11-05-2021

Προσφυγικό: Έγινε αυτοψία στο στρατόπεδο Βασιλειάδης του γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής – Αντιδράσεις στην περιοχή

Εκεί προγραμματίζεται η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών

Αυτοψία στο παλιό στρατόπεδο «Βασιλειάδη» στον οικισμό της Ροδόπολης του Δήμου Σιντικής στις Σέρρες – όπου προγραμματίζεται η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων – πραγματοποίησε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (05/03) ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνος Λογοθέτης. Περιοχή στην οποία υπάρχουν αντιδράσεις. Νωρίτερα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης τόνισε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου αποχωρούν 10.000 πρόσφυγες από νησιά.

Ο κ. Λογοθέτης επισκέφτηκε την Ροδόπολη μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων που αντιδρούν στη δημιουργία κλειστού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή. Νωρίτερα, είχε ενημερωτική συνάντηση στο δημαρχείο με τον δήμαρχο Σιντικής Φώτη Δομουχτσίδη με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ο γεν. γραμματέας συναντήθηκε και με κατοίκους της Ροδόπολης κι άκουσε τις αντιρρήσεις και ενστάσεις τους για την απόφαση δημιουργίας του κλειστού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο .

Ο αντιδήμαρχος Σιντικής, Στάθης Ζαπρίδης ανέφερε ότι ο γενικός γραμματέας ζήτησε να ενημερωθεί και να επισκεφθεί το στρατόπεδο ώστε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Σημείωσε πως ήταν πρώτη φορά που έρχεται στην περιοχή και ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ενημέρωση για την απόφαση του υπουργείου. Ο κ. Ζαπρίδης, πρόσθεσε, πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το παλιό στρατόπεδο «Βασιλειάδη» καθώς βρίσκεται μέσα στο οικισμό, εντός κατοικημένης περιοχής και είναι αδύνατον να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

Αντιδρούν στον δήμο Σιντικής Σερρών, στη δημιουργία κλειστής δομής

Την αντίθεσή του στη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο στρατόπεδο «Βασιλειάδη» της κοινότητας Ροδόπολης εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασής του που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (05/03).

Μετά την αρχική ενημέρωση που έγινε από τον δήμαρχο Σιντικής Φώτη Δομουχτσίδη στη συνεδρίαση πήραν το λόγο τόσο ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος όσο και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράστηκε η αντίθεση στο ενδεχόμενο μετατροπής του παλιού στρατοπέδου σε κλειστή δομή φιλοξενίας προσφύγων/ μεταναστών, ενώ αναφέρθηκε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν με το δήμαρχο και τον μητροπολίτη και τους ενημέρωσαν για το σχεδιασμό που υπάρχει.

Στο τέλος της συνεδρίασης εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα στο οποίο καταγράφονται οι προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (2015, 2016 και 2019) με τις οποίες εκφράστηκε η βούληση για τη μη λειτουργία των στρατοπέδων του Δήμου και ειδικότερα του στρατοπέδου «Βασιλειάδη» στη Ροδόπολη ως δομή εξυπηρέτησης προσφύγων/ μεταναστών καθώς και ότι ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού και γι αυτό το λόγο είχε απορριφθεί στην 1η προσφυγική κρίση το 2015.

«Ήδη» καταλήγει το ψήφισμα, «φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο στο Σιδηρόκαστρο 144 άτομα και άλλα 1.500 άτομα φιλοξενούνται στις δομές των Σερρών και επομένως τόσο σε επίπεδο Δήμου όσο και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας καλύπτεται η αναλογία 1% της κατανομής του προσφυγικού/ μεταναστευτικού πληθυσμού».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ