31-10-2020

Κορονοϊός: «Δεν είναι ορατός ακόμη ο κίνδυνος για έλλειψη τροφίμων», τόνισε ο Μάκης Βορίδης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει ότι οι πληττόμενοι παραγωγοί δε θα μείνουν χωρίς στήριξη

Ο κίνδυνος για έλλειψη τροφίμων στην αγορά δεν είναι μέχρι στιγμής ορατός διαβεβαιώνει ο Μάκης Βορίδης και επισημαίνει ότι παρακολουθεί στενά τις «ασυμμετρίες» που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού στην παραγωγή. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει ότι οι πληττόμενοι παραγωγοί δε θα μείνουν χωρίς στήριξη.

«Μέχρι στιγμής δεν είναι ορατός τέτοιος κίνδυνος, αν και θα συγκροτήσουμε στο υπουργείο μία ομάδα ειδικών για να εξετάσουν κινδύνους και να επεξεργαστούν σενάρια. Αυτή τη στιγμή η παραγωγική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά, αν και στην αγορά έχουν εμφανιστεί ασυμμετρίες κυρίως στην αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια, στην ανθοπαραγωγή, σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά και στον οινοποιητικό κλάδο», επισημαίνει ο κ. Βορίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής».

Αντίθετα σημειώνει ότι η αυξημένη ζήτηση σε ζυμαρικά ενίσχυσε την τιμή του σκληρού σιταριού, ενώ στην αρχή της κρίσης αυξημένη ήταν η ζήτηση και σε χοιρινό και βόειο κρέας.

Ο Υπουργός απαντάει και σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας δεν τους καλύπτουν όλους λέγοντας ότι τα συνολικά μέτρα είναι ύψους 3,3% του ΑΕΠ.

«Σήμερα τα μέτρα καλύπτουν 1,7 εκατ. εργαζόμενους, δηλαδή 8 στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, 700 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 800 χιλιάδες επιχειρήσεις, δηλαδή τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις», τονίζει ο Υπουργός.

Τέλος ο κ. Βορίδης θεωρεί θετική τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ε.Ε., αλλά επισημαίνει ότι μόνη πραγματικά ευρωπαϊκή πρόταση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας είναι έκδοση ευρωομολόγου.

****Οι φωτογραφίες είναι από λαϊκή αγορά στο Άργος το Σάββατο (04/04)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής»

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr