06-05-2021

ΕΔΕ για τους δύο ειδικούς φρουρούς που συνεπλάκησαν με μπράβους σε νυχτερινό μαγαζί

Κόντρα Οικονόμου – Ραγκούση και για τις δηλώσεις Γεωργιάδη περί αστυνομίας

Ένορκη Διοικητική Εξέταση διενεργείται από την ΕΛΑΣ για το επεισόδιο που σημειώθηκε πριν μερικές ημέρες σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Γκάζι με την εμπλοκή δύο ειδικών φρουρών ενώ της υπόθεσης έχει επιληφθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη στον οποίο καλούνται να δώσουν εξηγήσεις.

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπάθησε να αποκρύψει το συμβάν.

«Ποτέ δεν υπήρξε άρνηση από την κυβέρνηση να διασαφηνιστεί οποιοδήποτε περιστατικό», αντέτεινε ο κ. Οικονόμου. Όπως ισχυρίστηκε, ο ένας από τους δύο ειδικούς φρουρούς δέχθηκε επίθεση από 10 άγνωστα άτομα και τραυματίστηκε ενώ κατά την πτώση του στο έδαφος εκπυρσοκρότησε το όπλο του, δεν είχε σχέση με την υπηρεσιακή δραστηριότητά τους αλλά έγινε κατά την ώρα που ήταν εκτός υπηρεσίας και αφορούσε ιδιωτικές στιγμές τους.

«Έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του ειδικού φρουρού που εκπυρσοκρότησε το όπλο του και διενεργείται ΕΔΕ η οποία επεκτάθηκε και για τον άλλο ειδικό φρουρό», δήλωσε ο υφυπουργός.

Ραγκούσης: Χωρίς ΑΣΕΠ οι προσλήψεις των 1.500 ειδικών φρουρών

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «θεσμικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά απαράδεκτο» να υποβάλει όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση ερωτήματα προς τη κυβέρνηση που άπτονται του πυρήνα της λειτουργίας της ΕΛΑΣ και αυτή να παριστάνει ότι δεν ακούει.

«Δεν υιοθετήσαμε τις πληροφορίες και δεν είναι κακόβουλη η διάθεση μας», είπε ο κ. Ραγκούσης ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιχείρησε να αποκρύψει το πολύ σοβαρό αυτό συμβάν που έχει τεράστια πολιτική σημασία και την εκθέτει ανεπανόρθωτα γιατί αναβίωσε αποτυχημένους θεσμούς όπως αυτόν των ειδικών φρουρών».

«Καταργήθηκε ο θεσμός αυτός, γιατί ήταν ένας ρουσφετολογικός αρμός της εξουσίας και εσείς τον αναβιώσατε προσλαμβάνοντας αναξιοκρατικά 1.500 ειδικούς φρουρούς που δεν υπάγονται στο αμερόληπτο καθεστώς των εξετάσεων και του ΑΣΕΠ», συμπλήρωσε ο κ. Ραγκούσης.

Οικονόμου: Μεμονωμένο περιστατικό

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Οικονόμου που έκανε λόγο για μεμονωμένο περιστατικό ενώ υπεραμύνθηκε του θεσμού των ειδικών φρουρών, που -όπως είπε- είναι καταξιωμένος στη συνείδηση των πολιτών.

«Στην ΕΛΑΣ υπηρετούν 55.000 άνθρωποι. Είναι φυσικό να μην μπορούμε να αποκλείσουμε και αποκλίνουσες παραβατικές συμπεριφορές. Γι αυτό υπάρχει ένα επαρκές αυστηρό εσωτερικό πειθαρχικό πλαίσιο για να τιμωρούνται. Για το πρόσφατο περιστατικό θα υπάρχουν πειθαρχικές ποινές αν προκύψουν», είπε και συμπλήρωσε: «Ο θεσμός του ειδικού φρουρού είναι καταξιωμένος στη συνείδηση του πολίτη. Οι ομάδες ΔΙΑΣ στελεχώνονται από ειδικούς φρουρούς που έχουν προσληφθεί με αυστηρή μοριοδότηση, μέσα από διαδικασίες τύπου ΑΣΕΠ και δεν χωρά καμία απολύτως παρέμβαση για τη θεσμική λειτουργία της αστυνομίας».

Ραγκούσης: Να απαντήσετε στους δημόσιους εκβιασμούς και απειλές του Γεωργιάδη

Με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του, ο αρμόδιος τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για την υπόθεση Novartis έκανε λόγο για «δημόσιους εκβιασμούς και απειλές του στους οποίους η κυβέρνηση υποχρεούται να απαντήσει».

«Είναι πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν στη χώρα το τελευταίο διάστημα για μια ευνομούμενη Πολιτεία και ένα κράτος δικαίου, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος που επέλεξε ένα υπουργό που ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη. Έχει βεβαίως το αναφαίρετο τεκμήριο της αθωότητας. Δεν μπορεί όμως άλλο κ. υφυπουργέ, να μην απαντάτε όπως έχετε υποχρέωση, σε αυτούς τους δημόσιους εκβιασμούς και στις δημόσιες απειλές που εκτόξευσε ο κ. Γεωργιάδης για μια ακόμα φορά σε βάρος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν ξέρω τι θα κάνει η κ. Τουλουπάκη μετά τους δημόσιους εκβιασμούς και τις δημόσιες απειλές αλλά ως εδώ και μη παρέκει. Η Ελλάδα δεν θα γίνει σικελικό κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

«Περιμένω από την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis, επιμένοντας στη βίαιη προσαγωγή τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ