09-05-2021

Λίγο περισσότερα από 20 τα κρούσματα του κορονοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις – Τον Ιούνιο θα παρουσιαστούν οι ΕΣΣΟ του Μαΐου

Τι είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για τις άδειες του Πάσχα, αλλά και τη βοήθεα που προσφέρουν οι Ένοπλές Δυνάμεις στον ΕΟΔΥ και γενικότερα στη μάχη κατά του κορονοϊού

«Λίγο περισσότερα από 20 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις», δήλωσε την Πέμπτη (02/04) σε εκπομπή της ΕΡΤ o Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι η κατάσταση στα στρατόπεδα σε ό,τι αφορά την πανδημία είναι ικανοποιητική, και πρόσθεσε πως λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την καλή λειτουργία τους.

«Ο στρατός δεν μπορεί να “κλείσει”. Ο συναγερμός στον Έβρο συνεχίζεται», υπογράμμισε ακόμα, παρότι αποσύρθηκαν οι πρόσφυγες από την περιοχή. Τι ανέφερε ακόμα για τις άδειες του Πάσχα, αλλά και τη βοήθεια που προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στον ΕΟΔΥ και γενικότερα στη μάχη κατά του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παρθεί έκτακτα μέτρα για τον Covid-19.

Αναφορικά με τα μετρά που έχουν ληφθεί στα κέντρα εκπαίδευσης ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι γίνονται όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι όπως οι θερμομετρήσεις και μέτρα απολύμανσης και καθαρισμού όλων των χώρων. Ο ΥΕΘΑ τόνισε πως στα περίπου 100.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μόνιμους και στρατεύσιμους, έχουν διαπιστωθεί λίγο πάνω από 20 κρούσματα κορονοϊού σημειώνοντας ότι με δεδομένο ότι τα στρατόπεδα λειτουργούν κανονικά αυτός είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός.

Στη συνέχεια ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι οι ΕΣΣΟ που ήταν προγραμματισμένες να παρουσιαστούν αρχές Μαΐου, θα παρουσιαστούν αρχές Ιουνίου και θα δοθούν στους νεοσύλλεκτους νάιλον συσκευασίες με γάντια, προστατευτικές μάσκες, αντισηπτικό υγρό και σαπούνι και οδηγίες προφύλαξης κατά του κορονοϊού.

Για την κατάσταση στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι εφαρμόστηκε από πολύ νωρίς το μέτρο του εγκλεισμού και έτσι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα εκεί μέχρι στιγμής.

Σχετικά με τις εορταστικές άδειες του προσωπικού για το Πάσχα ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι η απόφαση είναι να μην δοθούν αλλά θα εξεταστεί εκ νέου το θέμα όσο πλησιάζουμε προς αυτές τις ημερομηνίες.

Επιπρόσθετα για τη γενικότερη συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση του κορονοϊού ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι έχουν διατεθεί δεκάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε δομές του υπουργείου Υγείας όπου υπήρχε ανάγκη, ενώ σημείωσε ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται στη διάθεση του εθνικού συστήματος υγείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα του ΝΙΜΤΣ όπου – μετά από συμφωνία με το υπουργείο Υγείας – έχει διατεθεί προσωρινά στο ΕΣΥ μια πτέρυγά του για να χρησιμοποιηθεί ως κεντρική δομή απέναντι στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει, όπως είπε ο ΥΕΘΑ, από την 441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού η παραγωγή αντισηπτικού διαλύματος που διατίθεται στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο υπουργείο Υγείας και σε όποιον άλλο το ζητήσει, ενώ στο 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο άρχισε η παραγωγή χειρουργικών μασκών για ικανοποίηση απαιτήσεων και αναγκών τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και του Υπουργείου Υγείας. Στόχος είναι όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος ως το τέλος της εβδομάδος να παραχθούν 50.000 μάσκες και άλλες 100.000 μάσκες την ερχόμενη εβδομάδα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ