30-05-2020

Κορονοϊός: Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα γάντια μίας χρήσης και τις μάσκες (video)

«Θα πρέπει να σταματήσουμε τη χρήση γαντιών μιας χρήσης σε εξωτερικές δραστηριότητες, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε σημαντικές διευκρινίσεις ως προς τη χρησιμότητα των προστατευτικών γαντιών μίας χρήσης και των μασκών στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής του κορονοϊού, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του Covid 19 στην Ελλάδα την Πέμπτη (09/04).

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, «υπάρχουν λίγα στοιχεία για το εάν τα γάντια μίας χρήσης προστατεύουν πραγματικά από τη μόλυνση του ιού». Πρόσθεσε πως «η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης περισσότερο κακό μπορούν να κάνουν παρά καλό».

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δε συνιστά τη χρήση των γαντιών αυτών από τους πολίτες, καθώς μπορούν πολύ εύκολα να σκιστούν ή να διατρηθούν, με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος επιμόλυνσης, λόγω ενδεχόμενης επαφής των χεριών με το πρόσωπο.

«Λίγες ενδείξεις ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία. Οι προθέσεις είναι καλές, αλλά η εκτεταμένη χρήση είναι πολλές φορές μάταιη. Πολλοί φορούν γάντια για να προστατευτούν, αλλά έχουν και κινδύνους. Η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια προσφέρει ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και μπορεί να προκαλέσει εφησυχασμό», υπογράμμισε και συνέχισε: «Αυτά δημιουργούν ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια. Το πλύσιμο των χεριών μετά την αφαίρεση των γαντιών είναι απαραίτητο και αυτό μπορεί με τη χρήση των γαντιών ναμη το κάνουμε. Καλύτερη άμυνα έναντι του ιού το πλύσιμο των χεριών. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Μπορεί κάποιος να πάει στο σούπερ μάρκετ, να ακουμπήσει πολλά αντικείμενα, να μεταφέρει τον ιό στα γάντια και με αυτά να ακουμπήσει το πρόσωπό του, καθώς αυτή την κίνηση την κάνουμε πολλές φορές».

«Θα πρέπει να σταματήσουμε τη χρήση γαντιών μιας χρήσης σε εξωτερικές δραστηριότητες. Να πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό εάν έχουμε μόλις γυρίσει από σούπερ μαρκετ, φαρμακεία ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», ανέφερε, ακόμα, ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Όσον αφορά στις μάσκες, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε πως στην παρούσα φάση δε συστήνει τη γενικευμένη χρήση τους.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.