Επικεφαλής της έρευνας ήταν μια νεαρή επιστήμονας, της οποίας ο πατέρας επίσης εργαζόταν στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Η έρευνα υποτίθεται ότι θα απασχολούσε ένα δίκτυο περίπου 40 επιστημόνων από όλο τον κόσμο αλλά τελικά αποδείχθηκε οι υπόλοιποι ερευνητές δεν είχα ιδέα.

Η απάτη άρχισε να ερευνάται από την OLAF όταν διαπιστώθηκε ότι οι συνεργαζόμενοι επιστήμονες πληρώνονταν με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Ενώ οι επιταγές για τις πληρωμές εκδίδονταν στο όνομα μεμονωμένων ερευνητών τελικά η κατάθεση – την οποία έκανε η ίδια η ελληνίδα ερευνήτρια – γινόταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς με πολλαπλούς δικαιούχους.

Μάλιστα, όταν άρχισε η υπηρεσία να ερευνά την υπόθεση η ελληνίδα επιστήμονας επιχείρησε να την παρεμποδίσει, ενώ με τη βοήθεια των ελληνικών αρχών, απέκτησε τελικά πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλα ψηφιακά αρχεία.

Όπως αποδείχτηκε, η επικεφαλής ερευνήτρια ήταν συνδικαιούχος σε όλους τους λογαριασμούς για να μπορεί να έχει πρόσβαση στα χρήματα, ενώ αποδείχθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις η καθηγήτρια έκανε προσωπικά αναλήψεις χρημάτων ή μετέφερε χρήματα στον δικό της λογαριασμό.

Όταν η OLAF ήρθε σε επαφή με ορισμένους από τους επιστήμονες που υποτίθεται ότι συμμετείχαν στο μεγάλο ερευνητικό έργο, αποδείχθηκε ότι κανείς τους δεν είχε την παραμικρή ιδέα πως το όνομά του ήταν συνδεδεμένο με το έργο και δήλωσαν πλήρη άγνοια για τους τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2019 και σήμερα δημοσιεύτηκε η έκθεση. Η OLAF ζητά τώρα την ανάκτηση του ποσού των 190.000 ευρώ που υπεξαιρέθηκε για τις εικονικές πληρωμές των ανύπαρκτων συνεργατών και συστήνει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Ελλάδας να κινήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες κατά των εμπλεκομένων.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.