01-06-2020

Κορονοϊός: 28 νεκροί στη χώρα, 74 νέα κρούσματα, 966 συνολικά – 65 διασωληνωμένοι (video)

Εξιτήριο πήραν 52 πολίτες και από αυτούς οι τέσσερις ήταν διασωληνωμένοι

Στους 28 έχουν φτάσει μέχρι την Παρασκευή (27/03) οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως έγινε γνωστό, 74 είναι τα νέα κρούσματα και συνολικά 966. Ακόμη 66 συμπολίτες μας συνεχίζουν να νοσηλεύονται, ενώ 65 είναι διασωληνωμένοι. Με το 86% αυτών να είναι άνδρες και τους περισσότερους να έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Οι συνάνθρωποί μας που πήραν εξιτήριο είναι 52 και από αυτούς οι τέσσερις ήταν διασωληνωμένοι, αλλά βγήκαν νικητές. Εξαιρετικά σημαντικές χαρακτήρισε τις επόμενες εβδομάδες ο κ. Τσιόδρας, ενώ χαρακτήρισε «ελεγχόμενη» την τροχιά του ιού στη χώρα μας. Παράλληλα τόνισε ότι κανείς δεν έχει ανοσία από τη νόσο και θα αποκτάται σιγά.

Επιπλέον τόνισε ότι κανείς δεν έχει ανοσία από τη νόσο και θα αποκτάται σιγά. Ακόμη συμπλήρωσε ότι τα μοριακά τεστ είναι τα πιο αξιόπιστα. Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας είπε ότι υπάρχουν εφιαλτικά σενάρια που κάνουν λόγο ακόμα και για 40 εκατ. θανάτους παγκοσμίως.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για τους συνανθρώπους μας που πήρε εξιτήριο από τις ΜΕΘ, αναφέρθηκε στα φάρμακα που επιλέγουν οι ειδικοί ενάντια στον κορονοϊό.

Τόνισε, ακόμα, ότι με τον συγκεκριμένο ιό δεν πρέπει κανείς να εφησυχάζει, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα είναι οι ΗΠΑ, στάθηκε στο ότι θετικοί είναι πλέον ο Μπόρις Τζόνσον και ο Υπουργός Υγείας στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ αναφέρθηκε και στην Κίνα, που έκλεισε ξανά τα σύνορά της.

Για τις χώρες που έχουν μικρό αριθμό θανάτων τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από τα μέτρα που έχουν παρθεί, συμπληρώνοντας ότι για πολλές από αυτές είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα.

Μίλησε, ακόμα, για την πρώτη γυναίκα με κορονοϊό που γέννησε στην Ελλάδα και πήρε εξιτήριο, αλλά και για τον ηλικιωμένο 101 ετών στην Ιταλία, που επίσης ανάρρωσε.

«Δε θα σας αναφέρω όλα τα σενάρια, τα οποία είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή με 40.000.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Οι επιστήμονες μιλούν και για ημίμετρα, που θα αφορούσαν μόνο τους ηλικιωμένους και θα οδηγούσαν σε επιβράδυνση, αλλά όχι διακοπή της μετάδοσης και θα οδηγούσαν πολύ γρήγορα σε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας μιας χώρας».

«Παρόλα αυτά», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας, «ακόμα και με ημίμετρα, δηλαδή 40% μείωση των κοινωνικών επαφών για τον ευρύτερη πληθυσμό, θα σωζόντουσαν περίπου 8.000.000 ζωές».

Ο Τσιόδρας και το κάλεσμα για συλλογική προσπάθεια

«Η Κίνα, έκλεισε τα σύνορά της σήμερα, φοβούμενη δεύτερο κύμα της επιδημίας. Όχι γιατί είναι ένας ιός τύπου Έμπολα, ή κάποιος άλλος φοβερά θανατηφόρος, αλλά γιατί διαδίδεται γρήγορα κι ένα 5% των ανθρώπων περίπου νοσούν σοβαρά, χρειάζονται εντατική και διασωλήνωση. Δε θέλουμε αυτό να γίνει σεις ευάλωτες ομάδες. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, να μη γίνει πραγματικότητα το κακό σενάριο», συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Για να καταλήξει: «Η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων, γλιτώνει αυτή τη στιγμή την πατρίδα μας από μια απίστευτη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας κι από σημαντικό αριθμό θανάτων».

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και τα τεστ

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα τεστ κορονοϊού, λέγοντας πως «σ’ αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα.

Ενώ ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι. Ότι δεν έχεις τον ιό. Και μετά να υιοθετήσεις μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Φυσικά κι αυτό δεν ισχύει. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ειδικότερα στην οξεία φάση της νόσου.

Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς κι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι’ αυτή τη φάση της επιδημίας. Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα μας, από τα Πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς».

Για τους τέσσερις ασθενείς που αποσωληνώθηκαν στην Ελλάδα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε – και στη συνέχεια ρωτήθηκε – για τα τέσσερα άτομα που αποσωληνώθηκαν. «Τα μέτρα μας αφορούν όλους το ίδιο, όλοι συμμετέχουμε και μπορώ να πω κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε μέρα. Ο πόλεμος συνεχίζεται», είπε αρχικά ο Σωτήρης Τσιόδρας και συνέχισε: «Μία από αυτές τις νίκες είναι ό, τι τέσσερις έχουν αποσωληνωθεί και τους ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση».

Ακολούθως ανέφερε: «Οι ασθενείς που αποσωληνώθηκαν ήταν ηλικίας από 52 ως 67 ετών, ενώ οι δύο από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας. Αυτή είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, όλοι έπαιρναν αντιική θεραπεία. Ελπίζουμε το μέλλον ακόμα πιο πολλοί να βγουν από τα νοσοκομεία».

«Οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Η τροχιά της δικής μας επιδημίας παραμένει ελεγχόμενη», είπε, ακόμα, ο λοιμωξιολόγος και επέμεινε πως πρέπει να μείνουμε πιστοί στα μέτρα αυτοπεριορισμού. Ευχαριστώντας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στα νοσοκομεία.

Για τα φάρμακα που επιλέγουν οι ειδικοί ενάντια στον κορονοϊό

«Τα κύρια φάρμακα είναι η ριτοναβίρη, όταν είναι διαθέσιμη, η χλωροκίνη που υπάρχει σε άφθονες ποσότητες στη χώρα και ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφορικά με την φαρμακευτική αγωγή που προκρίνεται για τις βαριές περιπτώσεις και τους ανθρώπους που νοσηλεύονται, μετά από σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε: «Θα χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που έχουν καρδιοπροστατευτικό μηχανισμό σε κάποιους ασθενείς». Αυτό τόνισε ο γνωστός λοιμωξιολόγος, γιατί αυτή η ασθένεια φαίνεται πως πλήττει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Imperial College τα σενάρια είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή. Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην εκτίμηση αυτή και σημείωσε: «Ακόμη και με ημίμετρα, δηλαδή, 40% μείωση των κοινωνικών επαφών, θα σωζόντουσαν περίπου 8 εκατ. ανθρωποι».

Όπως είπε, ακόμη και η Βρετανία οδηγήθηκε τελικά στα μέτρα που έλαβε από νωρίς η Ελλάδα. «Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να μην γίνει πραγματικότητα το κακό σενάριο. Η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων γλιτώνει την χώρα από επιβάρυνση του ΕΣΥ και θανάτους», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

Δεύτερος νεκρός στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και τρίτος συνολικά στη Θράκη

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ) κατέληξε το μεσημέρι της Παρασκευής (27/03) το ένα από τα δύο νέα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, από τα 28 που ανακοίνωσε συνολικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ήταν άνδρας 61 ετών από την περιοχή του Έβρου, που ήταν διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του Π.Γ.Ν.Α. Πρόκειται για τον πρώτο νεκρό από τον κορονοϊό στον Εβρο, και τον τρίτο στη Θράκη. Είναι ο δεύτερος άνθρωπος που άφησε την τελευαία του πνοή στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Αυτό προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση του ΠΓΝΑ, που έχει οριστεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Ειδικότερα, όπως ενημερώνει ο διοικητής του, μέχρι την Παρασκευή (27/03) και ώρα 15:00 στο ΠΓΝΑ νοσηλεύονται συνολικά 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία προέρχονται από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Από αυτά, τα τέσσερα νοσηλεύονται διασωληνωμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Δυστυχώς σήμερα στις 13:00 είχαμε τον δεύτερο θάνατο από COVID- 19. Πρόκειται για άνδρα 61 ετών από την περιοχή του Έβρου, ο οποίος ήταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του ΠΓΝΑ», αναφέρει ο επικεφαλής του νοσοκομείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Διοικητής του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, στα πλαίσια της καθημερινής υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών και δεδομένου, ότι το Π.Γ.Ν.Α. έχει οριστεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, για την αντιμετώπιση της Πανδημίας COVID-19, ενημερώνει σχετικά με την εξέλιξη της νόσου. Μέχρι σήμερα, Παρασκευή 27.03.2020, και ώρα 15:00, στο Π.Γ.Ν.Α. νοσηλεύονται συνολικά, 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία προέρχονται από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Απ’ αυτά, τα 4 νοσηλεύονται διασωληνωμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του Π.Γ.Ν.Α. Δυστυχώς σήμερα στις 13:00 είχαμε τον δεύτερο Θάνατο από COVID- 19. Πρόκειται για άνδρα 61 ετών από την περιοχή της Έβρου, ο οποίος ήταν διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του Π.Γ.Ν.Α. Η Διοίκηση και το προσωπικό του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια, στους οικείους του. Τονίζεται επανειλημμένα, ότι στις ιδιαίτερα πρωτόγνωρες και δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, ως άτομα και ως κοινωνία, απαιτείται να επιδείξουμε όλοι μας ατομική ευθύνη, σεβόμενοι πλήρως τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) και να «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ».

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.