21-01-2021

«Ουρές» στα φαρμακεία που έλαβαν έκτακτα μέτρα λόγω του κορονοϊού (video)

Δείτε τι ισχύει με βάση τις αποφάσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Από τις πρώτες ώρες της ανακοίνωσης των νέων μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού στην κοινότητα, οι πρώτοι που έδωσαν το καλό παράδειγμα ήταν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι αμέσως εφάρμοσαν τους αυστηρούς κανονισμούς. Στα καταστήματά τους είναι λογικό να αυξηθεί η κίνηση, με δεκάδες άτομα να σχηματίζουν ουρές έξω από τις επιχειρήσεις και να περιμένουν ευλαβικά την σειρά τους.

Σύμφωνα με τα μέτρα πρόληψης που συνέστησε μεταξύ άλλων ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, μέχρι δυο άτομα μπορούν να εξυπηρετούνται κάθε φορά, ώστε να κρατούνται έτσι οι απαραίτητες υγειονομικές αποστάσει ασφαλείας. Όσα για την εμφάνιση των φαρμακοποιών, απαραίτητη είναι η μάσκα και τα γάντια στα χέρια.

Υπενθυμίζεται ότι σε πολλά φαρμακεία, εδώ και ημέρες παρατηρούνται ελλείψεις σε μάσκες και αντισηπτικά. Στα σούπερ μάρκετ επίσης δεν υπάρχουν αντισηπτικά και οινόπνευμα.

Αυτά είναι τα αυστηρά μέτρα στα φαρμακεία

Στην Αττική σειρά μέτρων αποφάσισε ομόφωνα το βράδυ της Παρασκευής (13/03) από το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.). Τα μέτρα που ισχύουν και είναι τα εξής:

1. Δεν θα μπαίνουν ταυτοχρόνως περισσότερα από δύο άτομα μέσα στα φαρμακεία. Οι υπόλοιποι πελάτες θα πρέπει θα περιμένουν υποχρεωτικά την σειρά τους εκτός του χώρου των καταστημάτων.

2. Οι πολίτες πρέπει να τηρούν υποχρεωτική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τον πάγκο του φαρμακείου. Πρέπει επίσης να μένουν σε απόσταση δύο μέτρων από τον άλλο πελάτη που ενδεχομένως υπάρχει στον χώρο. Ο φαρμακοποιός μπορεί να χαράξει στο έδαφος του φαρμακείου (π.χ. με αυτοκόλλητη ταινία) μία διαχωριστική γραμμή, σε απόσταση ενός μέτρου από τον πάγκο.

3. Οι φαρμακοποιοί και οι υπάλληλοι του φαρμακείου οφείλουν να φορούν γάντια και μάσκα, καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας του.

4. Στα φαρμακεία πρέπει να αναρτηθεί ειδικό ενημερωτικό σημείωμα προς τους πολίτες, το οποίο θα τους ενημερώνει για τα νέα μέτρα. Το σημείωμα έχει αναρτήσει το διοικητικό συμβούλιο του ΦΣΑ στην ιστοσελίδα του.

Ο Γιώργος Πατούλης (περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών) σε παρέμβασή του στο δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στάθηκε στην ανάγκη να παρθούν νέα μέτρα και ο κόσμος να μπαίνει λίγος στα φαρμακεία, αλλά και στα σούπερ μάρκετ, ώστε να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας.

Το ίδιο έπραξε και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προαναγγέλλοντας και νέα μέτρα σχετικά και με τις οικονομικές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ