02-12-2020

Κορονοϊός: 140 νεκροί στη χώρα, 15 νέα κρούσματα, 2.591 συνολικά – 38 διασωληνωμένοι (video)

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 74 ασθενείς - Νέες εξηγήσεις Τσιόδρα, σε έντονο ύφος, για το σχέδιο δράσης

Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον Covid-19, Σωτήρης Τσιόδρας επιβεβαίωσε ακόμα έναν θάνατο στην Ελλάδα και οι νεκροί ανέρχονται στους 140. Νέες εξηγήσεις Τσιόδρα σε έντονο ύφος για τα μέτρα και τις μάσκες… 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, μέσα σε μια μέρα καταγράφηκαν 15 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 2.591 κρούσματα, με το 56% να είναι άνδρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος, 38 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 74 ασθενείς.

Από τα 140 θύματα, 37 ήταν γυναίκες (26,4%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 92% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Όσον αφορά στα κρούσματα, 1.286 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ τα 591 αφορούν σε ταξίδι στο εξωτερικό. Από τους διασωληνομένους, η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών, οι 10 είναι γυναίκες γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 87% έχει σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν ελεγχθεί 75.170 κλινικά δείγματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, συνολικά 1.374 ασθενείς έχουν αναρρώσει: Εξιτήριο από νοσοκομείο έχουν πάρει 428, ενώ κατ’ οίκον ανάρρωσαν 946.

Νέες εξηγήσεις Τσιόδρα σε έντονο ύφος 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε ακόμα για ακόμα μία φορά, στα μέτρα που έχουν παρθεί στη μάχη με τον κορονοϊό και το πλαίσιο κάτω από οποίο γίνεται αυτό με κοινό παρανομαστή τη δημόσια Υγεία. Με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον Covid-19 να είναι ξανά ορισμένος. «Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να κλονίσουν την εμπιστοσύνη με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα», είπε χαρακτηριστικά… «Τοποθετηθήκαμε τώρα υπέρ της χρήσης μάσκας γιατί η κοινωνία ανοίγει», υπογράμμισε ακόμα, μιλώντας και για τις μη ιατρικές μάσκες.

«Εγώ θέλω να βλέπω το πεδίο της πανδημίας σαν μια ευκαιρία να αποδεχθούμε πως πετύχαμε μια μεγάλη νίκη. Μια νίκη για τη ζωή. Μια ευκαιρία να πάμε μπροστά», τόνισε στο μήνυμά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να μετατρέπεται αυτή η ευκαιρία σε μια ευκαιρία για αντιπαράθεση, ιδιαίτερα τώρα που είμαστε σε καλό σημείο χάρη στη θυσία όλων μας», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. «Χάρη στην θυσία όλων και όλων σας είμαστε όλοι μαζί. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες και την αγωνία για το οικονομικό μέλλον. Η δική μας είναι να έχουμε επάρκεια στα επιστημονικά ζητήματα. Όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί ευκαιρία για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας. Όλα θα γίνονται με διαφάνεια και κανόνες εποπτείας», ανέφερε συγκεκριμένα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

«Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα. Εμείς δεν έχουμε αγωνία; Πιστέψτε με, αντίθετα με την επιθυμία μας, είμαι πιστός σύντροφος όλων μας στην κοινή προσπάθεια. Ελπίζω πως δεν είναι στην πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό. Να κλονίσουν την προσέγγιση και την στρατηγική μας. Δε νομίζω πως θα μπορούσα να το πω πιο καθαρά. Είμαστε συμμέτοχοι σε μια κοινή προσπάθεια για την οποία από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ», ανέφερε προς όλους όσοι θέλουν να κλονίσουν, όπως είπε, την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε εκ νέου και στις μάσκες, των οποίων η χρήση γίνεται υποχρεωτική από τη Δευτέρα (04/05) στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε σχετικά με τη χρήση της μάσκας: «Τότε είχαμε μέτρα περιορισμού, απαγορευτικό. Τώρα ανοίγει ο περιορισμός στη μετακίνηση και θα υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός στα ΜΜΜ».

«Άρα εκεί έχει σημασία η χρήση μάσκας για να προστατεύσει κάποιος τον συνάνθρωπό του. Τώρα… ανοίγει η κοινωνία και γι’ αυτό τοποθετηθήκαμε υπέρ της χρήσης παρότι υπάρχουν αντιρρήσεις και αντεπιχειρήματα», επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολόγος.

«Προτείνουμε και μη ιατρικές μάσκες»

Στο συχνό ερώτημα για τη χρήση υφασμάτινης ή χάρτινης μάσκα, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι αναφερόμαστε «σε μη ιατρικές μάσκες. Θα φτιαχτεί βιντεάκι για την απλή κατασκευή μιας μάσκας στο σπίτι. Καλό είναι να αποφεύγουμε αν μπορούμε αυτήν την περίοδο τα ΜΜΜ».

Τι ξεκαθάρισε

«Ευκαιρία να πάμε μπροστά υιοθετώντας επιστημονικές τοποθετήσεις. Να μην γίνει ευκαιρία για αντιπαράθεση. Χάρις στη θυσία όλων μας είμαστε σε καλό σημείο. Κοινός στόχος η προστασία όλων μας. Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες, να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Ελπίζω ότι δεν είναι στην πρόθεση τους να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό», υπογράμμισε, ακόμα, ο καθηγητής.

Στο ίδιο επίπεδο κινήθηκαν και οι υπόλοιπες ερωτήσεις, με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς να εξηγούν το πώς πάρθηκαν οι αποφάσεις για τα μέτρα μέχρι και τη Δευτέρα (04/05) και ειδικά για την Πρωτομαγιά, αλλά και στη συνέχεια, όταν θα υπάρξει ελάφρυνση τους…

Κοντοζαμάνης: Το Σύστημα Υγείας θα παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα

Σε πλήρη ετοιμότητα θα συνεχίσει να βρίσκεται το σύστημα Υγείας σε όλη τη χώρα και δεν αλλάζει τίποτα από τη Δευτέρα (04/05), στο σχεδιασμό που είχε γίνει, καθώς «η πανδημία δεν έχει τελειώσει», τόνισε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει αφορά όλες τις δομές του συστήματος υγείας σε όλη την επικράτεια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε κρούσμα κορονοιού σε κάθε γωνιά της χώρας», είπε ο Υφυπουργός Υγείας, καθώς υπάρχει πρόθεση μετά τις 18 Μαΐου άνθρωποι μεγάλης ηλικίας να πάνε στα εξοχικά τους.

Πρόσθεσε πως ότι γινόταν μέχρι σήμερα σε μονάδες υγείας της περιφέρειας θα συνεχίσει να γίνεται. «Την περίοδο αυτή που διανύουμε στα περιφερειακά νοσοκομεία υπήρχαν κλίνες δεσμευμένες αποκλειστικά για covid 19. Τα Κέντρα Υγείας είχαν οδηγίες για το πως θα αντιμετωπίσουν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά περιφερειακά νοσοκομεία στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ακολουθούσαν συγκεκριμένες διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά», ανέφερε ακόμα…

Στο πάνελ ήταν και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος ενημέρωσε το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση στον Αθλητισμό τόσο σε επαγγελματικό, όσο και ερασιτεχνικό επίπεδο από την προσεχή Δευτέρα (04/05) κι έπειτα.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Βολές» Ηλιόπουλου στην κυβέρνηση – «Αφήνουν απλήρωτους τους γιατρούς εν μέσω πανδημίας» (video)

«Η εγκληματική ανευθυνότητα της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο», τονίζει σε τηλεοπτική δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος,...

«Ζουν αλλού, είναι στον κόσμο τους» – Νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τη βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα (video)

Με ένα σύντομο σποτάκι καυτηριάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με καυστικό τρόπο την πρόσφατη ποδηλατάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάρνηθα και τις «περιπέτειες» με μηχανές μότο...

Επίθεση με μαχαίρι κατά αλλοδαπού και πυροβολισμοί στην Ομόνοια

Στον αέρα πυροβόλησε αστυνομικός για εκφοβισμό 37χρονου Αιγύπτιου, ο οποίος νωρίτερα μαχαίρωσε 34χρονο Αλβανό την ώρα αστυνομικού ελέγχου, αργά χθες το βράδυ, στην περιοχή...

Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες για τις μπογιές στα γραφεία Γκιουλέκα και ΕΟΔΥ (video)

Ελεύθεροι αφέθηκαν, οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν επειδή πέταξαν μπογιές και τρικάκια στα γραφεία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, της Εθνικής Αρχής...

Χρυσοχοΐδης για Γρηγορόπουλο: Θα τιμηθεί η μνήμη του με τον τρόπο που έγινε για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου

«Με τήρηση των μέτρων εγκαρτέρηση και πνευματικότητα θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του μετά από ευρεία σύσκεψη που...

«Έσπασε» την καραντίνα για να πουλήσει ναρκωτικά στη Θεσσαλονίκη

Σε παραβίαση της υποχρεωτικής καραντίνας προέβη 35χρονος, ο οποίος είχε διαγνωσθεί θετικός στον κορονοϊό, ενώ συνελήφθη ύστερα από αστυνομικό έλεγχο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης για...