07-05-2021

Κορονοϊός: Εντατικοποίηση ελέγχων ζητά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ – «Καθοριστικές οι επόμενες 2-3 εβδομάδες»

«Πλέον η πλήρης αναχαίτιση της πανδημίας αποτελεί ουτοπία»

Την ανάγκη «εντατικοποίησης των διαγνωστικών ελέγχων» για τον κορονοϊό επισήμανε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής Θάνος Δημόπουλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι επόμενες 2-3 εβδομάδες κρίνονται καθοριστικές για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Δημόπουλος τόνισε «την ανάγκη εντατικοποίησης των διαγνωστικών ελέγχων, ώστε να καταγραφούν όσα περιστατικά γίνεται περισσότερο, με δεδομένο ότι τα μη καταγεγραμμένα περιστατικά αποτελούν ιδιαίτερα σημαντική πηγή διασποράς του νέου κορονοϊού». Υπογράμμισε επίσης, την αναγκαιότητα να είμαστε όλοι συνεπείς στα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα μας. Η καθυστερημένη εφαρμογή τους, υπογραμμίζει, μπορεί να μειώσει τα χρονικά περιθώρια για τον έλεγχο της αλυσίδας μετάδοσης.

«Αποτελεί γεγονός ότι πλέον η πλήρης αναχαίτιση της πανδημίας αποτελεί ουτοπία. Ο σκοπός είναι να επιβραδύνουμε σημαντικά την πορεία της, ώστε να αναβάλουμε την έξαρση, δηλαδή τον μέγιστο αριθμό κρουσμάτων ανά ημέρα, και τα νέα κρούσματα να διασπαρούν στον χρόνο “flattening of the epidemic curve”», επισημαίνει ο κ. Δημόπουλος.

Προσθέτει ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει το εθνικό σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας και υποστήριξης των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας και εντατικής υποστήριξης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ