17-05-2021

Κορονοϊός: Νέος θάνατος στην Καστοριά – 40 οι νεκροί στη χώρα (video)

Πρόκειται για 55χρονο άνδρα από την Καστοριά που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην εντατική σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Άλλος ένας συνάνθρωπός μας νικήθηκε από τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα στους 40. Το θύμα καταγόταν από την Καστοριά και πρόκειται για τον έκτο συμπατριώτη μας από την πόλη της Μακεδονίας που χάνει τη μάχη με τον φονικό ιό.

Πρόκειται για 55χρονο άνδρα από την Καστοριά, που είχε χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην εντατική σε νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης… Σύμφωνα με τον τοπικό σταθμό «alphafm.gr», ο άνδρας κατάγεται από την Οινόη.

Συνολικά, στο νομό Καστοριάς ανήλθαν στα 53 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από αυτά στο νοσοκομείο της πόλης νοσηλεύονται επτά ασθενείς, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν διακομισθεί 43 πολίτες, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι διασωληνωμένοι.

Στο μεταξύ, χωρίς να παρθεί κάποια απόφαση ολοκληρώθηκε το μαραθώνιο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας το βράδυ της Κυριακής (29/03).

Ο νέος χάρτης κρουσμάτων στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές είναι «αλώβητες»

Την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα, που ανακοίνωσε και ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας την Κυριακή (29/03), αποτυπώνεται στη νέα «Ημερήσια έκθεση» του ΕΟΔΥ που εκδόθηκε την ίδια ημέρα.

Σ’ αυτή την έκθεση παρουσιάζονται τα ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορονοϊό (COVID-19) στη χώρα, με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 29 Μαρτίου 2020 και ώρα 15:00. Έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 1.156 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων 95 νέα κρούσματα σε σχέση με τις 28/03/2020. Με 39 νεκρούς μέχρι την Κυριακή (20/03)

Η γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων στην Ελλάδα:

Οι νομοί στους οποίους δεν υπάρχει επισήμως επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι οι εξής:

 • Δράμας
 • Χαλκιδικής
 • Γρεβενών
 • Θεσπρωτίας
 • Κέρκυρας
 • Καρδίτσας
 • Ευρυτανίας
 • Αιτωλοακαρνανίας
 • Φωκίδας
 • Κορίνθου
 • Χίου

Χάρτης επίπτωσης βεβαιωμένων κρουσμάτων:

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν εξετάσεις για τον νέο κορονοϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 15.151 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 970 (6,4%) θετικά στον κορονοϊό.

Όσον αφορά στην ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων, τα περισσότερα καταγράφονται στις ηλικίες από 45 έως 60 ετών (συνολικά 343).

Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα:

Σοβαρά κρούσματα COVID-19: Έχουν καταγραφεί 38 θάνατοι (39 πλέον μετά το θάνατο της 76χρονης στη Λέσβο) σε ασθενείς με COVID-19, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Άλλοι 5 ασθενείς έχουν εξέλθει από τη ΜΕΘ. Στο παρακάτω Διάγραμμα απεικονίζεται ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ που ήταν καλυμμένες με ασθενείς με COVID-19 κατά τις τελευταίες ημέρες (με γκρίζο χρώμα ασθενείς που κατέληξαν την αντίστοιχη ημερομηνία· οι αριθμοί αφορούν τους ασθενείς που συνεχίζουν να νοσηλεύονται).

Κρούσματα COVID-19 που νοσηλεύονται ανά ημέρα σε ΜΕΘ:

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Μαρτίου, μια εβδομάδα πριν, περίπου 28 περιφερειακές ενότητες είχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ