14-05-2021

Πρότυπος χώρος φιλοξενίας προσφύγων λειτουργεί από τη Δευτέρα στη Χίο

Ένας σύγχρονος χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο βόρειο τμήμα της τάφρου του Κάστρου της πόλης της Χίου λειτουργεί από χθες Δευτέρα. Διαμορφώθηκε από τον Δήμο του νησιού με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, την στήριξη εθελοντών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά του Δήμου για βοήθεια και τη συνεργασία των υπηρεσιών που ενεπλάκησαν.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο Χίου Γιώργο Καραμανή, στον χώρο αυτό μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άνθρωποι, είτε μέσα σε οικίσκους των 18 τ.μ., είτε μέσα σε σκηνές των 240 τ.μ. που έχουν τοποθετηθεί. Οι οικίσκοι είναι κατασκευασμένοι από θερμομονωτικό και άκαυστο υλικό, ενώ το δάπεδο όλων των χώρων υπερυψώθηκε και τοποθετήθηκε μόνωση. Επίσης, θα υπάρξει και θέρμανση με θερμαντικά σώματα που θα προμηθεύσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ για την προστασία από λιμνάζοντα νερά κατασκευάστηκαν φρεάτια συλλογής τους και η απομάκρυνση τους θα γίνεται με αντλίες.

Όλος ο χώρος υδροδοτείται από το δημοτικό δίκτυο, ενώ θα υπάρχουν και δεξαμενές νερού για τις ώρες που δεν παρέχεται νερό από το δίκτυο. Ο φωτισμός θα γίνει με προβολείς και για τις ανάγκες φόρτισης κινητών τηλεφώνων θα υπάρχουν πρίζες σε διάφορα σημεία. Ακόμη, υπάρχουν δυο κοντέινερς με ντουζιέρες και νιπτήρες, με παροχή ζεστού νερού.

Επίσης, τοποθετήθηκαν αποθηκευτικοί χώροι, διαμορφώθηκε κατάλληλα χώρος για τη διανομή αγαθών, έχει προβλεφθεί η τοποθέτηση σκηνών για τις οργανώσεις που θα λειτουργούν εκεί (ιατρικές και μη), ενώ παράλληλα θα υπάρχει και περιοχή όπου θα μπορούν να περάσουν την ώρα τους τα μικρά παιδιά παίζοντας.

Τέλος, έχει τοποθετηθεί περίφραξη σύμφωνα με τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για την προστασία από τα επικίνδυνα σημεία που εντοπίστηκαν, αλλά και την προστασία του αρχαιολογικού χώρου.

Στον χώρο θα υπάρχει προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Πηγή φωτογραφίας: politischios.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ