22-04-2021

«Ναι» από τον δήμο Σιντικής Σερρών σε κλειστή δομή προσφύγων

Τι ανακοίνωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης

Την απόφαση των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Σιντικής Σερρών να αποδεχθούν τη δημιουργία κλειστού κέντρου σε περιοχή τους χαιρετίζει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, καθώς κάμφθηκαν οι αντιδράσεις που υπήρχαν. Εκεί προγραμματίζεται η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών.

Σε δήλωσή του, σημειώνει πως «οι Έλληνες στις δύσκολες στιγμές ενώνονται και βρίσκουν λύσεις. Με αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις. Το παράδειγμα του ακριτικού δήμου Σιντικής πιστεύω θα ακολουθήσει η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στα νησιά μας».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο δήμαρχος Σιντικής, Φώτης Δομουχτσίδης, και οι επικεφαλής τριών εκ των παρατάξεων Ζήσης Λούγγος, Όλγα Φυταγκουρίδου και Ιωσήφ Παναγιωτίδης, εξηγούν πως «εθνικοί λόγοι υπαγορεύουν αυτή τη στιγμή να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί η πατρίδα… Για αυτούς τους λόγους, με δημοτική ομοψυχία, όλες οι δημοτικές παρατάξεις του δήμου Σιντικής (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία είναι κατά της λειτουργίας δομών σε όλη την Ελλάδα), αποφάσισαν ομόφωνα να επιτρέψουν τη δημιουργία κλειστής δομής περιορισμένου χρόνου για τη διαχείριση μέχρι απελάσεως των παράνομων μεταναστών, στην περιοχή “Κλειδί”, αποτρέποντας κάθε πρόκληση διχασμού των κατοίκων του δήμου».

Οι βουλευτές Σερρών της ΝΔ

Με τη σειρά τους, σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσος Χατζηβασιλείου και Θεόφιλος Λεονταρίδης, επισημαίνουν πως «εδώ και δέκα ημέρες, η Ελλάδα πολιορκείται από χιλιάδες ανθρώπους τους οποίους η Τουρκία κατευθύνει οργανωμένα στα ανατολικά μας όρια. Η αστυνομία, ο στρατός, το λιμενικό, αλλά και οι κάτοικοι στον Έβρο και στο Αιγαίο περιφρουρούν τα σύνορα της χώρας μας και της Ευρώπης. Κι οι ελάχιστοι εισβολείς, συλλαμβάνονται αμέσως.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτοί οι παράνομοι επιδρομείς δεν δικαιούνται, ούτε θα λάβουν άσυλο. Θα κρατηθούν και θα απελαθούν. Γι’ αυτό, μάλιστα, κατασκευάζονται δύο κλειστές δομές: Μία στην Αττική και μία στις Σέρρες. Οι άνθρωποι αυτοί, που ήλθαν για να μείνουν, θα οδηγηθούν εκεί για να φύγουν.

Ειδικότερα για το κλειστό κέντρο της περιοχής μας, αρχικά επελέγη το στρατόπεδο «Βασιλειάδη», το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παραχωρήσει στο υπουργείο Μετανάστευσης για τον σκοπό αυτό. Ύστερα από συνεννόηση με την τοπική κοινωνία όμως, τελικά ορίστηκε μία εναλλακτική τοποθεσία.

Στηρίζουμε αυτήν την επιλογή. Είναι η μόνη λύση και η ελάχιστη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο νομός μας στη δοκιμασία την οποία υφίσταται ολόκληρη η Ελλάδα. Ο πατριωτισμός δεν πρέπει να εκδηλώνεται μόνο στις Καστανιές και στα νησιά, αλλά παντού όπου ζουν κι αναπνέουν Έλληνες. Όχι με λόγια, αλλά με έργα. Με κατανόηση και αποφασιστικότητα. Και όταν η χώρα μας ζητά την συμπαράσταση των άλλων κρατών της Ευρώπης, οφείλουμε πρώτα εμείς να την αποδεικνύουμε μεταξύ μας.

Αυτές τις στιγμές όλοι πρέπει να αισθανόμαστε ακρίτες. Οι Σερραίοι αναλαμβάνουμε το μερίδιο της εθνικής ευθύνης μας. Στεκόμαστε δίπλα στον Έβρο και στα νησιά, που δοκιμάζονται. Και θέτουμε την πρόσκαιρη αναστάτωση της καθημερινότητάς μας στην υπηρεσία του κοινού στόχου. Λέμε ένα μεγάλο “ναι” σε αυτό που μας ζητά σήμερα η πατρίδα». Αυτά αναφέρουν οι Κώστας Αχ. Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσος Χατζηβασιλείου και Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο παλιό στρατόπεδο στις Σέρρες πραγματοποίησε αυτοψία το απόγευμα της Πέμπτης (05/03) ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνος Λογοθέτης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ