Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα – Γυναίκα 38 ετών που νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη (video)

Είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία

Μια γυναίκα 38 ετών που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε θετική στον νέο κορονοϊό. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα του Covid-19 στην Ελλάδα.

Την ανακοίνωση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Η γυναίκα, που νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο, είναι καλά στην υγεία της και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης χωρίς να έχει εμφανίσει επιπλοκές.

Η 38χρονη είχε πρόσφατα επιστρέψει από ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία. Όπως ανακοινώθηκε, οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες.

Σύσκεψη με Κικίλια, Τζιτζικώστα και Ζέρβα

Μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μεταβαίνει εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς θα λάβει χώρα σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναφορικά με τα επόμενα βήματα, που αφορούν στον κορονοϊό, την πρόληψη και την αντιμετώπισή του.

Όπως ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανακοίνωσε ότι η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 το απόγευμα.

«Μετά το 1ο κρούσμα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη λειτουργούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Αυτή τη στιγμή ξεκινάει σύσκεψη με τις Διευθύνσεις Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Θα ακολουθήσει σήμερα στις 17:00 σύσκεψη με τον Υπ. Υγείας
Βασίλη Κικίλια στην Περιφέρεια», έγραψε στο Twitter ο κ. Τζιτζικώστας.

Το πρώτο σχόλιο Κικίλια

Ο υπουργός Υγείας ήταν καθησυχαστικός μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, σχολιάζοντας μέσω Twitter ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού». Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας έγραψε: «Το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε. Ήταν κάτι που περιμέναμε. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού».


Υπενθυμίζεται ότι αρνητικό στον κορονοϊό ήταν το δείγμα ασθενή που νοσηλευόταν στο Αττικόν, ως ύποπτο κρούσμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων από το εργαστήριο του Πανεπιστήμιου Αθηνών που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης.

Κανόνες υγιεινής για την προστασία από τον κορονοϊό

Τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται για την προστασία από τον κορονοϊό υπενθυμίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αυτοί είναι οι εξής:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δημοσίευσε βίντεο με απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για τον κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 13 είναι τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό σε όλη τη χώρα, τα οποία ορίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας να υποδέχονται και να αντιμετωπίζουν κρούσματα ή πιθανά κρούσματα της ασθένειας COVID-19.