02-06-2020

Έρευνα ΕΚΠΑ: Τι φοβήθηκαν οι Έλληνες στην καραντίνα – Ποιους θεσμούς δεν εμπιστεύονται

Κόκκινη κάρτα στην Εκκλησία, υψηλή αποδοχή έχει ο Σωτήρης Τσιόδρας

Το πόσο φοβήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας αλλά και το πόσο εμπιστεύονται τους ειδικούς φωτίζει έρευνα του με τίτλο «Οι Έλληνες και ο Κορονοϊός: Μια χώρα σε συνθήκες πρωτόγνωρες», η οποία πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα αποτέλεσματα επτά στους δέκα Έλληνες ένιωσαν φόβο κατά τη διάρκεια της καραντίνας ότι το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει ή ότι αν χρειαστεί βοήθεια αυτή μπορεί να μην τους παρασχεθεί. Την ίδια ώρα, σχεδόν πέντε στους δέκα συμπολίτες μας διατύπωσαν φόβους για τον περιορισμό των ατομικών τους ελευθεριών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.525 άτομα σε διάστημα τριών περίπου εβδομάδων (29 Μαρτίου – 23 Απριλίου 2020).

Αναφορικά με τους φόβους των Ελλήνων, το 70% προβληματίζεται για τις συνέπειες που θα έχει η κρίση της πανδημίας στην εθνική οικονομία και ένα 60% στην παγκόσμια οικονομία. Αντίστοιχα, μεγάλος είναι ο φόβος που εκφράζουν Έλληνες για τις συνέπειες της πανδημίας στα οικονομικά των ατομικών νοικοκυριών με τους τέσσερις στους δέκα να φοβούνται πολύ και δύο στους δέκα αρκετά.

Έξι στους δέκα Έλληνες εκφράζουν φόβους για τον περιορισμό των ατομικών τους ελευθεριών, ενώ φόβος υπάρχει και για τη πιθανότητα θανάτου συγγενών (46%), ή άλλων άγνωστων συνανθρώπων (38%), την πιθανότητα νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας ενός αγαπημένου προσώπου (45%) και την επίπτωση που θα χει αυτό στη ζωή τους.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την εκκλησία-μετά και τους τελευταίους χειρισμούς των κληρικών με τη Θεία Κοινωνία και την αντίστασή τους στο κλείσιμο των εκκλησιών. Παράλληλα, οι πολίτες αναπτύσσουν έντονο ευρωσκεπτικισμό μετά το ναυάγιο την Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκδοση κορονοομολόγων.

Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της κυβέρνησης και ειδικά της αστυνομίας, επικροτούν την στάση της αντιπολίτευσης, υψηλή αποδοχή καταγράφει ο Σωτήρης Τσιόδρας, χαμηλότερη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενώ, την ίδια ώρα, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους γιατρούς-ειδικούς που βγαίνουν στα παράθυρα.

Με πληροφορίες από Έθνος

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.