Ανακοινώνονται νέες παρεμβάσεις για επιχειρήσεις και εργαζομένους – Απαγόρευση απολύσεων (video)

«Βροχή» οι καταγγελίες μετά τις κινήσεις της κυβέρνησης και το «πάγωμα» στην αγορά για τον περιορισμό του κορονοϊού - Έρχονται μέτρα στήριξης 4 δισ. ευρώ, ενώ δε θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ φέτος.

Σε πολύ δύσκολη φάση έχει μπει η αγορά εργασίας, καθώς όλες σχεδόν οι οικονομικές δραστηριότητες «παγώνουν» σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού και η κυβέρνηση θα πάρει δεύτερη δέσμη οικονομικών μέτρων, που θα ανακοινωθούν στις 12:00 την Τετάρτη (18/03) – πριν από μία εβδομάδα είχαν γίνει γνωστά τα πρώτα – .

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λάβει «σκληρά» μέτρα κατά των εργοδοτών που απολύουν εν μέσω της κρίσης με απαγόρευση απολύσεων λόγω κορονοϊού και επίδομα 400 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο. Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, έρχονται μέτρα στήριξης 4 δισ. ευρώ, ενώ δε θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ φέτος.

Πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι πλήττονται άμεσα και σφοδρά από την προσωρινή αναστολή λειτουργίας σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι αγωνιούν για το αν και κατά πόσο θα «δουν» μισθό στο τέλος του μήνα, αν θα κατορθώσουν να διατηρήσουν την θέση εργασίας τους ή όχι.

Οι καταγγελίες πλέον για μετατροπές συμβάσεων σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία από πλήρη απασχόληση, όπως επίσης και για αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών πέφτουν «βροχή», ενώ αρκετοί εργοδότες δε διστάζουν να προχωρήσουν ακόμη και σε απολύσεις. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στον κλάδο του τουρισμού, που πλήττεται βίαια από την κρίση του κορονοϊού.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοινώνει την Τετάρτη (18/03) το μεσημέρι πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το βαρύ πλήγμα στην οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο αναμένεται να προβλέπει:

-ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που θα μπαίνουν στις προβλέψεις των ειδικών ενισχύσεων ως μέτρο για την ανάσχεση των απολύσεων. Οι εργοδότες που θα διατηρήσουν το προσωπικό τους παρά τη μείωση του τζίρου και παρά το προσωρινό «λουκέτο» με εντολή του κράτους στη διάρκεια της κρίσης θα ενταχθούν στο πακέτο μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η δέσμη ενισχύσεων προς τους εργοδότες να συνδεθεί και με την υποχρέωση της καταβολής του μισθού.

-αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 400 ευρώ ανά μήνα για τους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κυβερνητική εντολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποζημίωση αναμένεται να δοθεί κατ αναλογία για τον μήνα Μάρτιο – ανάλογα με το χρονικό διάστημα για το οποίο έμεινε κλειστή η επιχείρηση με κρατική εντολή – και ολόκληρη για τον μήνα Απρίλιο. Για την καταβολή της θα απαιτηθούν αιτήσεις από εργοδότες και εργαζόμενους σε δύο πλατφόρμες στο σύστημα «Εργάνη». Ο εργαζόμενος θα δηλώνει στην υπό διαμόρφωση νέα πλατφόρμα της «Εργάνης» τα προσωπικά του στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται.

Τα στοιχεία των εργαζομένων που θα υποβάλλουν την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ δηλώνοντας ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Έρχονται μέτρα στήριξης 4 δισ. ευρώ – Δε θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ φέτος

Όπως έγινε γνωστό, μέτρα τόνωσης της ρευστότητας ύψους 1 δισ. ευρώ αλλά και πρωτοβουλίες για την στήριξη των εργαζομένων ύψους ακόμα 1 δισ. ευρώ θα ανακοινώσουν τα τρία συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Επενδύσεων & Ανάπτυξης και Εργασίας.

Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕGA, στο ποσό αυτό θα προστεθούν ακόμα περίπου 1,8 δισ. ευρώ από το Ειδικό Ταμείο που έχει δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την Τετάρτη (18/03) σε τηλεδιάσκεψη με άλλους ευρωπαίους υπουργούς η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της. Μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup.

Παροχή ειδικών επιδομάτων στους εργαζόμενους

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα αφορούν 700.000 εργαζόμενους

– Επιχειρήσεων που έκλεισαν

– Αυτοαπασχολούμενους

– Ελεύθερους επαγγελματίες

– Πολίτες με δική τους εργασία (μπλοκάκια)

Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν έχει νομοθετηθεί η δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού με τη δυνατότητα χορήγησης ειδικού επιδόματος. Σύμφωνα με πληροφορίες το μηνιαίο έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους θα κυμαίνεται στα 400 ευρώ, ενώ το Κράτος θα καλύπτει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση τις τρέχουσες αποδοχές τους.

Παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν αλλά και σε εκείνες στις οποίες καταγράφεται σημαντική πτώση του τζίρου υπάρχει ήδη απόφαση από την προηγούμενη εβδομάδα για

– Αναστολή πληρωμής φορολογικών (για 4 μήνες) και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (για 3 μήνες) σε αρχικό στάδιο. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικών το μέτρο αυτό πιθανότατα να επεκταθεί περαιτέρω.

– Στις σημερινές ανακοινώσεις θα υπάρξει μέριμνα και για τα ενοίκια

Βασική προϋπόθεση για να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις από τα μέτρα είναι να μην προβούν σε καμία απόλυση.

Μέτρα από τις τράπεζες για τα φυσικά πρόσωπα

Ο Υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση προς τις τράπεζες, εκτός από τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν για αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου που οφείλονται από σήμερα και τουλάχιστον έως τις 30/9/2020 σε ενήμερες επιχειρήσεις, «να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες και για τα φυσικά πρόσωπα».

Δε θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ φέτος

Τα νέα δεδομένα που έφερε ο κορονοϊός στην Ελλάδα άλλαξε και τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικων σχετικά με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, φέτος «ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να μεταβληθεί». Υπενθυμίζεται ότι είχε εξαγγελθεί η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Ήδη με απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα, παρατείνεται έως τις 10 Απριλίου η προθεσμία εντός της οποίας οι εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών για τις τιμές ζώνης των ακινήτων, στο πλαίσιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Μηδενική η ανάπτυξη το 2020

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, καθώς ακόμα κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς την ένταση και την έκταση του προβλήματος στην οικονομία λόγω του ιού, η ανάπτυξη εφέτος θα κυμανθεί στο 0% ή λίγο πάνω από αυτό. Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι προβλέψεις για την ΕΕ κάνουν λόγο για ύφεση 1,5% με 2%.

Μεγάλα προβλήματα στα ξενοδοχεία

Επίσης, τα μεγάλα προβλήματα αφορούν τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας τα οποία βλέποντας τις πληρότητές τους να καταρρέουν προχωρούν «σωρηδόν» κατά τις καταγγελίες των εργαζομένων σε άδειες άνευ αποδοχών και μετατροπές συμβάσεων. «Οι πιέσεις για αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών είναι πλέον πολύ μεγάλες. Εργοδότες θέτουν το δίλημμα στους εργαζόμενους ή την υπογράφεις ή απολύεσαι», εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, Γιώργο Χότζογλου.

Με αντίστοιχη σφοδρότητα συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατρέπονται καθημερινά σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία. «Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού θίγονται όσο κανένας άλλος κλάδος από την κρίση του κορονοϊού. Περιμένουμε από τις κυβερνητικές εξαγγελίες να συμπεριληφθούν στις ρυθμίσεις και οι εποχικά εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία όπως και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του επισιτισμού που έκλεισαν. Με απολύσεις και υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν υποχωρεί ο ιός», τονίζει ο κ. Χότζογλου.

Στις 12:00 οι ανακοινώσεις

Όπως έγινε γνωστό, τη δεύτερη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού, θα ανακοινώσουν από κοινού την Τετάρτη (18/03) στις 12.00, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως έγινε γνωστό, οι ανακοινώσεις θα καλυφθούν τηλεοπτικά από την ΕΡΤ που θα τις διανείμει σε όλους τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ λόγω των μέτρων ανάσχεσης της διάδοσης του κορονοϊού, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα προσέλευσης δημοσιογράφων στην αίθουσα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (17/03) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για σταδιακή λήψη μέτρων προστασίας και στήριξης της οικονομίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Tο κράτος να καλύψει εξ ολοκλήρου το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων που κλείνουν

Την ίδια ώρα, νομοθετική ρύθμιση απαγόρευσης απολύσεων στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν προσωρινά την λειτουργία τους με εντολή της κυβέρνησης ή λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών τους ζήτησε από την πλευρά της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN την Τρίτη 17 Μαρτίου. Η κ. Αχτσιόγλου ζήτησε το κράτος να καλύψει εξ ολοκλήρου το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων που κλείνουν προσωρινά με εντολή του κράτους με στόχο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις στον «Ant1» του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος τόνισε να γίνει κάλυψη μισθολογικού κόστους από το κράτος για τις κλειστές επιχειρήσεις.

(πληροφορίες από ethnos.gr, OPEN TV, naftemporiki.gr)