19-09-2020

Στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες η επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

Με στόχο να εξετάσει την κακομεταχείριση των μεταναστών

Την Ελλάδα επισκέφθηκε από τις 13 ως τις 17 Μαρτίου 2020 η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) με σκοπό να εξετάσει την μεταχείριση των μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου και συνελήφθησαν απο την αστυνομία ή το λιμενικό.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία της CPT εξέτασε τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών μεταξύ των οποίων ήταν και έγκυες καθώς και οικογένειες με μικρά παιδιά και βρέφη.

Η Επιτροπή επισκέφθηκε αστυνομικά τμήματα και τμήματα συνοριακής φύλαξης και άλλες εγκαταστάσεις μακράς κράτησης στην περιοχή του Έβρου. Επισκέφθηκε επίσης ορισμένους “ημιεπίσημους χώρους κράτησης” και ερεύνησε αναφορές για επαναπροωθήσεις από ελληνικές δυνάμεις στον ποταμό Έβρο. Επιπλέον, επισκέφθηκε τη νέα κλειστή δομή στη Μαλακάσα την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της, για να μιλήσει με πολλούς από αυτούς που είχαν κρατηθεί για δύο εβδομάδες σε πλοίο στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Τέλος, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε 93 άτομα που κρατούνται σε δύο κελιά που βρίσκονται υπό την δικαιοδοσία της αστυνομίας στις εγκαταστάσεις του λιμενικού στη Σάμο.

Όπως επισημαίνεται, τα προκαταρτικά συμπεράσματα της επίσκεψης θα ανακοινωθούν σύντομα γραπτώς στις ελληνικές αρχές και θα περιλαμβάνουν και τα άμεσα μέτρα που απαιτούνται ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Η πλήρης έκθεση της επίσκεψης θα διαβιβαστεί στις ελληνικές αρχές αργότερα. Η CPT θα συνεχίσει τις επαφές της με τις ελληνικές αρχές ώστε να εξασφαλιστεί ότι η αντιμετώπιση όλων των ατόμων που στερούνται της ελευθερίας τους συνάδει με τα ελάχιστα πρότυπα της CPT τα οποία αφορούν και τις συνθήκες κράτησης και τις θεμελιώδεις εξασφαλίσεις κατά της κακομεταχείρισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  «Αλώβητη» η Κέρκυρα από τον «Ιανό» - Δεν έπληξε ιδιαίτερα ούτε τη Λευκάδα

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.