09-05-2021

«SOS» από τον Μόσιαλο: Θα χρειαστούμε 55.000 αναπνευστήρες και έχουμε 1.000

Οι δύο εκδοχές για την πορεία της πανδημίας

Έκκληση στον πρωθυπουργό να λάβει άμεσα περισσότερα μέτρα για τον κορονοϊό απηύθυνε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science, Ηλίας Μόσιαλος. Ο ίδιος εκτίμησε πως σε ένα αισιόδοξο σενάριο, η χώρα θα χρειαστεί 55.000 αναπνευστήρες ενώ έχει μόλις 1.000.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ανέλυσε τα δεδομένα των χωρών που πλήττονται και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μείνει όρθιο το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα.

Ελλείψεις σε αναπνευστήρες

«Έκανα την εκτίμηση ότι αν κολλήσει το 50% του πληθυσμού και αν το 1% απ΄ αυτούς που θα κολλήσουν, ποσοστό που είναι πολύ αισιόδοξο – στην Ουχάν είναι 5% και στην Ιταλία 9%-10% – χρειαστεί να έχει πρόσβαση σε αναπνευστήρες, τότε θα χρειαστούμε 55.000 αναπνευστήρες. Αυτή τη στιγμή, με την προϋπόθεση ότι θα μας δώσουν αυτούς που έχουμε παραγγείλει, έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε τους 1000 αναπνευστήρες».

Το παράδειγμα της Γερμανίας

«Στην Ισπανία, φαίνεται ότι η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη σε σύγκριση με την Ιταλία. Έχει γίνει διασπορά πέρα από την Μαδρίτη σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας.

Στη Γερμανία έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αλλά έχουν προστατεύσει με κάποιο τρόπο τους ηλικιωμένους. Ένα ποσοστό περίπου 2% των κρουσμάτων είναι ηλικίας άνω των 80 χρόνων. Σε αντίθεση με την Ιταλία όπου πάνω από το 60% των κρουσμάτων είναι άνω των 80 χρόνων και αυτό αντιστοιχεί και στη θνητότητα. Το 67% των θανάτων στην Ιταλία ήταν άνω των 80 ετών και το 14% άνω των 90 χρόνων. Όταν ένα τόσο καλό σύστημα Υγείας όπως της Λομβαρδίας, από τα καλύτερα στον κόσμο, δεν αντέχει όταν υπάρχει μεγάλη επίπτωση, μπορούμε να καταλάβουμε τι θα γίνει σ ένα σύστημα σαν της Ισπανίας, της Πορτογαλίας ή το δικό μας ή στη Νότια Ιταλία που είναι λιγότερα εξελιγμένα.

Πρέπει να δούμε αυτό που έγινε στη Γερμανία. Αν έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία που δεν είναι βαριές περιπτώσεις και με υποκείμενα νοσήματα, διαβήτη ή αρτηριακή υπέρταση, νοσήματα που προκαλούν μείωση της άμυνας του οργανισμού , το Ελληνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. Να κρατάμε την απόσταση και μέσα στο σπίτι αν έχουμε άτομα που υποφέρουν από τέτοια νοσήματα

Οι ηλικιωμένοι, στη Γερμανία, απλά άκουσαν τις οδηγίες. Δεν έχουν κάνει κάτι ιδιαίτερο. Είναι πειθαρχημένος λαός, το ίδιο ισχύει και στην Αυστρία. Χωρίς να έχει επιβάλλει πολύ αυστηρά μέτρα, πάει πολύ καλά».

Η Γερμανία έχει το πλεονέκτημα της μεγάλης επάρκειας κλινών. Είναι η χώρα με τις περισσότερες ΜΕΘ ανά 1000 κατοίκους στον κόσμο. Έχει τετραπλάσιες δυνατότητες από την Αγγλία».

Απαραίτητη η άσκηση, ο περίπατος και ο ήλιος

«Αν δεν βγαίνουμε για ένα περίπατο ή δεν βγαίνουμε λίγο στον ήλιο και δεν κάνουμε λίγο άσκηση θα υπάρχουν προβλήματα στο αναπνευστικό μας σύστημα. Η θνητότητα είναι μεγαλύτερη στους υπερτασικούς και ακόμα μεγαλύτερη στους καπνιστές.

Πάνω από το 50% αυτών που πάσχουν, είναι ασυμπτωματικοί φορείς. Αρκετοί μπορεί να έχουν ήπια πνευμονία και να μην το ξέρουν. Εδώ είναι και η δυσκολία που έχουμε για να ελέγξουμε αυτή τη νόσο».

Να αξιοποιηθούν ιδιώτες γιατροί και φαρμακοποιοί

«Το υπουργείο Υγείας, για όσους δεν έχουν οικογενειακό γιατρό, μπορεί να αξιοποιήσει και τους ιδιώτες γιατρούς. Υπάρχει το Skype και μπορεί να μιλήσει ένας γιατρός με έναν ασθενή, έναν διαβητικό ή κάποιον που έχει υπέρταση και να δώσει κάποιες κατευθύνσεις για τη φαρμακευτική αγωγή. Ξέρω ότι και οι φαρμακοποιοί θέλουν πολύ να βοηθήσουν, θέλουν να είναι στην πρώτη γραμμή».

Οι δύο εκδοχές και το δεύτερο κύμα

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εκδοχές. Ή θα γίνει εποχική η νόσος τις επόμενες εβδομάδες, ίσως τον Μάιο και θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα τον Οκτώβριο, έχοντας τότε μεγαλύτερες ανάσες και δυνατότητες για το υγειονομικό προσωπικό το οποίο χρειάζεται πάση θυσία να προστατεύσουμε. Αν δεν υπάρχει όμως δεύτερο κύμα, οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν γιατί αυτή η κατάσταση, μέχρι να τη δαμάσουμε, μπορεί να μας πάει μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο».

Η έκκληση στον πρωθυπουργό

«Αν μπορέσουμε να ελέγξουμε τη διασπορά, θα είμαστε σε θέση να βλέπουμε το πως θα περάσουμε στην τρίτη φάση του ελέγχου που θα είναι η φάση της καταστολής. Αρκετοί θα αρχίσουν να επιστρέφουν στη δουλειά τους αλλά εδώ χρειαζόμαστε στρατηγική και σχέδιο.

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει από τώρα να συστήσει μια ομάδα εργασίας η οποία να βλέπει τη τρίτη φάση όσο διαρκεί η δεύτερη. Θα χρειαστούν μαζικά τεστ, να φανεί αν όσοι επιστρέφουν στη δουλειά τους έχουν περάσει κορονοϊό και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ανοσία. Αυτό θα το γνωρίζουμε σε μερικές εβδομάδες με βάση τις μελέτες που θα βγουν από την Ουχάν. Στη τρίτη φάση θα μπορούμε πολύ γρήγορα να κάνουμε τη διάγνωση και την απομόνωση των περιστατικών. Για να το κάνουμε αυτό θα χρειαστεί σημαντική ενίσχυση στη Δημόσια Υγεία, περίπου 2000 γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό που θα βοηθήσει στη διαδικασία των μαζικών τεστ.

Η πρόταση μου και η έκκληση μου στον Πρωθυπουργό είναι να ξεκινήσει τώρα η προετοιμασία για τη φάση της καταστολής».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ