27-05-2020

Ιερώνυμος: Οι πιστοί να εκκλησιαστούν από το σπίτι – Καλούμαστε όλοι να προστατέψουμε την ιερότητα της ζωής

Ο Αρχιεπίσκοπος σε τηλεοπτικό μήνυμά του απηύθυνε έκκληση προς τους πιστούς, ενώ αναφέρθηκε στους γιατρούς και στους νοσηλευτές

Έκκληση προς τους πιστούς να «προστατεύσουν την ιερότητα και την συνέχεια όχι μόνο της δικής τους ζωής, αλλά και της ζωής των συνανθρώπων τους, ιδιαίτερα, δε, των συμπαθών και ευπαθών ομάδων», απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε μήνυμά του προς τους πιστούς, σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.

O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος προέβη στην προτροπή προς τους πιστούς για προσευχή κατ οίκον για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες. Επεσήμανε, επίσης, ότι παρακολουθεί με αγωνία και συγκίνηση την προσπάθεια των γιατρών και των κρατικών λειτουργών και ευχήθηκε δύναμη, υγεία και κυρίως κουράγιο σε όλους.

Το μήνυμα του Μακαριωτάτου έρχεται μία ημέρα μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλε προ δεκαημέρου και πλέον προς την υπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως αναφορικά με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και των Ιερών Ακολουθιών.

«Κάνουμε κάθε σπίτι και μία μικρή εκκλησία», είχε πει σε προηγούμενό μήνυμά του. «Η Εκκλησία εφαρμόζει τις αποφάσεις των κρατικών φορέων για τον κορονοϊό», είχε τονίσει ακόμα…

Τις τελευταίες ημέρες σε πολλούς ναούς της χώρας γινόντουσαν λειτουργίες, άλλες φορές με κλειστές τις πόρτες και άλλες όχι, παρά τις απαγορεύσεις τόσο από την Εκκλησία όσο και από την Πολιτεία, ενώ είναι σε ισχύ και η απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζωή του ανθρώπου και του κόσμου είναι το ύψιστο δώρο Του Δημιουργού. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ιδιαίτερη ευθύνη του χριστιανού ανθρώπου, για την προστασία του Θείου δώρου της ζωής στον πλανήτη μας, είναι όχι βεβαίως μια ελεύθερη και αλαζονική επιλογή του, αλλά μια δέσμια και υπεύθυνη υποχρέωσή του, τόσο προς τον Δημιουργό του όσο προς την Θεία Δημιουργία», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος στο τηλεοπτικό μήνυμά του και συνέχισε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ευλαβής, μεν, αλλά αλαζονικός, δε, άνθρωπος της εποχής μας, κρατάει τα χέρια του την συνέχει της ζωής στον μικρό αυτόν πλανήτη, η οποία απειλείται σήμερα, σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και με τραγικές συνέπειες για τη δική του ζωή».

«Να αποφύγουμε τον κοινό εκκλησιασμό»

Ο Αρχιεπίσκοπος, στο μήνυμά του απευθύνει έκκληση στους πιστούς να αποφύγουν τον κοινό εκκλησιαμό και να περιοριστούν στην κατ’ οίκον Εκκλησία: «Όλοι γνωρίζουμε ότι η συγκληθείσα, εκτάκτως, διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε ήδη, προληπτικώς, την οφειλετική πρόνοιά της για την ανακούφιση της κοινής αγωνίας, του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού από την απρόβλεπτη και επικίνδυνη αόρατη απειλή. Υπό το πνεύμα αυτό, αποφάσισε, ήδη, να απευθύνει έκκληση στους ευλαβείς πιστούς να αποφύγουν τον κοινό εκκλησιασμό στους Ιερούς Ναούς, και τους προέτρεψε να περιοριστούν στην κατ’ οίκον Εκκλησία.

Υπό το πνεύμα, λοιπόν, αυτό, απευθύνουμε και πάλι μια έκκληση προς όλους τους ευλαβείς πιστούς να προστατεύσουν την ιερότητα και την συνέχεια όχι μόνο της δικής τους ζωής, αλλά και της ζωής των συνανθρώπων τους, ιδιαίτερα, δε, των συμπαθών και ευπαθών ομάδων».

«Η κοινή προσευχή της Εκκλησίας αναφέρεται πάντοτε, με ιδιαίτερη, μάλιστα, έμφαση, στους μη δυναμένους να παραστούν ή να συμμετάσχουν σε αυτήν, για σοβαρούς λόγους υγείας ή οποιασδήποτε άλλης εύλογης αιτίας.

Παρακολουθώ με αγωνία και συγκίνηση τις θυσιαστικές προσπάθειες των γιατρών μας και του νοσηλευτικού προσωπικού, και τους εύχομαι, μέσα από την καρδιά μου, δύναμη και υγεία. Και στο πλήρωμα της Εκκλησίας, κουράγιο», καταλήγει το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου.

Αγρυπνία την Παρασκευή στο Άγιο Όρος, ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού

Σύμφωνα με την αρχαία και τη νεώτερη πατερική παράδοση, δεν υπάρχει τίποτε που να εκφράζει περισσότερο τον πόθο της προσευχόμενης ψυχής προς τον Θεό από την αγρυπνία. Ο νεοφανής Όσιος Σωφρόνιος ο Αγιορείτης λέει ότι ο χριστιανός πάνω από όλα πρέπει να είναι ασκητής. Να ασκεί τον εαυτό του στην αυτοπαραίτηση όχι μόνον από απολαύσεις, αλλά ακόμη και από αυτές τις ζωτικές ανάγκες ως τον βαθμό που αντέχει. Δεν υπάρχει ίσως πιο αδιάβλητη και ζωτικότερη ανάγκη από αυτήν του ύπνου, την οποία πολλές εσπέριες ευχές και προσευχές της Εκκλησίας μας τον ευλογούν και τον αγιάζουν, θέλοντάς τον «ελαφρόν και πάσης σατανικής φαντασίας απηλλαγμένον».

Στην ησυχαστική μας παράδοση ο άνθρωπος ανθίσταται όμως ακόμη και σε αυτήν την τόσο απαραίτητη λειτουργία, όχι για να φθείρει το σώμα, αλλά για να συναντήσει τον Θεό στις πιο σιωπηλές ώρες του καθημερινού χρόνου. Έτσι η αγρυπνία καθιερώθηκε ως χρόνος λατρείας από τις απαρχές της χριστιανικής ζωής αναγόμενη βιβλικά στην παραβολή των φρονίμων παρθένων και στην Γεθσημάνιο αγωνία του Χριστού, ο οποίος καλεί τους μαθητές να γρηγορούν και να προσεύχονται.

Το Άγιον Όρος στην υπερχιλιετή του παρουσία έχει να επιδείξει αναρίθμητα πνευματικά κατορθώματα και πολιτισμικά επιτεύγματα. Η αγιορειτική αγρυπνία είναι, ωστόσο, ίσως το πιο ζωντανό κομμάτι αυτής της συνεχούς Παραδόσεως. Δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να έλαβε πείρα μετοχής σε αυτήν και να μην συγκλονίστηκε.

Στις αγρυπνίες του Άθωνος ενώνονται μυστικά οι φωνές αυτών που έταξαν εαυτούς στον Νυμφώνα του Χριστού από αυτήν την ζωή υπέρ της σωτηρίας όχι μόνον της δικής τους, αλλά του σύμπαντος κόσμου. Μέσα σε αυτές τις προσευχές περιλαμβάνεται όλος ο Αδάμ από γενέσεως του πρώτου έως τον τελευταίο άνθρωπο προς της συντελείας. Όλες του όχι μόνον οι πνευματικές ανάγκες, αλλά και οι υλικές, οι δοκιμασίες του, οι πειρασμοί του, οι αγωνίες του, οι ασθένειές του.

Ιδιαίτερα σε καιρούς πανδημιών η προσευχητική ανάταση των Αγιορειτών στις αγρυπνίες καθίσταται εντονότερη. Μέσω της προσευχής μετέχουν στα δεινά όλης της ανθρωπότητας και συμπάσχουν με αυτήν ως αναπόσπαστα μέλη του κόσμου, χωρίς κοσμικό φρόνημα όμως.

Προς τούτο και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους τις δύσκολες, εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού, στιγμές καλεί τους Αγιορείτες Πατέρες σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με την μακραίωνη αγιορειτική παράδοση, να τελέσουν αγρυπνία προς την Έφορο του Αγίου Όρους την Κυρία Θεοτόκο και τον Προστάτη άγιο κατά των λοιμωδών νόσων, Ιερομάρτυρα Χαραλάμπη, σε όλες τις Ιερές Μονές, τα εξαρτήματα αυτών και στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου. Επίσης και να τελεσθούν λιτανείες με τα άγια λείψανα και τις θαυματουργές εικόνες κατά την κρίση και την τάξη της κάθε Ιεράς Μονής και να αναγνωσθούν ειδικές ευχές, δεήσεις και κανόνες κατά των λοιμικών ασθενειών.

(πληροφορίες και από pemptousia.gr)

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.