28-05-2020

Κορονοϊός: Ειδικός απεσταλμένος του ΥΠΕΞ στη Βρετανία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων (video)

Η προσπάθεια να επιστρέψουν στη χώρα χιλιάδες πολίτες είναι σε εξέλιξη

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όρισε την Παρασκευή (27/03) τον πρέσβη Πάνο Καλογερόπουλο ως Ειδικό Απεσταλμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο τη εντατικοποίησης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19 σε σχέση με τους έλληνες πολίτες στο εξωτερικό και τον επαναπατρισμό τους, όποτε αυτός απαιτείται.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (27/03) το βράδυ ήρθαν στην Αθήνα 33 Έλληνες  (μπήκαν σε καραντίνα μαζί με αυτούς που ήρθαν από την Ισπανία και ήταν θετικοί) και έγινε γνωστό ότι πάρα πολλοί περιμένουν και στο Λονδίνο, ανάμεσα στους οποίους είναι και φοιτητές.

Κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, ο Ειδικός Απεσταλμένος μεταβαίνει στο Λονδίνο, προκειμένου να συντονίσει τις σχετικές προσπάθειες, καθώς και τη συναφή συνεργασία με τις βρετανικές αρμόδιες Αρχές.

Στην αγγλική πρωτεύουσα θα μεταβεί με ειδική πτήση που πρόκειται να επιστρέψει αργότερα την ίδια ημέρα στην Αθήνα, επαναπατρίζοντας δεκάδες ελλήνων πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη (25/03) η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο εξέδωσε νέα επείγουσα ανακοίνωση σε συνέχεια πολλών δημοσιευμάτων για διαμαρτυρίες ελλήνων πολιτών ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε διεθνές αεροδρόμιο της βρετανικής πρωτεύουσας (Stansted).

Η ελληνική πρεσβεία ενημέρωσε τους πολίτες που έχουν μείνει στο αεροδρόμιο Stansted, λόγω μη πραγματοποίησης πτήσεων αεροπορικής εταιρείας, ως ακολούθως:

1) Η μη πραγματοποίηση των δύο δρομολογίων οφείλεται στην απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου που είναι σε ισχύ, γεγονός που γνώριζαν όλες οι εταιρείες με ΝΟΤΑΜ που τους κοινοποιήθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας.

2) Οι πολίτες που παραμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν έχουν άλλο τρόπο να επιστρέψουν, θα πρέπει να επιστρέψουν στις πόλεις διαμονής τους και από αύριο (Πέμπτη) να εγγραφούν στην κατάσταση των αιτούντων επαναπατρισμό προσώπων που λειτουργεί ηλεκτρονικά, με μέριμνα της Πρεσβείας, στο σύνδεσμο: https://forms.gle/ogqwGen1j9cL3vycA.

Ο επαναπατρισμός των ανωτέρω πολιτών θα αποφασισθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση και βάσει του προγραμματισμού και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

3) Άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες ή δεν έχουν δυνατότητα διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεσα την Πρεσβεία και εκ των πραγμάτων να υποβάλουν αίτημα προτεραιότητας κατά την διαδικασία επαναπατρισμού.

4) Η Πρεσβεία επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποχώρηση των επιβατών από το αεροδρόμιο Stansted, καθώς η παραμονή τους εκεί δεν επισπεύδει την διευθέτηση του προβλήματος, είναι παράτυπη και εγκυμονεί υγειονομικούς κινδύνους.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Πρεσβεία για συμπληρωματικές διευκρινίσεις επί του θέματος στα:

[email protected] / [email protected]
– +44(0)2073135600 (εργάσιμες ώρες και ημέρες)
– +44(0)7795961519 (λειτουργεί μόνο εκτός ωρών εργασίας)

Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο του Σίτι του Λονδίνου ανέστειλε όλες τις εμπορικές και ιδιωτικές πτήσεις από την Πέμπτη (26/03) και έως τα τέλη Απριλίου, μετά τις οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης ότι οι πολίτες πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους και να σταματήσουν τα ταξίδια εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορονοϊού…

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.