30-03-2020

Κορονοϊός: Πάνω από 10.000 κλήσεις στη γραμμή 1110 μέσα σε πέντε μέρες

Οι περισσότεροι πολίτες ζητούν ιατρικές οδηγίες

Εδώ και πέντε μέρες λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο 1110, που αποτέλεσε πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής, έχοντας δεχτεί ήδη πάνω από 10.000 κλήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παθολόγο – ακτινολόγο, Μαρία Παλατσέα που εργάζεται εθελοντικά στο κέντρο έως το μεσημέρι της Παρασκευής τα στοιχεία της λειτουργίας του Κέντρου είναι: 10.058 κλήσεις εκ των οποίων απαντήθηκαν οι 7.016 (70%). Οι περισσότερες σε ποσοστό 61% προερχόντουσαν από γυναίκες. Το 85% ήταν από δήμους της Αττικής και 3% από της Θεσσαλονίκης. Το 57% ζητούσε ιατρικές οδηγίες σχετικά με τον κορονοϊό, το 7% επιθυμούσε ψυχολογική υποστήριξη, το 34% αναφέρθηκε σε αιτήματα κοινωνικής παρέμβασης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) και το 2 % των πολιτών κατήγγειλε φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο ζήτημα, μας ενημέρωσε η γιατρός, προστέθηκε, χθες στις υπηρεσίες του Κέντρου όπου ασχολούνται καθημερινά περίπου 100 εθελοντές συνάδελφοί της εκ των οποίων οι 40 με φυσική παρουσία. Αναφορικά με την απάντηση του ποσοστού 70% των κλήσεων η κα. Παλατσέα διευκρινίζει ότι σε κανονική ροή απαντάται το 95% των κλήσεων.

Ωστόσο, παρατηρεί η ίδια, από το «εγχείρημα» αυτό αναδεικνύονται και άλλοι παράμετροι. Όπως η αναγκαιότητα εντοπισμού και χαρτογράφησης των ανήμπορων συμπολιτών μας για τους οποίους η Περιφέρεια και ο ΙΣΑ «θα μεριμνήσει στη συνέχεια» όπως και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας τα οποία καταγγέλλονται συνεχώς (έως και 400% επάνω από τις τιμές που ίσχυαν προ επιδημίας).

Στον αριθμό αυτό οι πολίτες, χωρίς χρέωση, έχουν τη δυνατότητα να ζητούν ενημέρωση σχετική με τον κορονοϊό, να καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να αναφέρουν περιπτώσεις ατόμων που χρήζουν υποστήριξης.

«Η πρόσβαση των συμπολιτών μας στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου από ομάδα εθελοντών ιατρών καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, λειτουργεί ανακουφιστικά ειδικά τώρα που μεγεθύνεται η αρνητική ψυχολογία και ο φόβος από την αλματώδη αύξηση των θυμάτων στη γειτονική Ιταλία. Ο κόσμος πλέον έχει επηρεαστεί σημαντικά από το γενικό κλίμα και ιδιαίτερα οι ανήμποροι συμπολίτες μας, οι οποίοι με τη χρήση του Κέντρου δεν νιώθουν μόνοι. Με τις κατάλληλες οδηγίες ακολουθούν ψύχραιμα τις συμβουλές των ειδικών από τις τέσσερις προσφερόμενες ενότητες (γεν. ιατρική, ψυχολογική στήριξη, καταγγελίες, πληροφορίες)», αναφέρει η κα. Λίλιαν Μαρκάκη, ψυχίατρος του Κέντρου υπογραμμίζοντας ότι «χειρότερο από τον κορονοϊό είναι το μικρόβιο του φόβου».

Η κα. Παλατσέα ενημερώνει επίσης το ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι στο 1110 απευθύνονται για πληροφόρηση και πολλά άτομα νεαρής ηλικίας 18-19 ετών καθώς «ο φόβος δεν εκδηλώνεται μόνο στους ηλικιωμένους ή στους ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες». Ωστόσο η κατάσταση «δεν πρέπει να ξεφύγει από τα όρια» επισημαίνει, προτρέποντας την όσο μεγαλύτερη διάχυση του μηνύματος «Μένουμε σπίτι». Ο μόνος λόγος για να πάμε νοσοκομείο είναι όταν υπάρχει υψηλός πυρετός και δύσπνοια, αναφέρει, ενώ χαρακτηρίζει «πρωταρχικό μέλημα», την επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό. Στην περίπτωση συμπτωμάτων πυρετού 37,4 και άνω, ξηρού βήχα, δύσπνοιας ή καταβολής συστήνεται αυστηρή καραντίνα εντός του σπιτιού, επιμελής απολύμανση και ιδιαίτερη προσοχή από όλη την οικογένεια. Υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους να μην πηγαίνουν οι πολίτες στα νοσοκομεία διότι αφενός εκεί θα εκτεθούν σε μεγαλύτερους κινδύνους αφετέρου θα καταρρεύσει το σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.