10-04-2020

Σοβαρές ελλείψεις στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης της πανδημίας διαπιστώνουν Ιατρικοί Σύλλογοι

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ - Διδάσκοντες του ΕΚΠΑ τονίζουν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ο εντοπισμός και η καταγραφή των κρουσμάτων του κορονοϊού μέσω της αύξησης των δειγματοληπτικών ελέγχων

Σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται στον σχεδιασμό της νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης των πολιτών με ή χωρίς COVID-19, όπως επισημαίνουν 16 Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας, αλλά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Για πιθανές ελλείψεις μέσων προστασίας για νοσηλευτές και γιατρούς στα νοσοκομεία έκανε λόγο και ο ΕΟΔΥ με ενημέρωσή του. Την ίδια ώρα, διδάσκοντες του ΕΚΠΑ ανέφεραν πως είναι απαράδεκτες οι θέσεις του λοιμοξιωλόγου και εκπρόσωπου του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα και διερωτώνται: «Για ποιο λόγο δεν κάνουν τα προβλεπόμενα από τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα». Τονίζουν, ακόμα, ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ο εντοπισμός και η καταγραφή των κρουσμάτων του κορονοϊού μέσω της αύξησης των δειγματοληπτικών ελέγχων…

Συγκεκριμένα, 16 Ιατρικοί Σύλλογοι επισημαίνουν ότι το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοϊού έχει κέντρο βάρος τη νοσοκομειακή διαχείριση των ασθενών, με ελλείψεις στο συντονισμό της διαχείρισης των ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών κορονοϊού στην κοινότητα (80% των κρουσμάτων) από τη δημόσια ή ιδιωτική ΠΦΥ.

Τονίζεται, επίσης, ότι παρατηρούνται ελλείψεις στο υγειονομικό υλικό που απαιτείται για τη δειγματοληψία ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος και καθυστέρηση στην λήψη των αποτελεσμάτων των δειγμάτων από τα εργαστήρια αναφοράς.

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος χαρακτηρίζει «απαράδεκτο των αποκλεισμό των ιδιωτών γιατρών από τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης του κλάδου, αν και πλήττονται καίρια από την πανδημία, ενώ η απόλυτη έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας (μετά τη δέσμευση τους με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) εκθέτει την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο, όπως επισημαίνουν:

«Ζητούμε από την Πολιτεία να ενισχύσει άμεσα την πρώτη γραμμή άμυνας όλου του συστήματος, που είναι και πρέπει να είναι ο πλησιέστερος στον ασθενή ιατρός, καθώς και να επιδείξει την απαραίτητη μέριμνα προμηθεύοντας τον κλάδο με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια, γυαλιά, χειρουργικές ποδιές, αντισηπτικά διαλύματα, κλπ), ώστε να τηρηθούν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και να ανταποκριθούν με ασφάλεια οι γιατροί στην υψηλή αποστολή τους.

Στην εξαιρετικά κρίσιμη αυτή στιγμή για τη χώρα μας, οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί, παρά τις μεγάλες έως απόλυτες ελλείψεις, με αυταπάρνηση προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο», τονίζουν τα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Κορωνοϊός: Ποια είναι τα «λάθη» που εντοπίζουν οι γιατροί στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης της πανδημίας

Τα μέλη των 16 Ιατρικών Συλλόγων επισημαίνουν ότι ο σχεδιασμός και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας απευθύνονται κατά κύριο λόγο στον κρατικό τομέα, μέσω της 6ηςΥγειονομικής περιφέρειας, χωρίς την επιτελική συμμετοχή των Ιατρικών Συλλόγων.

Οι γιατροί επισημαίνουν τα εξής:

 • Παρατηρούνται αποσπάσεις και μετακινήσεις ιατρών των δημόσιων δομών προς άλλες περιοχές και έλλειψη συντονισμένης ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού των Νοσοκομείων.
 • Η εθελοντική δράση ιατρικού δυναμικού που ενδεχομένως απαιτηθεί, δε συνοδεύεται από νομοθετικό πλαίσιο και θα βάλει σε επικίνδυνες περιπέτειες νομικής, διοικητικής ή άλλης φύσεως τους ιατρούς που θα θελήσουν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • Μετά την έκδοση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ΦΕΚ Α’ 64 (14-3-2020) αρ. 6, η οποία προβλέπει την επίταξη για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μηνών όλων των μέσων ατομικής προστασίας (μασκών κάθε είδους, μέσων ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός), αυτή η προμήθεια δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί από την αγορά. Κατά αυτό τον τρόπο, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ασφαλής λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων, καθώς οι γιατροί καλούνται απροστάτευτοι να διαχειριστούν ασθενείς -πιθανά κρούσματα του κορονοϊού, παρότι υποχρεούνται να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας τα οποία ο Π.Ι.Σ. έχει συστήσει.
 • Πολλά ιατρεία εξετάζουν το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας τους, καθώς έχουν δεχθεί δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες χωρίς καμία μέριμνα προστασίας από την πολιτεία.
 • Πολλοί ιατροί είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εκτίθενται σε κίνδυνο ζωής σε πιθανή επαφή με κρούσμα κορονοϊού.
 • Ιατρικά μηχανήματα πχ αναπνευστήρες έχουν μετακινηθεί με εντολή της 6ης ΥΠΕ προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, δημιουργώντας ελλείψεις σε κάποιες περιοχές με δυσκολίες πρόσβασης.
 • Δεν έχουν προχωρήσει όλα τα Νοσοκομεία σε διαμόρφωση πτέρυγας COVID-19 ή τοποθέτησης κοντέϊνερ (isolation box) για την αρχική κλινική εξέταση και δειγματοληψία των ασθενών.
 • Η καραντίνα των 7 και όχι 14 ημερών στους ιατρούς κατά διαφοροποίηση του επιδημιολογικού πρωτοκόλλου θα πρέπει να διασφαλισθεί με αρνητικοποίηση του τεστ κορωνοϊού του ιατρού πριν την επιστροφή στο εργασιακό περιβάλλον.
 • Οι δομές και οι καταυλισμοί που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να θεωρηθούν κλειστές, με αναβάθμιση των μέτρων προστασίας τους με σκοπό την προφύλαξη τόσο των προσφύγων και μεταναστών, όσο και του κοινωνικού συνόλου.
 • Οι υποχρεωτικές καραντίνες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και οι άδειες ειδικού σκοπού δημιουργούν μεγάλα κενά στην εξαιρετικά οριακή λειτουργία των Νοσοκομειακών μονάδων.

Τι προτείνουν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ληφθεί άμεσα η μέριμνα να δημιουργηθούν κέντρα COVID-19 σε κρατικές δομές (ή κινητή μονάδα) με μία δομή δειγματοληψίας (ολοήμερη κάλυψη) ανά νομό, ώστε να πραγματοποιούνται οι απαραίτητες εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις που απαιτούνται για τη διαχείριση της πνευμονίας που προκαλείται από τον κορωνοϊό στην κοινότητα.

Επίσης:

 • Να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία και οι κρατικές δομές ΠΦΥ με μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και χρηματοδότηση. Απαραίτητη κρίνεται η αξιοποίηση του προσωπικού των ΤΟ.Μ.Υ.
 • Να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων με ΕΟΔΥ ή επιτροπή λοιμώξεων των Νοσοκομείων αναφοράς για ιδιαίτερα ζητήματα που άπτονται της γεωγραφικής διαχείρισης των περιστατικών.
 • Να δοθούν οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης και αναστολής πληρωμών των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών που διατηρούν ανοιχτά τα ιατρεία τους με δυσβάσταχτη οικονομική ζημία και τεράστιες υποχρεώσεις (μισθοδοσία προσωπικού, πάγια έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές, εφορία, clawback, rebate κλπ). Να υπαχθούν οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί στο σύνολο των μέτρων που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
 • Να αποσταλεί υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια, γυαλιά, χειρουργικές ρόμπες, αντισηπτικά διαλύματα, κλπ) στους Ιατρικούς Συλλόγους με ευθύνη της πολιτείας, ώστε να μοιράσει στα μέλη τους.
 • Να σχεδιαστεί επιχειρησιακό πλάνο για την ευρύτερη περιοχή ευθύνης μας ανάλογα με τη διαβάθμιση της βαρύτητας των περιστατικών, πρωτόκολλο διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στην κοινότητα, διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα νομαρχιακά νοσοκομεία και κριτήρια διακομιδών προς το Νοσοκομείο αναφοράς.

«Οι αποκλεισμοί, η μυστικοπάθεια και η εσωστρέφεια δεν είναι καλοί σύμβουλοι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο καθώς η ευθύνη για την ορθή αντιμετώπιση των κρουσμάτων είναι τεράστια. Θεωρώντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η συμμετοχή των Ιατρικών Συλλόγων στα κέντρα λήψης απόφασης στην επιτελική διαχείριση της πανδημίας της νόσου COVID-19, είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε από κοινού στη εθνική προσπάθεια», καταλήγουν οι Ιατρικοί Συλλόγοι.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι που υπογράφουν τα ανωτέρω είναι:

Ι.Σ. Αγρινίου, πρόεδρος: Παντελής Παπαθανάσης

Ι.Σ. Αιγίου, πρόεδρος: Αικατερίνη Υφαντή

Ι.Σ. Αιτωλοακαρνανίας, πρόεδρος: Αριστόβουλος Τριβλής

Ι.Σ. Αμαλιάδας, πρόεδρος: Κωνσταντίνος Τσαούσης

Ι.Σ. Αργολίδας, πρόεδρος: Κωνσταντίνος Κατσαρός

Ι.Σ. Αρκαδίας, πρόεδρος: Βασίλειος Ψυχογιός

Ι.Σ. Ζακύνθου, πρόεδρος: Παύλος Καψαμπέλης

Ι.Σ. Κεφαλλονιάς, πρόεδρος: Σοφία Ζαφειράτου

Ι.Σ. Κορινθίας, πρόεδρος: Χρυσοβαλάντης Μέλλος

Ι.Σ. Λακωνίας, πρόεδρος: Μαρία Τσιρώνη

Ι.Σ. Μεσσηνίας, πρόεδρος: Δημήτρης Τζωρτζίνης

Ι.Σ. Πατρών, πρόεδρος: Άννα Μαστοράκου

Ι.Σ. Πύργου-Ολυμπίας, πρόεδρος: Νικόλαος Κατσαρός

Για πιθανές ελλείψεις μέσων προστασίας για νοσηλευτές και γιατρούς στα νοσοκομεία έκανε λόγο και ο ΕΟΔΥ με ενημέρωσή του:

Κορονοϊός: Διδάσκοντες ΕΚΠΑ κατά Τσιόδρα: «Απαράδεκτες οι θέσεις του» – Για ποιο λόγο δεν κάνουν τα προβλεπόμενα από τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα, διερωτάται ο σύλλογος καθηγητών…

Πυρ ομαδόν κατά του Σωτήρη Τσιόδρα από τον σύλλογο διδασκόντων καθηγητών του ΕΚΠΑ, οι οποίοι χαρακτηρίζουν απαράδεκτες τις τοποθετήσεις του και τάσσονται υπέρ του καθηγητή Κουρέτα, ο οποίος απέστειλε σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό.

Οι ακαδημαϊκοί του ΕΚΠΑ παίρνουν ξεκάθαρα θέση υπέρ της τοποθέτησης του καθηγητή Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, για τον εντοπισμό και την καταγραφή των κρουσμάτων του κορονοϊού μέσω της αύξησης των δειγματοληπτικών ελέγχων.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Σύλλογος Διδασκόντων κοινοποιεί την επιστολή του κ. Κουρέτα προς τον πρωθυπουργό για το ζήτημα, ενώ απαντώντας σε χρήστη που χαρακτηρίζει ως επαρκή την απάντηση του κ. Τσιόδρα σε αυτή κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, απαντά με αιχμές για την τοποθέτηση του λοιμωξιολόγου:

«Για να δούμε λοιπόν τι είπε ο κ. Τσιόδρας (και όχι Τσιόρδας). Είπε ότι όντως τα περιστατικά υποκαταγράφονται και ότι ειδική ομάδα στατιστικής δουλεύει τα επιδημιολογικά μοντέλα. Αλλά αποτελεί στοιχειώδη επιστημονική αλήθεια ότι κανένα στατιστικό μοντέλο δεν δουλεύει χωρίς επαρκή δείγματα, τα οποία ο κ. Τσιόδρας παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν (μίλησε για μεγάλη αβεβαιότητα στην παρούσα εκτίμηση περί 2,000-3,000 κρουσμάτων). Επίσης δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη τα δείγματα να παρέχουν εικόνα της χωροταξικής και διστρωματικής διάδοσης του ιού, πράγμα απολύτως απαραίτητο από επιδημιολογική σκοπιά. Γιατί δεν αναφέρθηκε; Επειδή απλούστατα δεν έχουν τέτοια εικόνα ούτε παίρνουν μέτρα για να την αποκτήσουν. Αλλά για ποιο λόγο δεν κάνουν τα προβλεπόμενα από τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα;

Είπε πρώτον, επειδή δεν διαθέτουν τα μέσα. Δεύτερον, επειδή θα πανικοβάλλουν τον κόσμο αν παίρνουν δείγματα. Τρίτον επειδή έτσι θα παραβιαστούν οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων. Θα μας επιτρέψετε να θεωρήσουμε απαράδεκτες και τις τρεις θέσεις του κ. Τσιόδρα: Πρώτον, ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα έκτακτης ανάγκης που μπορούν να καλύψουν τα κενά σε μέσα και επ’ αυτού δεν υπήρξε απάντηση. Δεύτερον, όσο αφορά το ότι θα πανικοβληθεί ο κόσμος, κατά τη γνώμη μας πρόκειται για αστεία τοποθέτηση μπροστά στα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί. Όταν έχεις κλείσει μια ολόκληρη χώρα μέσα στα σπίτια της και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε λίγο θα βρεθούν στο δρόμο, είναι απλά αστείο να λες ότι ο κόσμος θα πανικοβληθεί από δειγματοληπτικούς ελέγχους. Τρίτον, τα περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν ευσταθούν ούτε αντικειμενικά (δεν είναι αναγκαίο να ανακοινώνονται τα ονόματα των εξεταζομένων) ούτε νομικά (όταν συντρέχουν υπέρτατοι λόγοι προστασίας του πληθυσμού)».

Ακολούθως ο σύλλογος παραπέμπει σε άρθρο του διακεκριμένου καθηγητή επιδημιολογίας Τζόζεφ Αϊσενμπεργκ, το οποίο όπως αναφέρουν εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες ανάγουν σε ποσοστά την ένταση ενός ξεσπάσματος επιδημίας, όπως ο Covid-19. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Διδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, από το άρθρο σαφώς προκύπτει η ανάγκη να γνωρίζουμε την ακριβή ποσότητα περιστατικών προκειμένου να εκτιμηθεί επιστημονικά ο κίνδυνος παραπέρα εξάπλωσης και διατήρησης της πανδημίας.

(πληροφορίες από iatropedia.gr, ethnos.gr)

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.