19-04-2021

Κορονοϊός: 130 νεκροί, 27 νέα κρούσματα, 2.490 συνολικά – 49 ασθενείς σε ΜΕΘ (video)

Αυξάνεται η μακάβρια λίστα των θυμάτων της πανδημίας

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα είναι 27 με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον στα 2.490. Από αυτά, το 55,6% είναι άνδρες, 580 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.160 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας 48 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέση ηλικία τα 67 έτη. 13 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Μάλιστα, το 88% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών.

130 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους, ενώ 60 βγήκαν από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Πρέπει σε κάθε περίπτωση να μην ξεχνάμε ότι τα πρωτόκολλα υγιεινής και απόστασης έχουν τεράστια σημασία» τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κατά την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ελπίδες για μείωση της μετάδοσης από τη ζέστη και την υγρασία

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιόδρας μίλησε και για τις συνθήκες υγρασίας, ζέστης και υπεριώδους ακτινοβολίας και πως όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της μεταδοτικότητας της covid-19. Ο κ. Τσιόδρας ήταν πολύ προσεκτικός στα λόγια του χρησιμοποιώντας τη λέξη «φαίνεται» από τα ευρήματα αμερικανών επιστημόνων ότι ο κορονοϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης.

«Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο κορονοϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα δύο λεπτά» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, συμπλήρωσε ότι όταν ο ιός εκτεθεί στον ήλιο αυτό βοηθά στο να εξασθενεί, κάτι που συμβαίνει και με το αντισηπτικό διάλυμα. Ενώ αντίθετα φαίνεται ότι ο ιός επιβιώνει περισσότερο σε κλειστούς και ξηρούς χώρους. Ο ίδιος είπε ότι σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις η μετάδοση του κορονοϊού θα μπορούσε να μειωθεί περίπου 20% όταν φτιάξει κι άλλο ο καιρός.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ