15-04-2021

Κορονοϊός: Συναγερμός για τις κλινικές της Αττικής – Αρνητικά τα πρώτα 110 τεστ στη Γλυφάδα

Μέσα στην ημέρα αναμένονται και τα αποτελέσματα των υπόλοιπων τεστ: Σε εξέλιξη η έρευνα του εισαγγελέα για τυχόν παραλείψεις στα μέτρα και στην ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι

Ανησυχία για «αναζωπυρώσεις» της πανδημίας έχουν προκαλέσει οι περιπτώσεις των κλινικών στο Περιστέρι («Ταξιάρχαι») και στο Ελληνικό («Κασταλία»), που σήμαναν την Πέμπτη (23/04) νέο συναγερμό στο υπουργείο Υγείας, στον ΕΟΔΥ και στην Πολιτική Προστασία, την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Πρόκειται για υποθέσεις που τρεις συνάνθρωποί μας έχασαν τις ζωές τους. Υπάρχει αγωνία για τα αποτελέσματα των τεστ, για την κλινική στη Γλυφάδα να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής αρνητικά βγήκαν τα 110.

Τα περιστατικά προκάλεσαν την παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Βαγγέλη Ιωαννίδη, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι όπου ασθενείς και υπάλληλοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Στο πλαίσιο της έρευνας, θα αναζητηθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση ασθενειών που προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, ενώ ο εισαγγελέας ενημερώθηκε και για την περίπτωση της δεύτερης ιδιωτικής κλινικής, όπου επίσης αναμένεται να παρέμβει.

Δικαστικοί κύκλοι δεν αποκλείουν οι υγειονομικοί να ελεγχθούν για κακούργημα, καθώς από τυχόν παραλείψεις τους οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση είναι πολύ πιο ευάλωτοι στον ιό.

Αρνητικά τα πρώτα 110 τεστ στη Γλυφάδα

Στην κλινική «Κασταλία» στη Γλυφάδα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 300 τεστ σε νοσηλευόμενους και 170 τεστ στο προσωπικό της κλινικής. Τα αποτελέσματα των πρώτων 110 τεστ που αφορούν εργαζόμενους βγήκαν αρνητικά ενώ μέσα στην ημέρα αναμένονται και τα αποτελέσματα των υπόλοιπων τεστ.

Τουλάχιστον 28 κρούσματα στο Περιστέρι

Για τουλάχιστον 28 κρούσματα κορονοϊού στην κλινική (έχει μπει σε καραντίνα) «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι έκανε λόγο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Από τα 28 κρούσματα, τα 13 αφορούσαν τροφίμους της κλινικής, ενώ τα 11 εργαζομένους. Ακόμη πρόσθεσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ενώ η κλινική τέθηκε ήδη σε καραντίνα.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς συμπλήρωσε ότι έχουν ληφθεί 101 δείγματα, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου. Επίσης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για τον κορονοϊό μίλησε και για μια δεύτερη δομή στα νότια προάστια όπου ένας από τους ασθενείς κατέληξε.

«Το βράδυ της Πέμπτης είχαμε ένα θετικό κρούσμα το οποίο δυστυχώς κατέληξε σήμερα το πρωί σε δομή υγείας με 300 τροφίμους και 170 εργαζόμενους. Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τον κ. Τσιόδρα στην δομή και χθες ολοκληρώθηκε η δειγματοληψία σε 130 εργαζόμενους και σήμερα έγινε η δειγματοληψία σε όλους τους τροφίμους. Περιμένουμε τα σχετικά αποτελέσματα και μέχρι στιγμής τα πρώτα αποτελέσματα που αφορούν τους εργαζομένους και τα 92 ήταν αρνητικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πώς σήμανε συναγερμός στο Περιστέρι

Όλα ξεκίνησαν στο Περιστέρι το πρωί της Πέμπτης (23/04), όταν και σήμανε συναγερμός στον ΕΟΔΥ. Το πρωί της Τετάρτης (22/04), κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε την κλινική, ώστε να πάρει τα απαραίτητα δείγματα, για τα τεστ. Τα αποτελέσματα μετά την διαδικασία της ιχνηλάτησης ώστε να βρεθούν άμεσα τα άτομα τα οποία είχαν έρθει σε επαφή με τον ασθενή έδειξαν ότι αρκετοί φαίνεται να έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, ανάμεσά τους και ασθενείς και προσωπικό.

Ο ασθενής, ο οποίος φαίνεται να είναι θετικός, επισκεπτόταν συχνά την κλινική προκειμένου να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, αλλά την τελευταία φορά διαπιστώθηκε πως ήταν εμπύρετος, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί σε θάλαμο του νοσοκομείου.

Η κατάσταση ανησύχησε το περιβάλλον του ασθενούς, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η μεταφορά του σε νοσοκομείο αναφοράς όπου εντοπίστηκε θετικός και να ενημερωθεί άμεσα η κλινική προκειμένου να αναζητηθούν ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό.

Δεν παρέλειψε να στείλει αυστηρό μήνυμα στους υπεύθυνους της εν λόγω δομής τονίζοντας πως θα ελεγχθούν και σημείωσε πως «εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανέναν».

Από την κλινική στο ΝΙΜΤΣ κι εκεί νεκρός

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ασθενής (σ.σ. που κατέληξε στο ΝΙΜΤΣ) έκανε αιμοκάθαρση στην κλινική αυτή μαζί με τον «ασθενή μηδέν» με κορονοϊό που έκανε επίσης αιμοκάθαρση στην κλινική στο Περιστέρι και πλέον νοσηλεύεται στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Έξαλλος ο Χαρδαλιάς με όσα είδε στην κλινική στο Περιστέρι

Στην έκτακτη τηλεοπτική εκπομπή Live News για τον κορονοϊό, στο «Mega», το βράδυ της Πέμπτης (23/04) έγιναν αποκαλύψεις σχετικά με την κλινική στο Περιστέρι, στην οποία εντοπίστηκαν 28 κρούσματα κορονοϊού.

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός πως σε διπλανό καφέ από την κλινική, δεν υπήρχε κανένα μέτρο ασφαλείας, με ασθενείς, συγγενείς και προσωπικό να κυκλοφορούν καθημερινά, αφού η κλινική δεν διαθέτει κυλικείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα απαραίτητα μέτρα προστασίας δεν υπήρχαν ούτε στην κλινική, κάτι που προκάλεσε την οργή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Τι είπαν Χαρδαλιάς και Τσιόδρας

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε την Πέμπτη (23/04) ότι οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά για πιθανές ευθύνες ή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών και πρόσθεσε πως «εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσοι διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή, δεν πρόκειται να υπάρξουν».

Ο ίδιος ανέφερε πως στην κλινική στα νότια προάστια υπήρξε ένα κρούσμα θετικό, το οποίο κατέληξε. Γνωστοποίησε επίσης πως πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία σε 130 περίπου εργαζομένους και σε όλους τους τροφίμους και αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα. Σημείωσε πάντως πως τα 92 πρώτα αποτελέσματα που αφορούσαν τους εργαζομένους ήταν αρνητικά.

Ο κ. Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επισκέφθηκαν την Πέμπτη (23/04) και την κλινική στο Περιστέρι, όπου εντοπίστηκαν σύμφωνα με τον υφυπουργό περίπου 28 κρούσματα μεταξύ των τροφίμων και των εργαζομένων. Η δομή τέθηκε σε καραντίνα και ελήφθησαν νέα δείγματα ώστε να εξεταστούν.

Σε αυστηρό τόνο ήταν και οι επισημάνσεις του υπεύθυνου του υπουργείου Υγείας για την πανδημία Σωτήρη Τσιόδρα την Πέμπτη (23/04), ο οποίος έκρουσε για μία ακόμη φορά «καμπανάκι» για τον κίνδυνο «εστιακών αναζωπυρώσεων» σε κλειστές δομές.

«Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας, να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων, είναι άδικη για όλους όσοι προσέχουν. Όλα τα δεδομένα σε αυτή τη φάση, που η επιδημία στη χώρα μας υποχωρεί, τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας», επισήμανε.

Ανέφερε ακόμη πως ο ιός όπου βρει ευκαιρία, μεταδίδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις δομές υγείας και εκεί συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση από τους υγειονομικούς, για να αναγνωριστούν ύποπτα περιστατικά. «Στεναχωρούμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας, οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Εάν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα ησυχάσουμε» πρόσθεσε.

(πληροφορίες από ethnos.gr, Mega, naftemporiki.gr)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ