24-01-2021

Κορονοϊός: 119 κρούσματα στο «Ελ. Βενιζέλος» – Σε καραντίνα στο πλοίο όσοι είναι θετικοί (video)

Στην προβλήτα του σταθμού κρουαζιέρας «Θεμιστοκλής» στο λιμάνι του Πειραιά θα καταπλεύσει το πλοίο

Σε 119 ανέρχονται τα κρούσματα κορονοϊού στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» που βρίσκεται αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη του ιού στη χώρα.

Εξετάστηκαν και οι 383 επιβαίνοντες και από αυτούς οι 259 βρέθηκαν αρνητικοί ενώ δύο δείγματα κρίθηκαν ακατάλληλα και θα επανεξεταστούν.

Όσοι βρέθηκαν αρνητικοί θα επαναπατριστούν, ενώ όσοι είναι θετικοί στον κορονοϊό θα παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών εντός του πλοίου.

Το πλοίο θα καταπλεύσει στην προβλήτα του σταθμού κρουαζιέρας «Θεμιστοκλής», στο λιμάνι του Πειραιά, στις 8 περίπου το απόγευμα. Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» επιβαίνουν 34 άτομα που αποτελούν το πλήρωμα του πλοίου, ενώ οι υπόλοιποι 349 είναι ναυτικοί διαφόρων εθνικοτήτων μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες.

Οι ναυτικοί είναι σε απομόνωση στις καμπίνες τους και έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες: υψηλού, μέτριου και χαμηλού κινδύνου.

Δύο από τα 119 άτομα που εντοπίστηκαν θετικοί και ήταν σε σοβαρότερη κατάσταση, ένας 72χρονος Ελβετός και ένας 34χρονος Ινδονήσιος μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Αττικής.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που είχε ναυλωθεί και μετέφερε ναυτικούς για να επανδρώσουν άλλο πλοίο στην Ισπανία βρίσκονταν εδώ και ημέρες αρόδο στο λιμάνι του Πειραιά λόγω της από 21/03 υπουργικής απόφασης με περιοριστικά μέτρα για τους κατάπλους των σκαφών και των πλοίων στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Πώς κατέληξε το πλοίο στον Πειραιά

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε ναυλωθεί από εταιρεία της Μάλτας και τούρκο ιδιοκτήτη για να μεταφέρει στην Ισπανία 349 ναυτικούς μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες προκειμένου να επανδρώσουν άλλο πλοίο εκεί. Ωστόσο δεν μπόρεσε να καταπλεύσει εκεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλλει οι αρχές της Ισπανίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Έτσι το πλοίο πήρε εντολή από την ναυλώτρια εταιρεία να μεταφέρει τα πληρώματα στην Τουρκία αλλά οι τουρκικές αρχές επέτρεπαν μόνο τους τούρκους υπηκόους να αποβιβαστούν στο τουρκικό έδαφος, με αποτέλεσμα το πλοίο να παραμένει εδώ και καιρό έξω από το λιμάνι του Πειραιά περιμένοντας οδηγίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ