12-05-2021

Τσιόδρας: Τι είπε για την χλωροκίνη – Ειδική αγωγή στο σπίτι για ασθενείς με κορονοϊό (video)

Βραδεία εξάπλωση του ιού στην χώρα δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα

Επιφυλακτικός ήταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, αναφερόμενος στις νεότερες θεραπείες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης, είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για διαφορετικές ουσίες που δοκιμάζονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα της προληπτικής προφύλαξης των υγειονομικών επισημαίνοντας ότι εξετάζεται και από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η δυνατότητα να τους δοθεί «για μια περίοδο 8 -12 εβδομάδων θεραπεία η οποία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τον ιό».

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η χρήση της χλωροκίνης αλλά και ενός άλλου (καρδιοπροστατευτικού) φαρμάκου, αγωγές που φαίνεται ότι βοηθούν στην προστασία κυρίως από τις επιπλοκές του κορονοϊού. Ο λοιμωξιολόγος είπε ότι οι διαφορετικές αυτές θεραπευτικές προσεγγίσεις θα χορηγηθούν σε ξεχωριστές ομάδες υγειονομικών που θα δεχτούν να μπουν σε παρακολούθηση για αυτή την προ – εκθεσιακή φαρμακευτική προφύλαξη όπως τόνισε, καθώς υπάρχει και η μετα – εκθεσιακή προφύλαξη, δηλαδή φάρμακα  που δίνονται αφού κάποιος εκτεθεί στον ιό.

«Οποιαδήποτε εκτίμηση είναι αβέβαιη»

«Όπου εφαρμόζονται τα μέτρα αποδίδουν, όπως βλέπουμε στην πατρίδα μας και μας βοηθούν να μείνουμε στο καλό σενάριο». Με αυτά τα λόγια ο κ. Τσιόδρας, τόνισε ότι όσον αφορά την πανδημία βρισκόμαστε στη φάση του μετριασμού στη χώρα μας. «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή. Κάθε μέρα έχει την καλοσύνη και την κακία της. Θα περιμένουμε με υπομονή, οποιαδήποτε εκτίμηση είναι αβέβαιη», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σε σχετική ερώτηση για τα μαθηματικά μοντέλα που διερευνούν την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα είπε ότι προς το παρόν μας δείχνουν μια βραδεία εξάπλωση. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα που στηρίζονται στη φυσική απόσταση για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις».

Ειδική αγωγή για το σπίτι

Ειδική αγωγή ενέκρινε ο ΕΟΔΥ για ασθενείς με κορονοϊό που είναι στο σπίτι τους. Θα ακολουθηθεί ειδική διαδικασία ούτως ώστε και αυτοί οι ασθενείς να λάβουν την αγωγή που χρειάζονται χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν στο νοσοκομείο.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ