19-05-2021

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για ελλείψεις σε τρόφιμα λόγω κορονοϊού – Τι θα γίνει στην Ελλάδα με λαχανικά και φρούτα (video)

Η έλλειψη εισαγώμενων εργατικών χεριών λόγω των μέτρων θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη συγκομιδή - Λιγότερες αναμένεται να είναι οι ελλείψεις σε άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως όσπρια, δημητριακά, σιτηρά κτλ

Ενώπιον ενός ακόμη κινδύνου, των ελλείψεων σε τρόφιμα, μπορεί να βρεθεί ο πλανήτης, προειδοποιεί το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων προστασίας που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.

Την ίδια ώρα, μεγάλες ελλείψεις σε λαχανικά αναμένεται να παρουσιαστεί στην ελληνική αγορά από το τέλος Απριλίου, ενώ αντίστοιχη εικόνα θα παρουσιαστεί και στην αγορά των φρούτων από τις αρχές του ερχόμενου Μαΐου. Η έλλειψη εισαγώμενων εργατικών χεριών λόγω του κορονοϊού θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη συγκομιδή… Στον αντίποδα, πολύ λιγότερες αναμένεται να είναι οι ελλείψεις σε άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως όσπρια, δημητριακά, σιτηρά κτλ., αφού σε αυτές τις παραγωγές δεν απαιτούνται πολλά εργατικά χέρια, μια και οι μονάδες είναι περισσότερο μηχανικές.

Καμπανάκι από τον ΟΗΕ

Η σοδειά υπήρξε καλή φέτος και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες πολλά υποσχόμενες. Η έλλειψη εργατών λόγω της κρίσης (του περιορισμού της κυκλοφορίας) και μία τάση προστατευτισμού (δασμοί και απαγορεύσεις εξαγωγών) σημαίνει, ωστόσο, πως τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν ενδεχομένως και τις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνει στην Guardian ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να περιορίσουν οι κυβερνήσεις τη ροή τροφίμων», επισημαίνει ο Τορέρο και προσθέτει: «Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή εμπόδια στο εμπόριο. Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή τροφίμων στον κόσμο».

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθούν στην προστασία της δικής τους παραγωγής και εφοδιασμού τροφίμων περιορίζοντας τις εξαγωγές, όπως ήδη κάποιες κάνουν, σύμφωνα με τον Τορέρο.


Το Καζακστάν, για παράδειγμα, σύμφωνα με το «Bloomberg», απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτάλευρου και επέβαλε περιορισμούς σε φαγόπυρο και λαχανικά, όπως κρεμμύδια, καρότα, πατάτες.

Το Βιετνάμ επίσης, ο τρίτος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, προσωρινά ανέστειλε τα συμβόλαια εξαγωγών ρυζιού, ενώ η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αλευριού στον κόσμο, εξετάζει να περιορίσει τις εξαγωγές – κάτι το οποίο έχει κάνει και στο παρελθόν.

«Οι εμπορικοί φραγμοί θα δημιουργήσουν ακραία αστάθεια. Θα κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Αυτό συμβαίνει στις επισιτιστικές κρίσεις», τονίζει ο Τορέρο.


Αν και οι προμήθειες τροφίμων λειτουργούν κανονικά μέχρι στιγμής, τα προβλήματα ίσως ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα ωριμάσουν φρούτα και λαχανικά. Καθώς τα προϊόντα αυτά είναι ευπαθή και αναλώσιμα, έμπειροι εργάτες πρέπει να αναλάβουν την έγκαιρη συγκομιδή.

Σύμφωνα με τον Τορέρο, το εργατικό δυναμικό πρέπει να συνεχίσει τη δουλειά του. «Πρέπει να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές, αλλά και το εργατικό δυναμικό», υπογραμμίζει για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι είναι απαραίτητες οι πολιτικές που θα διασφαλίσουν τον εφοδιασμό σε τρόφιμα.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Στη χώρα μας δεν αποκλείεται να συμβούν μεγάλες ελλείψεις σε λαχανικά στην αγορά από το τέλος Απριλίου, ενώ αντίστοιχη εικόνα θα παρουσιαστεί και στην αγορά των φρούτων από τις αρχές του ερχόμενου Μαΐου. Όπως αναφέρθηκε, η αιτία είναι τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να έρθουν στη χώρα μας εργάτες, κυρίως από την Αλβανία και λιγότερο από τη Βουλγαρία, οι οποίοι προσφέρουν τεράστια βοήθεια στη συγκομιδή.

Όπως αναφέρουν στο ethnos.gr εκπρόσωποι των παραγωγών, η απουσία των εργατικών χεριών θα έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να γίνει το σύνολο της συγκομιδής και άρα να μην μπορεί να προμηθευτεί επαρκώς η αγορά.

Στον αντίποδα, πολύ λιγότερες αναμένεται να είναι οι ελλείψεις σε άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως όσπρια, δημητριακά, σιτηρά κτλ., αφού σε αυτές τις παραγωγές δεν απαιτούνται πολλά εργατικά χέρια, μια και οι μονάδες είναι περισσότερο μηχανικές.

«Και εμείς θα αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα, ωστόσο, θα είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με τα φρούτα και τα λαχανικά, αφού οι δικές μας παραγωγές είναι περισσότερο μηχανικές και δε χρειαζόμαστε τόσα πολλά εργατικά χέρια. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο χωράφι, να σπέρνουμε και να δουλεύουμε, για να παράγουμε», είπε στο «ethnos.gr» ο Χρήστος Τσιχίτας, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και παραγωγός οσπρίων και ρυζιού.


Ελλείψεις σε φρούτα

Από τις αρχές του ερχόμενου Μαΐου θα αρχίσουν να φαίνονται οι ελλείψεις σε φρούτα στην ελληνική αγορά, γεγονός που θα συνεχιστεί για όλο το διάστημα που θα ισχύουν τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, σύμφωνα με τον Χρήστο Γιαννακάκη, πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιριστικών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας.

«Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών. Σε ένα μήνα ξεκινάει η διαδικασία αραίωσης των ροδάκινων στα δέντρα, προκειμένου να είναι κατάλληλα, όσα μείνουν στα δέντρα. Θα ακολουθήσει η συγκομιδή των κερασιών και αμέσως μετά αυτή των βερίκοκων. Μέχρι πέρυσι είχαμε για τη συγκομιδή 7.000 εργατικά χέρια, κυρίως από την Αλβανία και κάποιους από τη Βουλγαρία. Ο Ράμα πλέον έκλεισε τα σύνορα της Αλβανίας και πλέον δεν μπορούν να έρθουν καθόλου εργάτες. Εφόσον δε θα μπορεί να γίνει επαρκώς η συγκομιδή, από τις αρχές Μαΐου θα είναι τεράστιες οι ελλείψεις στην αγορά σε φρούτα, αρχής γενομένης από τα κεράσια», τόνισε στο «ethnos.gr» ο κ. Γιαννακάκης.


Από το τέλος Απριλίου στα λαχανικά

Γρηγορότερα θα φανούν οι ελλείψεις στην αγορά σε λαχανικά, κάτι που ο παραγωγός και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, Γιώργος Παπαβασίλης, το τοποθετεί από το τέλος του Απριλίου. «Αυτήν τη στιγμή έχουμε λαχανικά, ωστόσο, από εδώ και πέρα τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τις καλλιέργειες. Τα εργατικά χέρια έχουν μειωθεί πάρα πολύ και πιστεύω ότι από το τέλος Απριλίου θα αρχίσουν να υπάρχουν ελλείψεις σε κάποιες κατηγορίες λαχανικών», σημειώνει ο κ. Παπαβασίλης.

λαϊκές κορονοϊός μέτρα

Λύση οι πρόσφυγες και μετανάστες

Σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία οι εκπρόσωποι των παραγωγών υποστηρίζουν ότι ότι μία πολύ καλή λύση, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά σε φρούτα και λαχανικά, θα ήταν να χρησιμοποιηθούν στη συγκομιδή πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν στα camps. Όπως τονίζουν, με τον τρόπο αυτό και η συγκομιδή μπορεί να γίνει κανονικά και όσοι δουλέψουν, θα μπορούν να πάρουν κάποιο μεροκάματο.

«Τις ελλείψεις σε εργατικά χέρια θα μπορούσαν να καλύψουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα. Βέβαια, δεν ξέρουμε, πόσοι από αυτούς μπορούν να εργαστούν, να βγάλουν ΕΜΚΑ, ΑΦΜ κτλ., ωστόσο, κάποιοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύ χρήσιμο εργατικό δυναμικό. Ήδη έχουμε κάνει επαφές για το θέμα αυτό με τα υπουργεία και με όλους τους αρμόδιους φορείς. Προτείναμε να ξεκινήσει ένα δοκιμαστικό project στην Ημαθία και αν έχει επιτυχία, να το επεκτείνουμε σε ολόκληρη τη χώρα», λέει ο κ. Γιαννακάκης.

«Η χρησιμοποίηση προσφύγων και μεταναστών στη συγκομιδή είναι μία πολύ καλή λύση. Θα μπορούσε να γίνει με απόλυτο έλεγχο και με όλα τα πιστοποιητικά υγείας, μια και μιλάμε για τρόφιμα. Επίσης, θα μπορούσαν και αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν κάποιο μεροκάματο. Ωστόσο, η γραφειοκρατία στην Ελλάδα δε μας βοηθάει καθόλου προς αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Παπαβασίλης.


Πηγές: ethnos.gr, OPEN TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ