28-02-2021

Ακόμη και με λεωφορεία στέλνει η Τουρκία πρόσφυγες στον Έβρο – Έκοψαν τον φράχτη (video)

Κλιμακώνεται η ένταση στα χερσαία σύνορα της χώρας

Περίπου 3.000 πρόσφυγες έχει στείλει η Τουρκία στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου όταν μία ομάδα έκοψε τον φράχτη σε κοντινή απόσταση από το φυλάκιο στις Καστανιές για να εισέλθει στην χώρα.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr και η Μαρία Ζαχαράκη, η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση. Στο σημείο έσπευσαν δύο ελαφρά, τροχοφόρα ανιχνευτικά οχήματα του στρατού (VBL), με αποτέλσμα τόσο οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων όσοι και οι άνδρες της αστυνομίας να μην τους επιτρέψουν την είσοδο. 

Λεωφορεία στέλνει η Τουρκία

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περίπου 2.000 μετανάστες βρίσκονται στον Έβρο με την αρωγή της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία επιστρατεύει μέχρι και λεωφορεία για τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών.

Εκτός από τις μαρτυρίες από τους ίδιους τους μετανάστες, – έδειξαν μέχρι και τα μηνύματα που τους έστειλαν στα αραβικά μάλιστα- υπάρχουν και άλλα ντοκουμέντα. Ακόμη και τα κρατικά μέσα της Τουρκίας, το ΤRT, μετέδιδαν tweets στα αραβικά για το πώς να φτάσουν όλοι αυτοί οι μετανάστες στην Ευρώπη. Κι επίσης, κανάλια της Τουρκίας παίρνουν συνεντεύξεις από εθελοντές διακινητές, οι οποίοι όταν τους ρωτούσαν γιατί το κάνουν αυτό, παραδέχονται ότι «ήρθαμε εδώ γιατί μας το ζήτησε η κυβέρνηση».

Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει τουρκικά λεωφορεία να συνοδεύουν πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα. Παράλληλα, ο δήμαρχος Ορεστιάδας σε δηλώσεις του είπε ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να ξεπερνούν τις 6.000.

 

Ακόμη τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ μεταβαίνουν στον Έβρο ως ενίσχυση στην προσπάθεια να παραμείνουν κλειστά τα σύνορα με την Τουρκία. Ανάμεσά τους βρίσκονται και αστυνομικοί που τις προηγούμενες μέρες είχαν βρεθεί σε Λέσβο και Χίο.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ