11-05-2021

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των ασθενών στην Ελλάδα (video)

Δείτε ποιες περιφέρειες έχουν τα περισσότερα κρούσματα και ποιες είναι «αλώβητες» - Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως η χώρα είναι στο «καλό σενάριο».

Τα κρούσματα κορονοϊού παρουσίασαν μείωση τη Δευτέρα (30/03), καθώς ανακοινώθηκαν 56 νέα (1.212 στο σύνολο), με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις και ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά των ασθενών στην Ελλάδα. Σε ποιες περιοχές είναι τα περισσότερα και ποιες είναι «αλώβητες». Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ασθενών με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε: «Όπου εφαρμόζονται τα μέτρα, αποδίδουν. Η πατρίδα μας παραμένει στο καλό σενάριο, καθώς τα περιστατικά περιορίζονται. Και το βλέπουν αυτό και άλλες χώρες. Είμαστε στη φάση του μετριασμού αυτή τη στιγμή με τη μείωσης της φυσικής επαφής στον κόσμο».

Έχασαν τη μάχη 43, 72 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Όσον αφορά στον αριθμό των θυμάτων, αυτός έφτασε τους 43, καθώς άλλοι τέσσερις πολίτες έχασαν τη ζωή τους. Από τα 1.212 κρούσματα, τα 72 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ από αυτά τα 14 είναι γυναίκες και ο μέσος όρος ηλικίας τα 65 έτη, ενώ πέντε πολίτες βγήκαν από τις ΜΕΘ.

Ανάμεσα στα θύματα, είναι ένας 58χρονος που νοσηλευόταν με υποκείμενα νοσήματα στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, ένας 65χρονος από την Ξάνθη επίσης με υποκείμενα νοσήματα και ένας 56χρονος άνδρας από την Καστοριά, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Ένα στοιχείο των θανάτων στην Ελλάδα, είναι πως πάνω από το 90% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή άνηκε στην ευπαθή ομάδα άνω των 70 ετών. Συνολικά έχουν εξεταστεί 15.961 δείγματα.

Τα χαρακτηριστικά των ασθενών

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα κρούσματα, από τα 1.146 κρούσματα (δεν έχουν καταγραφεί τα τελευταία) 1.080 αφορούν Έλληνες και 66 αλλοδαπούς. Οι άνδρες συγκεντρώνουν το 56% των ασθενών, καθώς είναι 646, με τις γυναίκες που έχουν καταγραφεί με κορονοϊό, να είναι 504 (43%).

Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σχεδόν ένας στους τέσσερις ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 65 χρόνων, ενώ συνολικά η πλειοψηφία είναι 40 με 64 ετών. Όσον αφορά στους Έλληνες που διαγνώστηκαν με κορονοϊό, οι 250 ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων, οι 514 ήταν ηλικίας 40-64 χρόνων, ενώ 292 είναι νεότερης ηλικίας (18-39 ετών) και 32 είναι κάτω των 18 ετών

Στην κορυφή των κρουσμάτων η Αττική

Ο Νομός Αττικής παραμένει στην κορυφή των κρουσμάτων από κορονοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που συγκεντρώθηκαν ως την Κυριακή (29/03). Συνολικά 758 έχουν καταγραφεί στην Αττική, με τα 641 να αφορούν την Αθήνα, τα 57 την Ανατολική Αττική, τα 56 τον Πειραιά και μόλις 4 στην Δυτική Αττική.

Εκτός πρωτεύουσας, η Θεσσαλονίκη ακολουθεί με 55 κρούσματα και μετά η Ηλεία με 46, η Καστοριά με 29, η οποία έχει θρηνήσει και ανθρώπινες απώλειες και η Πάτρα με 19. Αρκετά είναι τα κρούσματα και στην Κοζάνη (16), την Ξάνθη (12) και τον Εβρο (11), ενώ ακολουθούν Σέρρες (8), Πιερία (5), Κιλκίς (4), Ημαθία (3), Καβάλα (3), Πέλλα (2), Ροδόπη (1), Φλώρινα (1).

Σε Κεφαλλονιά, Κυκλάδες, Λακωνία, Λασίθι, Λευκάδα, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Σάμος, Τρίκαλα και Χανιά έχουν διαγνωστεί από ένα κρούσμα.

Χωρίς κρούσματα είναι οι περιοχές Ικαρίας, Λήμνου, Χίου, Β.Τ. Αθήνας, Δυτ. Τομέα Αθήνας, Ν. Τομέα Αθήνας, Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Σποράδων, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Δράμας, Θάσου, Αιτωλοακαρνανίας, Ιθάκης, Κέρκυρας και Κορινθίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ